Jūrų muziejuje – Baltijos jūros gelmių istorijos

Kultūra

Kasparas Bagdonas, „Atviros Klaipėdos" praktikantas
2022-09-16

Komentarų: 0

Lietuvos jūrų muziejuje atidaryta paroda apie dviejų nuskendusių laivų tyrimus.

„Ši paroda yra tarsi apie praeitį, bet iš kitos pusės, ji yra apie dabartį. Šie laivai mums primena, ką palieka karai. Šiomis dienomis tai yra itin svarbu, kad mes suvoktumėme apie karo ilgalaikes pasekmes“, – parodą pristatė jos kuratorius, muziejaus Laivybos istorijos skyriaus vedėjas Edvinas Ubis.

Vienas iš rastų ir tirtų laivų – krovininis „Elbing IX“, pastatytas 1913 m. Vokietijoje. Laivu reguliariai gabenta geležis, anglis ir mediena Baltijos jūroje. „Elbing IX“ ant vandens paviršiaus išbuvo neilgai – vos po metų buvo išsiųstas gelbėti tuometinio didžiausio Vokietijos karinio laivyno kreiserio „Friedrich Carl“, prie Klaipėdos krantų užplaukė ant minos ir nuskendo, tačiau žuvo vos vienas įgulos narys.

Šio krovininio laivo netektis buvo ženklas kitam į pagalbą atskubėjusiam kreiseriui apie minų lauką ir tai padėjo išvengti apie tūkstančio žmonių netekties.

Antras radinys – taip pat krovininis laivas, ne kartą keitęs savininką. „Edith Bosselmann“ buvo pastatytas 1925 m. Danijoje, kompanijos „Maersk“ pirmtako užsakymu. Šio laivo likimas gana panašus – 1942 m. plaukdamas iš Gdansko į Liepoją jis kliudė SSRS miną netoli Klaipėdos ir nuskendo. Apie laivo netektį sužinota tik po savaitės Kuršių nerijoje radus gelbėjimosi valtį. Jo 15 asmenų įgulai išsigelbėti nepavyko.

„Įdomi detalė, kad šiame laive buvo panaudotas anksčiau statyto laivo varpas. Jis priklauso visai kitam laivui, kuris yra nuskendęs Šiaurės jūroje“, – pasakojo parodos kuratorius.

Unikaliausi parodos eksponatai – iš Baltijos dugno iškelti ir laiko beveik nepaliesti abiejų šių laivų varpai, padiktavę ir pačią parodos idėją.

„Varpas – vienas iš laivo simbolių. Jei randi laivo liekaną kartu su varpu, reiškia, tas laivas anksčiau nebuvo tyrinėtas, nes yra mėgėjų išsirinkti detales iš laivų ir vėliau parduoti juodojoje rinkoje“, – komentavo E. Ubis.

Parodoje taip pat galima išvysti ir šių laivų paveikslus, autentiškas nuotraukas iš 50-80 m gylyje atliktų tyrimų, kitus povandeninio kultūros paveldo reliktus.

Pasak archeologo Vlado Žulkaus, iki tyrimų buvo žinomos tik laivų buvimo vietos ir turimi sonarų nuskenuoti vaizdai. Nebuvo aišku nei kokie ten laivai, nei jų istorijos ar kitos detalės. Archeologas džiaugiasi Sabine Kerkau komandos darbu – narų padarytos nuotraukos ir vaizdo įrašai yra svarbus šaltinis. Jie taip pat identifikuoja laivus, kruopščiai surenka laivų istorijos medžiagą.

Vaizdo projekcijas parodai sukūrė jau ne pirmą kartą su muziejumi bendradarbiaujantis meno kūrėjas Rimas Sakalauskas. Vaizdo instaliacija siekia atkurti laivo „Elbing IX“ paskutinio reiso ir katastrofiškos baigties atmosferą.

Po vandeniu esančius laivus bus galima pamatyti ne tik nuotraukose. Projekto partneriai „Baltic Sea Heritage Rescue Project“ parodai pagamino šių laivų modelius. Modeliai pagaminti 3D spausdinimo technika iš organinių medžiagų, pabrėžiant tvaraus vartojimo svarbą. Tvarumo principais grindžiamas ir bendras parodos įrengimas – pritaikytos anksčiau gamintos ir kitose muziejaus parodose naudotos ekspozicinės priemonės.

Paroda akcentuos ir ekologines problemas, nes „Baltic Sea Heritage Rescue Group“ renka ir šalina ant nuskendusių laivų esančius žvejybinius tinklus, kuriuose kasdien žūsta jūrų gyvūnai. Įgyvendinant šias veiklas ir atsirado galimybė surinkti unikalią medžiagą apie Lietuvos jūriniuose vandenyse slypintį kultūros paveldą ir pristatyti bent dalį Baltijos dugnan nugrimzdusių istorijų. Narų entuziastų (jie patys finansuoja savo laisvalaikio veiklą) ir muziejininkų pastangomis šių laivų gyvenimas tęsiasi.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Jūrų muziejus pradeda naują sezoną

Nuo šio trečiadienio – balandžio 17 dienos – Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgalį, o nuo ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Piliavietės grįžimas miestui: istorija jau siekia pusšimtį metų

Vienas iš ryškiausių sovietmečio urbanistinių Klaipėdos pokyčių – miesto gimimo vieta, kurioje iki XVIII a. pabaigos stovėjo pilis, tapo uždara ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

Miestas

Atidarys parodą, skirtą narytės NATO 20-mečiui

Balandžio 5-ąją, penktadienį, 16 val., šalia laivo-muziejaus M52 ,,Sūduvis“ Lietuvos jūrų muziejus atidarys lauko parodą ,,NATO jūroje saugo“, skirtą Lietuvos ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This