Skulptūrų parko rekonstrukcija: savivaldybė bandys gudriai išsisukti?

Miestas, Svarbu

„Atviros Klaipėdos” pastaruoju metu nagrinėjamą istoriją, kaip ir kodėl miesto valdžia apsisprendė rekonstruojame Skulptūrų parke atsisakyti čia suplanuotos naujos krepšinio aikštelės, apsvarstė ir Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacijos (LASKAO) valdyba.

„Atvira Klaipėda” taip pat paprašė, kad poziciją, kaip vertina šią susiklosčiusią situaciją, išsakytų ir Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI).

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Neturėtų būti draskoma”

LASKAO vadovas Mantas Daukšys „Atvirai Klaipėdai” sakė, kad penktadienį vykusio šios organizcijos valdybos posėdžio metu buvo prieita bendros nuomonės, kad palaikoma Skulptūrų parko rekonstrukcijos projektą rengusi architektė Margarita Ramanauskienė ir manoma, jog turi būti realizuotas toks projektas, koks buvo suderintas, ekspertuotas ir kuriam gautas statybos leidimas.

„Jis neturėtų dabar būti draskomas iš šalies atsitiktiniais pasiūlymais”, – sakė M. Daukšys.

Tačiau, anot jo, kartu suprantama, jog Savivaldybės administracija gali gudrauti ir pasinaudoti teise projektą neva skaidyti į etapus ir atidėti kai kurių sprendinių realizavimą neapibrėžtam laikotarpiui.

Pasak M. Daukšio, kartu architektai mato ir filosofinį klausimą – kas šiuo atveju yra užsakovas: ar visuomenė, ar galios pozicijoje esantys asmenys, kurie dabar gali daryti įtaką, kad būtų nevykdomi vieni ar kiti jiems nepatinkantys, pagal visas procedūras suderinti sprendiniai.

Anot pašnekovo, jei savivaldybė norėtų teisiškai tvarkingai visam laikui atsisakyti tokios krepšinio aikštelės, tai, ko gero, būtų esminis pokytis, ir tokiam sprendiniu turi būti rengiamas projekto pakeitimas, atliekamas naujas ekspertavimas, gaunamas naujas statybos leidimas.

„Čia kaip kad namo statyboje – jei statybų eigoje sugalvotume atsisakyti vienos sienos, turi būti atliktos visos procedūros, kurios atsakytų į klausimą, ar toks sprendinys yra tinkamas”, – paprastai paaiškino M. Daukšys.

Lemtų konkretūs pakeitimai

Atsakydama į „Atviros Klaipėdos” klausimus, ar Klaipėdos savivaldybės administraciją viską dėl Skulptūrų parko dabar daro teisiškai teisingai, VTPSI teigė, jog bendruoju atveju nėra draudimo keisti projekto sprendinius, po to, kai jau yra išduotas statybos leidimas.

„Tačiau keičiami statinio (-ių) projekto sprendiniai turi neprieštarauti privalomiesiems statinio projekto rengimo dokumentams, tarp jų yra teritorijų planavimo dokumentai, techninė užduotis, projektiniai pasiūlymai (kai juos privaloma rengti, taip pat esminiai statinio projekto sprendiniai turi atitikti projektinius pasiūlymus), specialieji reikalavimai (jeigu buvo gauti), galiojantys teisės aktai. Pagal straipsnyje pateiktus pasvarstymus nėra aišku, kokie konkrečiai projekto sprendiniai būtų keičiami. Nuo konkrečių projekto sprendinių keitimo priklauso, ar pakaks parengti naujos laidos statinio (-ų) projekto dokumentą (-us), ar vis dėlto reikės keisti visą projektą išleidžiant naują jo laidą, atlikti visuomenės informavimą ir kreiptis dėl naujo statybą leidžiančio dokumento”, – rašoma inspekcijos atsakyme.

„Atvira Klaipėda” dar ketvirtadienį išsiuntė Klaipėdos savivaldybės administracijai klausimą, kaip ji ketina elgtis toliau dėl korekcijų, susijusių su automobilių stovėjimo aikštele, krepšinio aikštele ir renginių terasa – rengs tik naują laidą ar keis visą projektą. Atsakymo iki šiol dar negavome. Jo sulaukus, ši publikacija bus papildyta. 

INFORMACIJA

Po internetine peticija, raginančia Skulptūrų parke įrengti krepšinio aikštelę, kaip ir buvo numatyta projekte, penktadienį jau buvo 706 parašai. 

15 Comments

  1. Krepšinio aikštelė

    … kaip ir kiti Parko infrastruktūros elementai (amfiteatras, parkavimo aikštelė) yra suderinto techninio projekto dalys. Tam projektui su tais elementais yra išduotas statybą leidžiantis dokumentas. Beliko tik pastatyti (rekonstruoti) tai, kas yra suderintame projekte. Tai ir bus padaryta. Tai jau yra ne veiklių budinų, vaitkų ir visokių kitokių kuzmičiūčių problema. Tai tik Klaipėdos savivaldybės administracijos prerogatyva ir pareiga. Pažiūrėsime, kaip ta administracija susitvarkys su vait… tfu! Atsiprašau – su savo tiesioginėmis savo pareigomis.

    Reply
  2. Ne krepšinio aikštėms

    Šalia kapinių.
    Ne vieta. Eikite į savo protevių kapinės bumsinti su kamuoliais

    Reply
    • Citata

      „kas šiuo atveju yra užsakovas: ar visuomenė, ar galios pozicijoje esantys asmenys, kurie dabar gali daryti įtaką, kad būtų nevykdomi vieni ar kiti jiems nepatinkantys, pagal visas procedūras suderinti sprendiniai.” Kas tie asmenys, kurie daro įtaką?

    • Nezabitauskas

      Užsakovas – visuomenė? Kur ir kada buvo Klaipėdoje, kad valdžia pasiklaustų visuomenės, prieš išleisdama visuomenei priklausančius milijonus? A, dėl garažo Atgimimo aikštėje bandė pasiklausti, bet visuomenei nepritarus valdžios planams, valdžia tą nuomonę tiesiog išmetė į šiukšlių dėžę. Dėl skulptūrų parko visuomenės neklausė, tik sudarė kažkokią komisiją, tokią lyg solistui pritariančių balsų ansambliuką. Nė projekto vizualizacijos neplatino, man teko matyti tik vieną paveiksliuką, kuris nelabai ką rodė. Na, dendrofobų užmojai iškirsti trečdalį medžių ir be paveiksliukų buvo aiškūs kaip nusikalstami. O kai prasidėjo darbai, išryškėjo ir kiti sveikam protui ir ekonominei logikai prieštaraujantys sprendiniai – niekam nereikalinga tvora, žalių plotų perteklinė trinkelizacija ir pan. Krepšinio aikštelės atsisakymas visame šio nelaimingo projekto fone rodosi nereikšmingu, beveik teigiamu dalyku.

  3. Gerb. Vainoriau,

    gal pakaks Jums ir kietiems spekuliuoti „peticijomis”? Tai ką Jūs minite nėra peticija ir tą puikiai suprantate (bent jau aš tikiuosi). Tai tėra tik kažkieno plačiajame tinkle pradėtas šou ar kaip bepavadintum. Gal geriau pasakykite, parašykite, apie Peticijų įstatymą ir kas tai yra peticija, o ne… Ačiū ir sėkmės Jūsų darbe.

    Reply
    • Anonimas

      O politikų ir a la visuomenininkės surinkti „gyventojų” parašai, kuriuos pasirašoma už du ar tris nėra šou ? Labiau pasikapsčius galbūt tai jau nebe šou, o kriminalas.

    • Anonimas

      Aš ne apie tai.

  4. se

    GRĄŽINKITE KREPŠINIO AIKŠTELĘ. Nuotraukose matosi normalios būklės krepšio konstrukcijos. Atnaujinkite ir pastatykite į vietą. Jokių žiūrovų vietų nereikia. Taip nebus didinama sąmata ir nereikės kirsti medžių.

    Reply
  5. Monika

    Tos kalbos , kad nebus daroma šiame etape, reiškia nebus daroma niekad.Toks nurodymas tur būt gautas.Labai kvaili tie visi išvedžiojimai.Paprastai projektuose daromi pakeitimai, esant būtinumui,pvz.kai negali kažkokio sprendinio įgyvendinti… labai negerai atrodo

    Reply
    • Klaipėdos miesto gyventohas

      Lengviausia kitus kaltinti , kai už nieką neatsakai! Aišku, reikia ieškoti kompromiso su visuomene, nes parkas projektuojamas ne vieniems metams. O rėkauja tie,kurie nieko iš esmės nieko gero nenuveikė žmonių labui!

  6. Mistika

    Iš visos straipsnių serijos galima susidaryti įspūdį, jog aikštelių kaimynystė trukdo šalia gyvenantiems, dėl jų ramybės dirba vienas exvalstietis, o kadangi konservatorių dominuojama dauguma savivaldybės taryboje negeba užsitikrinti balsų sprendimams priimti, tai pataikauja exvalstiečiams, kad šie tam tikrais atvejais balsuotų tinkamai. Dėl to taip stengias administracijos valdžia su pakalikais, net amnezijos priepuoliai būna, pamiršta kas ir kaip…Bet įdomiausia, kad kaimynas aiškiai pasakė, jog jam nemaišo aikštelės…tai vardan ko visa tai?????

    Reply
    • Taigi

      Kaimynas užsakė „muziką”, o visi šoka pagal jo dūdelę….Parsidavė norintieji būti merais, tiketina nepigiai…

    • Anonimas

      Jei per rinkimus paremi politikus, tai kodėl negalima tikėtis, kad jie parems tave? Kas čia blogo?

  7. O tą peticija neklaidinanti

    KLAIPĖDOJE SKULPTŪRŲ PARKE VIRS 500 MEDŽIŲ IŠKIRTIMUI NE

    Reply
  8. Peticija klaidinanti

    Autorius klaidina kad bus naikinama vaikų žaidimo aikštelė

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Teismo sprendimo nevykdanti Irena Šakalienė panoro atgauti sumokėtą baudą 

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmai atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Kitoks Klaipėdos valdžios požiūris jau atsiėjo apie pusę milijono

Dėl to, kad dabartiniai Klaipėdos vadovai atsisakė įgyvendinti kai kuriuos pirmtakų suplanuotos projektus, jiems jau išleisti miestiečių pinigai buvo negrįžtamai ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

J. L. Vynerio gimtadienio proga - ekskursijos

Juliaus Liudviko Vynerio fondas, švenčiantis 20 metų jubiliejų, kartu su Mažosios Lietuvos istorijos muziejumi šeštadienį, balandžio 6 d., kviečia klaipėdiečius ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This