„Geoterma” tampa istorija

Svarbu, Verslas

Klaipėdos apygardos teismas priėmė sprendimą dėl bankrutavusios bendrovės „Geoterma” veiklos pabaigos.

Martyno Vainoriaus nuotr.

UAB „Geoterma“ buvo įsteigta Vyriausybės nutarimu 1995 m. gruodį. Pirmoji geoterminė jėgainė Baltijos regione buvo pradėta statyti 1997 m. Pagrindinis jos finansavimo šaltinis buvo valstybės vardu gauta Pasaulio banko paskola.

Bendrovė šilumos gamybą pradėjo 2004-aisiais. UAB „Geoterma“ visą veiklos laikotarpį susidūrė su finansiniais sunkumais ir 2017 m. jos veikla buvo sustabdyta. Kritikos jai negailėta ir dėl to, kad dalį reikiamos šilumos buvo būtina pagaminti deginant dujas, nes geoterminio vandens temperatūra buvo per maža.

Nuo 2015 m. 76,5 proc. valstybei priklausančių UAB „Geoterma“ akcijų valdė Turto bankas, likusias – AB „Lietuvos energijos gamyba“. 2017 m. buvo paskelbtas 100% bendrovės akcijų viešas aukcionas, tačiau Seimui bendrovę įtraukus į svarbių nacionaliniam saugumui įmonių sąrašą, privatizavimas buvo sustabdytas.

Siekdamas užtikrinti geotermijos įrenginių veiklą Turto bankas organizavo kelis bendrovei priklausančio ilgalaikio materialiojo turto nuomos konkursus, tačiau nė vienas neįvyko. Galiausiai 2019-ųjų vasarį Turto bankas kreipėsi į Klaipėdos apygardos teismą dėl bankroto bylos iškėlimo. Prašyme buvo konstatuota, kad įmonės pradelsti įsipareigojimai tuo metu viršijo pusę į jos balansą įrašyto turto vertės: 2017 m. birželio 30 d. duomenimis jie sudarė 3 666 820,9 Eur, o turtas – 5 497 899,56 Eur. Didžiausias „Geotermos” kreditorius buvo Finansų ministerija, kuriai įmonė buvo skolinga 3,25 mln. eurų. Tų metų kovą teismas iškelė bendrovei bankroto bylą. 2019 m. rugpjūčio 23 d. Klaipėdos apygardos teismo nutartimi „Geoterma“ buvo pripažinta bankrutavusia ir likviduojama.

Po to, kai „Geotermos“ turto nepavyko parduoti keturis kartus vykusiose varžytinėse, Turto bankas pernai pasiūlė jį perimti Klaipėdos savivaldybei. Visos procedūros galiausiai baigėsi šį pavasarį, kai „Geotermos” turtą perėmusi savivaldybė miesto Tarybos sprendimu perdavė jį naudoti ir disponuoti patikėjimo teise jos valdomai AB „Klaipėdos energijai” („Geotermos” pastatas yra šalia šios įmonės Lypkių katilinės).

Rugsėjo pradžioje Klaipėdos apygardos teismas sulaukė „Geotermos“ nemokumo administratorės uždarosios akcinės bendrovės „Paltaja“ prašymo priimti sprendimą dėl šios įmonės veiklos pabaigos. Prašyme nemokumo administratorė nurodė, jog visi privalomi darbai bankroto
byloje yra atlikti, visos bankroto procedūros yra pabaigtos.

Kreditoriai teismo nustatytu terminu prieštaravimų dėl to nepateikė, tad teisėja Erinija Kazlauskienė priėmė sprendimą pripažinti įmonės veiklą baigta.

„Geoterma“ su savimi nusitempė 851 tūkst. Eur skolų. Didžiausią nuostolį patyrusiu kreditoriumi tapo Finansų ministerija (227 589 Eur skola), Energijos skirstymo operatoriui negrąžinta skola siekia 177 tūkst. eurų, beveik 123 tūkst. eurų neteko „Amber Grid”, beveik 102 tūkst. eurų – „Ignitis”.

Toks sprendimas dėl įmonės pabaigos dar gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

„Geotermos“ turtą dabar valdančios „Klaipėdos energijos” generalinis direktorius Antanas Katinas prieš mėnesį „Atvirai Klaipėdai” buvo sakęs, kad įmonės planai nesikeičia – analizuojama, kaip būtų galima atgaivinti geoterminės jėgainės veiklą, ieškoma mokslininkų, kurie galėtų pasiūlyti naujausius technologinius sprendimus. Šiuo metu manoma, kad būtų galima pagilinti gręžinį ir taip išgauti aukštesnės temperatūros vandenį, įrengti šiuolaikiškus siurblius, taip pat ketinama vietoje trijų dujinių katilų pastatyti žemiausios klasės biokurą galintį deginti katilą, kuris pagamintų trūkstamą šilumos energiją, kad į šilumos tinklus tiekiamas vanduo būtų pašildomas iki reikiamos temperatūros. Planuojamoms investicijoms tikimasi sulaukti paramos iš naujos europinės finansinės perspektyvos, kurią žada ir Energetikos, ir Aplinkos ministerijos.

O šiam šildymo sezonui „Geotermos” teritoriją „Klaipėdos energija” ketina panaudoti ir kaip papildomą biokuro aikštelę – iš ten jis būtų tiekiamas į visai šalia esančią Lypkių katilinę, kur stovi ir biokuro katilas.

4 Comments

  1. R. S.

    Geoterma jau iš pat pradžių, trūkus tik vieno žingsnio iki rajonų prijungimo prie bendros sistemos, buvo apiplėšta danų ( a’lia instruktorių įgrūstų prievarta į įmonės valdymą) , o paskui specialiai subankrotinta Klaipėdos liberastų. Kad Fortumui neliktų konkurento numušančio paslaugų kainą. . Dabar ekologišką ir pigią šilumą galinti tiekti įmonė užmušama visam laikui… ir tai vyksta dabar kai patiriame energetinę krizę? Toių sprendimų priėmė jais turi susidomėti šalies saugumo departamentas – gal kas žino kur jie yra ir kuo dabar užsiima? Ir ar iš viso yra..

    Reply
    • Anonimas

      is pradziu referendumo del atomines nenori istirti?

    • Anonimas

      To anonimas kurio pirmo ar antro?

    • patikslinu

      Antrojo, to dėl naujos AE su nebrangiu japonišku reaktoriumi

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Kovą - mažesnės sąskaitos už šildymą

AB „Klaipėdos energija“ skelbia jau paruošusi sąskaitas už kovo mėnesio šildymą, kurių dalis jau pasiekė uostamiesčio ir rajono gyventojus. Šių ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Egidijui Šakaliui nepadėjo ir Aukščiausiasis Teismas

Ir teismų praktiką formuojanti aukščiausia instancija konstatavo, jog Neringos savivaldybės administracijos direktorius Egidijus Šakalys buvo nepagrįstai praturtėjęs buvusios darbovietės – ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Verslas

Balandį Klaipėdoje šiluma kainuos vos ne mažiausiai visoje Lietuvoje (atnaujinta)

Uostamiesčio savivaldybės valdoma AB „Klaipėdos energija“ skelbia, kad balandį centralizuotos šilumos kaina Klaipėdos ir Gargždų gyventojams bus beveik 18 proc. ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This