„MG Baltic“ byla apeliacinėje instancijoje prasidėjo nesėkmingais bandymais nušalinti

Kriminalai ir nelaimės

Lietuvos apeliacinis teismas trečiadienį pradėjo nagrinėti baudžiamąją bylą pagal apeliacinius skundus dėl Vilniaus apygardos teismo 2022 m. balandžio 19 d. nuosprendžio, kuriuo Raimondas Kurlianskis, Eligijus Masiulis, Šarūnas Gustainis, Gintaras Steponavičius, koncernas „MG Baltic“, Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis ir Darbo partija buvo išteisinti dėl kaltinimų prekyba poveikiu, papirkimu ir piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi.

Išteisintojo R. Kurlianskio gynėjas advokatas Giedrius Danėlius posėdžio metu pareiškė nušalinimą teisėjų kolegijos pirmininkui Albinui Bielskiui. Gynėjas suabejojo, ar teisėjas A. Bielskis nėra priklausomas nuo Specialiųjų tyrimų tarnybos, atlikusios ikiteisminį tyrimą šioje byloje, vadovo ar pareigūnų dėl savo statuso vadinamojoje teisėjų korupcijos byloje.

Nušalinimas taip pat buvo pareikštas ir prokurorui Justui Lauciui. Išteisintasis Š. Gustainis nurodė, kad šioje byloje jo atžvilgiu prokuroras yra šališkas ir neobjektyvus: iškraipė liudytojų parodymus, pateikė tikrovės neatitinkančius duomenis.

Pareiškus nušalinimą teisėjų kolegijos pirmininkui, sprendimą dėl kolegijos pirmininko A. Bielskio nušalinimo priėmė likę kolegijos nariai – teisėjai Linas Šiukšta ir Evaldas Gražys.

„Tai, kad teisėjas A. Bielskis, kaip jis pats ir nurodė, buvo apklaustas kaip specialusis liudytojas visai kitoje byloje, kurioje ikiteisminį tyrimą atliko ta pati institucija – Specialiųjų tyrimų tarnyba – nėra pagrindas nušalinti teisėją nuo šios bylos nagrinėjimo, juo labiau, kad įtarimai jam nebuvo pareikšti ir jis vėliau apklaustas byloje kaip paprastas liudytojas“, – Apeliacinio teismo pranešime cituojamas kolegijos narys teisėjas L. Šiukšta.

Nušalinimas teisėjų kolegijos pirmininkui A. Bielskiui buvo atmestas ir dėl advokato G. Danėliaus išreikšto pastebėjimo, kad teismo procesas organizuojamas tendencingai. Kolegijos narių vertinimu, iš anksto suplanuotos posėdžių datos niekaip nėra susijusios su Specialiųjų tyrimų tarnybos vadovo besibaigiančia kadencija, priešingai – jos patvirtina Apeliacinio teismo siekį, taikant galimas organizacines priemones, užtikrinti greitą bylos išnagrinėjimą.

Prokurorui J. Lauciui pareikštas nušalinimas taip pat atmestas.

„Vien tai, kad baudžiamojon atsakomybėn traukiami asmenys nesutinka su jiems reiškiamų kaltinimų turiniu, prokuroro pateiktu įrodymų vertinimu, nesudaro pagrindo konstatuoti prokuroro šališkumą“, – konstatavo teisėjų kolegija.

1 Comment

  1. Virginija Jurgilevičienė

    Advokato Danėliaus pastebėjimas dėl aukštų valdžios atstovų daromos įtakos nėra iš piršto laužtas. Ar naujas Specialiųjų tyrimų tarnybos vadovas taps tas, kuris išsuks, atmes kaltinimus , jog Gentvilos partija neužsiminėjo prekyba poveikiu, papirkinejimu ir piktnaudžiavimu? Jei teismas priims, jog partija veikė neteisėtais metodais, tai koks būtų rinkėjų pasitikėjimas tokia partija? Partijai ateitų liūdnos dienos. Suprantama, kad partija, kuri yra valdžioje viską darys, kad būtų išteisinta ir kas gali paneigti, kad sodins į postą tokius pareigūnus, kurie ją gelbės.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Eligijus Masiulis: ilgas teisminis procesas jau savaime žmogui yra bausmė

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) pirmadienį toliau nagrinėjo nuteistųjų vadinamojoje „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje kasacinius skundus. Buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

ELTA

Aukščiausiasis Teismas atvertė „MG Baltic“ politinės korupcijos bylą

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) trečiadienį pradėjo nagrinėti kasacinius skundus vadinamojoje „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje. LAT pradėjus posėdį, vienas iš ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

ELTA

Eligijus Masiulis: „Teisėjai galėjo būti šališki"

Vadinamojoje „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje nuteisti buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis ir parlamentaras Vytautas Gapšys mano, kad buvo ...
2024-04-06
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This