Kai kurie savivaldybės tarnautojai uždirbs ir dvigubai daugiau

Miestas, Svarbu

Iki šiol tarnautojams, deleguotiems į Klaipėdos savivaldybės kontroliuojamų įmonių valdymo institucijas (stebėtojų tarybas, valdybas), atlygio už darbą šios bendrovės nemokėjo. Tačiau nuo šių metų gegužės 1 d. įtvirtinta teisė valstybės tarnautojams „gauti atlygį už veiklą einant savivaldybės valdomos įmonės kolegialaus organo nario pareigas savivaldybės valdomos įmonės lėšomis”.

Kai kurie tarnautojai yra ne vienos Klaipėdos savivaldybės valdomos įmonės kolegialų valdymo organų nariais, tad gaus nemenką atlygį už šį darbą. peakpx.com nuotr.

Tokia nuostata atsirado Valstybės tarnybos įstatyme, ji yra taikoma ir valstybės tarnautojams, kurie į tokias pareigas paskirti iki šių metų gegužės. Valstybės valdomos bendrovės ar savivaldybės valdomos bendrovės akcijų valdytojas turi užtikrinti, kad tokios bendrovės kolegialaus organo (tiek valdybos, tiek stebėtojų tarybos) nario atlygis būtų mėnesinis, o atlygio dydis nepriklausomiems ir kitiems nariams – ne mažesnis kaip 1/4 bendrovės vadovo vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio, pirmininkui – ne mažesnis kaip 1/3 bendrovės vadovo vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio.

Klaipėdos savivaldybė, vadovaudamasi šiuo įstatymo pakeitimu, rengiasi naikinti miesto Tarybos patvirtintą tvarkos aprašą, kuris neleido savivaldybės tarnautojams užsidirbti papildomai. Kai kurie iš jų yra ne vienos savivaldybės valdomos įmonės kolegialų valdymo organų nariais, tad pakeitus šią tvarką, gaus nemenką atlygį už šį darbą.

Pavyzdžiui, „Atviros Klaipėdos” duomenimis, UAB „Klaipėdos autobusų parkas” valdybos narei nuo šių metų gegužės 1 d. buvo planuota iš įmonės lėšų skirti 2102,5 Eur fiksuoto dydžio mėnesinį atlygį, kuris atitinka 1/5 bendrovės generalinio direktoriaus vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio. 3504,2 Eur fiksuoto dydžio mėnesinis atlygis suplanuotas šio bendrovės valdybos pirmininkui. Šias pareigas dabar eina Klaipėdos universiteto prorektorius Benediktas Petrauskas.

Pasikeitus įstatymui vien Klaipėdos autobusų parko kolegialių valdymo institucijų metinis darbo užmokestis padidės nuo 26 iki 130 tūkst. eurų per metus. Panašiai jis didės iš kitose bendrovėse.

Beveik visos Klaipėdos miesto savivaldybės kontroliuojamos įmonės neskelbia, kokį tiksliai atlygį dabar gauna jų kolegialių organų nariai. Pavyzdžiui, „Klaipėdos vanduo” nurodo tik, kad mokamas atitinkamas procentas nuo vadovo algos, o ji yra įtraukta į bendrą visų vadovų algų vidurkį. Taip pat informaciją pateikia ir Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC). „Klaipėdos energija” nurodo, kad nepriklausomi Stebėtojų tarybos nariai gauna po 811 eurų, o apie valdybos narius informacijos neteikia. Naujasis turgus iš viso neteikia tokios informacijos, Klaipėdos autobusų parke naujausia informacija yra tik 2021 metų.

Dažniausiai į šių įmonių valdymo institucijos savivaldybė deleguoja administracijos patarėjus arba skyrių vedėjus. Jie savivaldybėje uždirba 2-2,5 tūkstančių eurų per mėnesį.

Savivaldybės kontroliuojamų įstaigų kolegialiuose valdymo institucijose dabar darbuojasi Ričardas Zulcas („Klaipėdos vandens” Stebėtojų tarybos narys, Naujojo turgaus valdybos pirmininkas), Inga Kubilienė („Klaipėdos vandens” Stebėtojų tarybos narė), Alina Mikalauskė („Klaipėdos vandens” valdybos narė), Diana Gerasimovienė („Klaipėdos vandens” valdybos narė), Edvardas Simokaitis („Klaipėdos energijos“ valdybos pirmininkas, KRATC valdybos narys), Genovaitė Paulikienė (Klaipėdos autobusų parko valdybos narė), Rasa Jievaitienė (KRATC Stebėtojų tarybos narė).

Tiesa, savivaldybė jau spėjo susimažinti galimas tokias jos įmonių išlaidas – buvo sujungti „Gatvių apšvietimas” ir Klaipėdos autobusų parkas bei Senasis turgus su Naujuoju turgumi, panaikinta valdyba bendrovėje „Vildmina”. Taip pat kai kuriose bendrovėse sumažintas valdybos narių skaičius. „Atviros Klaipėdos” duomenimis, vyksta derybos ir dėl galimo kai kurių stebėtojų tarybų panaikinimo.

10 Comments

  1. Puota maro metu

    Ka jie nemato kad parejo krize,reikia uzdarbi ne didintis,o sumažinti per puse.

    Reply
  2. Petras

    Bus proga oficialiai pamaloniti lojaliuosius ir uoliausius,…

    Reply
  3. Pala pala ,

    ar čia ne ta pati ponia I.Kubilienė , kuri ” nežinojo ” Skulptūrų parko situacijos ? Buvo posėdis ar nebuvo ? Matyt perdaug turi darbų ? Ar ” stebi „ne savo tiesioginį darbą ?

    Reply
    • Anonimas

      Koks skirtumas, svarbu valdžiai tinka ir patinka 🙂

  4. Pensininkas.

    Visos tos valdybos ir tarybos yra valdančiųjų lesyklos, niekam nereikalingos ir už nieką neatsakančios. Už viską atsako įmonės direktorius, administracijos direktorius ir Meras, štai jiems ir priklauso atlygis už gerą veiklą, o nepriklausomi nariai, tai „verslo”, arba sukčių atstovai, siekiantys išžvalgyti galimybes, kaip pasipelnyti iš savivaldybės įmonės.

    Reply
  5. .

    Visur savi ir lojalūs valdančiąjai daugumai… Tai natūralu. O ką galvoja įmonių valdymo ąsai , verslo atstovai Miesto Taryboje…?

    Reply
  6. Renaldas

    Klaipėdos savivalda turi 131 pavaldžią organizaciją. Dalis iš jų turi valdymo organus – Stebėtojų tarybas (11-oje iš jų) ir Valdybas (13-oje), o trys didžiausis įmonės turi abu valdymo organus – AB “Klaipėdos vanduo”, AB “Klaipėdos energija”, UAB “KRATC”. Nors teisės aktuose iki 2021 m. buvo numatyta, kad vienas savivaldos deleguotas žmogus negali būti daugiau nei 3-jų KMSA pavaldžių įmonių kolegialių organų narys, trys KMSA atstovams ribojimai negaliojo. Deividas Petrolevičius, KMSA direktoriaus pavaduotojos Astos Dirgėlienės vyr. patarėjas, buvo net 9-ių viešųjų įstaigų valdybų narys, Rožė Perminienė, KMSA Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja – 5 ių sveikatos priežiūros VĮ valdybų narė ir Alina Mikalauskė, KMSA Turto valdymo skyriaus vyriausioji specialistė – 4-ių (1 AB, 2 UAB, ir 1 VŠĮ).

    Atkreipus dėmesį į teisės aktų pažeidimus, KMSA ilgai „aiškinosi” valdybų čempionų reikalus, kol pasikeitę valstybės teisės aktai išplėte delegavimo apimtis ir dalis pažeidimų tapo legalūs:) Įdomu kokia situacija dabar.

    Reply
    • O kada dirbs savo darbus?

      O kada šie asmenys dirbs savo darbus savivaldybėje už kurį jiems mokamas darbo užmokestis?

  7. Anonimas

    Argi ne aukso kasyklos ?

    Reply
    • se

      auksinės lesyklos 🙂

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos mero ir Tarybos nuveiktų darbų recenzija*

Atidžiau perskaičius Klaipėdos miesto savivaldybės pranešimą apie jos tarybos ir mero per metus nuveiktus darbus akivaizdžiai matyti bandymai figos lapu ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Atgimimo aikštės konkursas „pakibo“ dėl vieno dokumento

Nors kovo 7 d. Klaipėdos savivaldybė teigė, jog maždaug po mėnesio paaiškės, ar konkurso dalyvių pateikti pasiūlymai atitinka visus reikalavimus ir ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This