Trūksta su tarša norinčių kovoti aplinkosaugininkų

Aplinkosauga, Svarbu

Nors Aplinkos apsaugos departamento (AAD) darbuotojai pagal jiems pavestas funkcijas vykdo oro ir vandens taršos kontrolę, pasak Klaipėdos miesto aplinkos apsaugos inspekcijos viršininkės Lauros Dagilienės, jie reaguoja ir į pranešimus apie kvapus bei pagal galimybes rengia planinius ir neplaninius įmonių, kurios įtariamos viršijančios kvapų normas, patikrinimus.

Susitikimas surengtas, vykdant AAD įsipareigojimą informuoti visuomenę apie aplinkosaugininkų nuveiktus darbus. Palmiros Mart nuotr.

„Kai būna pranešimas, kuriame yra nurodomas konkretus ūkio subjektas, iš kurio sklinda tas nemalonus kvapas, mes susisiekiame su įmonės atstovais, aiškinamės, gal buvo kokie technologiniai sutrikimai ar kažkas įvyko, o jei reikia atlikti matavimus, užsakome Aplinkos apsaugos agentūros laboratoriją. Būna ir taip, kad pradedame neplaninį ūkio subjekto patikrinimą”, – ketvirtadienį susitikime su visuomene kalbėjo L. Dagilienė.

Nors iš anksto skelbtame pirmą kartą surengtame tokio pobūdžio susitikime – diskusijoje buvo užsiregistravę dalyvauti nemažai klaipėdiečių, į jį atvyko tik po vieną penkių miesto bendruomenių – Senamiesčio, Paupių, Žvejybos uosto, Smeltės bei asociacijos „Klaipėdiečių iniciatyva už demokratiją ir ekologiją” – atstovą.

Jiems pirmą kartą viešai prisistatė ir naujoji AAD Klaipėdos valdybos viršininkė Ramunė Lukaševičienė.

Jos teigimu, bene didžiausia problema, su kuria susiduria Klaipėdos ir šio regiono aplinkosaugininkai, yra darbuotojų trūkumas. Šiuo metu Klaipėdoje iš viso darbuojasi 8 aplinkos apsaugos inspektoriai, iš jų 4 dirba vos metus laiko. Dar trys darbuotojai priklauso kitam, Kontrolės departamentui, jie AAD Klaipėdos valdybai nėra pavaldūs.

Pasak R. Lukaševičienės, net savivaldybės to paties lygio darbuotojų pareiginiai koeficientai yra gerokai didesni už aplinkosaugininkų, tad tris kartus skelbtas konkursas į laisvą specialisto Klaipėdoje vietą neįvyko, kadangi neatsirado nė vieno norinčio dirbti šį darbą.

Šiuo metu Klaipėdoje yra du laisvi aplinkosaugininkų etatai, darbuotojų trūksta ir Klaipėdos bei Kretingos rajonuose. Dirbti aplinkosaugos srityje kviečiami ne tik specifinį su aplinkos apsauga, bet ir teisinį ar inžinerinį išsilavinimą turintieji, taip pat baigusieji biologiją, chemiją ar panašius mokslus. Pasitaikė atvejų, jog padirbėti aplinkosaugos srityje pretendavo net pardavėjai.

Nors, kaip žadėta, aplinkosaugininkams atlyginimai buvo padidinti, tačiau, pasak Klaipėdos valdybos viršininkės, „tuos 100 ar 50 eurų „suvalgė” infliacija”.

Potencialius darbuotojus atbaido ne tik pradžioje jiems į rankas siūloma vos 800-900 alga, bet ir didžiulė atsakomybė, ypač tokiame mieste, kaip Klaipėda, kurioje taršos problemų netrūksta.

Palmiros Mart nuotr.

Apie tai ir buvo daugiausia diskutuojama ketvirtadienio susitikime, kurio metu vėl tarp taršiausių įmonių buvo linksniuojami „Klasco”, „Grigeo Klaipėda”, „Kaminera”, „Mestilla” ir kt. vardai.

Kalbėta ir apie tai, kaip bendromis jėgomis situaciją uostamiestyje galima būtų pagerinti, pasigesta aktyvesnių ir Klaipėdos savivaldybės administracijos, ir politikų veiksmų, pvz., kad ir dėl planuojamos „Mestillos” plėtros ir kt. L. Dagilienė savo ruožtu aktyvius klaipėdiečius ragino tapti neetatiniais gamtos apsaugos inspektoriais.

Paaiškėjus, jog į ne visus tiek su uosto, tiek kitų įmonių tarša susijusius klausimus pagal savo kompetenciją pranešėjos pajėgios atsakyti, klaipėdiečiai išreiškė norą, kad po kurio laiko būtų surengtas dar vienas, platesnės apimties susitikimas su visų už taršą mieste atsakingų institucijų atstovais, į kurį vertėtų pakviesti ir taršiausių įmonių vadovus.

INFORMACIJA

AAD iš viso dirba 534 darbuotojai. 2021 metais AAD padalinių kontroliuojamų ūkio subjektų sąrašuose buvo 28 758 objektai, atlikti 6847 ūkio subjektų patikrinimai. 2022 m. tokių objektų jau yra 29 875, planuojama atlikti 2591 planinį patikrinimą.

Tuo metu Klaipėdoje 2021 metais aplinkosaugininkai atlikto 92 planinius ir 160 neplaninių patikrinimų. Iš patikrinto 81 ūkio subjekto, 37-iuose nustatyta įvairių pažeidimų. Be to, savo ruožtu dar 18 planinių ir 15 neplaninių patikrinimų atliko Klaipėdos aplinkos kokybės kontrolės skyriaus darbuotojai, kurie nustatė 5 pažeidimus.

Šiais metais klaipėdiečiai jau atliko 29 planinius ir 100 neplaninių patikrinimų, 14-oje ūkio subjektų buvo nustatyta įvairių pažeidimų. Savo ruožtu 12 planinių ir 7 neplaninius patikrinimus atlikę kokybės kontrolės skyriaus darbuotojai nustatė 4 pažeidimus.

3 Comments

  1. Andrius

    Tik pagalvokite! Siūlo net 800€ , o norinčių kaip nėra taip nėra. Absurdas kažkoks ?

    Reply
  2. Geras

    Štai, pagaliau Klaipedos gal ir kt miestu aplinkosaugos tarnybų darbuotojai IŠSIGANDO… Pagalvot tik reikia: … Grigeo byla ir ,14-ai gręsia net iki 7 m. kalėjimas….Niekada nebūdavo to, kad „nepastebėjęs „taršos koks AA inspektorius būtų baudžiamas… Tiesiog pats , atseit, nebenori dirbti ir palieka savo pareigas..
    Palaukit dar Grigeo byla nedaėjo iki Dumpių nuotekų valyklos… Ten dešimtys laborantų, nuotekų kokybės tyrėjų. Jie irgi „nematė” kad Grigeo nuotekos 8 metus smirda ir naikina marias ir jūrą… Pagaliau ateina galas ir vandenų teršėjams, gamtos naikintojams. Net ir tokiam milijonieriui kaip GRIGEO savininkui- pagrindiniam akcininkui Pangoniui…. Ir kitiems..
    Puiku. Ačiū Klaipėdos prokurorėms ir kt. Grigeo nusikaltimo tyrėjams…

    Reply
  3. Gentviliuku darbas

    Kuo mažesnė alga, kad nebutu specialistu…..,o pačiam reiika didinti dvigubai alga iku 10 000 eurų ar kiek?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

„Grigeo Klaipėda“ byloje - dar du prašymai

Šiaulių apygardos teismas penktadienį apklausė du papildomai pašauktus į teisiamąjį posėdį naujus liudytojus AB „Grigeo Klaipėda“ Kuršių marių taršos byloje. ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

Mums rašo

Vandenilio gamyba Klaipėdoje: vandens nepavogs, miesto nesusprogdins

Kilus šaršalui dėl vandenilio gamybos ir užpylimo punkto plėtros Klaipėdos uosto teritorijoje, pateikiu trumpą santrauką atlikto poveikio aplinkai vertinimo, kad ...
2024-03-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This