Hakatono „Portathon“ inovatorių idėjos – tvariai uostamiesčių aplinkai

Švietimas

Šūsnį technologinių iššūkių inovatoriams metanti Klaipėda tikisi drauge su hakatono „Portathon 2022“ komandomis rasti pažangius sprendimus taršos stebėsenai ir mažinimui, saugesniems ir efektyvesniems verslo procesams, duomenų analizei.

Rugsėjo 30 – spalio 2 dienomis gyvai arba virtualiai susitiksiantys dalyviai iš Lietuvos bei užsienio sprendimų generavimui dedikuos 48 valandas.

Technologinis hub‘as veržliems

Ketvirtą kartą organizuojamo renginio komandų registracija jau vyksta visu pajėgumu. Į hakatoną jau užsiregistravo komandos iš Klaipėdos universiteto, Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos, tarptautinio LCC universiteto, Vilniaus dizaino kolegijos, tarptautiniu mastu veikianti technologinė kompanija „NFQ“.

Registruotis gali ir pavieniai inovatoriai, startuoliai – organizatoriai renginio metu padės jiems rasti bendražygių su reikalingomis kompetencijomis. Komandą turi sudaryti mažiausiai trys asmenys.

Norintys atvykti generuoti sprendimus fizinėje lokacijoje – Klaipėdos mokslo ir technologijų parke – dalyviai gali registruotis iki rugsėjo 24 dienos https://bit.ly/ParticipantsPortathon2022, o planuojantys prisijungti nuotoliniu būdu iš bet kurio miesto ar šalies turėtų užpildyti formą iki rugsėjo 29-osios.

Hakatono komandas į pergales ves tarptautinės mentorių pajėgos – jau prisijungė 15 ekspertų iš Lietuvos, Švedijos, JAE, Vokietijos. Dalyviams talkins profesionalai iš „Omega 365“, „Klaipėdos nafta“, „Inobiostar“, Klaipėdos universitetas, Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos, Klaipėdos miesto savivaldybės, Inovacijų agentūros, Blekingės technologijų universiteto, taikomųjų mokslų universiteto Hochschule Wismar ir kitų organizacijų.

Naujų iššūkių „injekcija“

Tvari uostamiesčių aplinka – viena pagrindinių šių metų „Portathon“ tematinių krypčių. Atsižvelgdama į tai, Klaipėdos miesto savivaldybė kviečia sukurti automatizuotą gatvių valymo kokybės vertinimo įrankį naudojant GPS duomenis. Sukurtas įrankis turėtų automatizuotai atlikti palyginamąją analizę tarp sutartyje nurodytų ir ataskaitoje gautų GPS duomenų.

Du naujus iššūkius hakatonui pateikė tarptautinis projektas „DigiTechPort“ – pasitelkiant didžiųjų duomenų analizę, komandos kviečiamos sukurti sprendimų priėmimo įrankį, kuris padėtų logistikos procesų valdymo specialistams optimizuoti procesus, numatyti rezultatus, o taip pat nustatyti įvairias grėsmes, tokias kaip įrangos perkrova, netinkamas sistemos naudojimas ir didėjanti kibernetinių grėsmių rizika.

Kitas „DigiTechPort“ iššūkis – emisijų laivybos pramonėje stebėjimui ir kontrolei skirta platforma. Joje būtų stebimas ir kontroliuojamas išmetamų teršalų kiekis.

Sprendimo ieškos ir „Klaipėda ID“

Šią savaitę savo iššūkį pateikė Klaipėdos ekonominės plėtros agentūra „Klaipėda ID“, paskyrusi ir 1000 eurų piniginį prizą komandai už stiprią idėją, kurią greitu metu tikimasi realizuoti ir praktiškai.

Norima, kad hakatono dalyviai pasiūlytų įrankio, kuris rinktų ir analizuotų viešai prieinamą statistinę informaciją siekiant stebėti atskirų sektorių ekonominės veiklos poveikį regionui, sprendimą.

Šio iššūkio teikėjai taip pat atkreipia dėmesį, kad statistiniai duomenys leistų efektyviai išmatuoti ne tik pažangą, bet galimai ir sąstingį, dėl kurio greitas sprendimų priėmimas tampa gyvybiškai svarbus.

Aktyviai įsitraukia Klaipėdos uostas

Dar tris iššūkius yra jau anksčiau pateikusi ir tris prizus komandoms po 1000 eurų paskyrusi Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija: hakatono komandos kviečiamos pasiūlyti išmanios sinchronizuoto eismo reguliavimo sistemos sprendimą, elektros energijos poreikio nustatymo (OPS) įrankio uostui IT sprendimą, nuotekų išleistuvų monitoringo sistemos sprendimą. Pastarasis iššūkis rezonuoja su visuomenėje didelio atgarsio sulaukusia marių taršos istorija.

Hakatonas turės ir technologinio dizaino iššūkį  – pažangią biotechnologiją sukūręs Klaipėdos universitetas ir jo atžalinė įmonė „Inobiostar“ tikisi, kad inovatoriai pasiūlys pakuotės dizaino sprendimą produktui, kuris skirtas naftos išsiliejimų jūroje neutralizavimui.

Su pateiktais iššūkiais išsamiau galima susipažinti čia

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Klaipėdos universitete - tradicinė vydūniška konferencija

Kaip ir kiekvieną pavasarį, Klaipėdos universiteto (KU) Sveikatos mokslų fakultetas kartu su Vydūno draugija rengia konferenciją „Į sveiką gyvenseną ir ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Švietimas

„Vėtrungės“ gimnazijoje - unikali paroda

Minint Pasaulinę žemės dieną, trečiadienį Klaipėdos „Vėtrungės“ gimnazijoje pristatyta Klaipėdos universiteto (KU) Jūros tyrimų instituto parengta paroda „Pažintis su nematoma ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Spyglys

Ištikimųjų, aušrininkų, socdemų ir valstiečių pasiekimai: priartėjome prie Visagino*

„Nesibaigiančių galimybių miestas ant jūros kranto. Klaipėda – perspektyvus miestas, pasirengęs sparčiai plėstis, atviras įvairiems investiciniams projektams“, – vis dar ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This