„Gargždų geležinkelis” ir I. Udovickis neįveikė nacionalinio saugumo komisijos

Svarbu, Verslas

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) atmetė bendrovės „Gargždų geležinkelis” ir Igorio Udovickio prašymą panaikinti
Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisijos sprendimą.

Pastarojo esmės iš nuasmeninto sprendimo suprasti neina, o pats I. Udovickis „Atvirai Klaipėdai” teigė, jog teisminių reikalų nekomentuoja, bet paaiškino, kad komisijos sprendimas yra susijęs su „Belaruskalij” produkcijos vežimu. Anot jo, visos kitos „Gargždų geležinkelio” sutartys yra galiojančios ir įmonė yra gavusi pajėgumus tiek šiems, tiek 2023 metams.

Algirdo Kubaičio nuotr.

Naujienų agentūra BNS vasarį buvo skelbusi, kad minėtoji komisija užkirto kelią dviem privačioms krovinių geležinkeliais vežimo bendrovėms – „LGC Cargo“ ir „Gargždų geležinkeliui“ – vežti per Lietuvą „Belaruskalij“ trąšas.

„Lietuvos geležinkelių“ antrinė įmonė „LTG Infra“ dar pernai gruodį buvo kreipusis į vyriausybinę komisiją, prašydama dar kartą įvertinti sutartis su „LGC Cargo“ ir „Gargždų geležinkeliu“ dėl joms skirtų geležinkelių pajėgumų 2021-2022 metų tvarkaraščiui.

LVAT sprendime rašoma, kad „Gargždų geležinkelis” ir I. Udovickis tikino, kad minėtoji komisija klausimus nagrinėja „už akių“, jos aptariami subjektai neturi teisės susipažinti su komisijai įvairių institucijų pateikta informacija, dalyvauti jos posėdyje, teikti paaiškinimus, prieštarauti ir gintis, todėl tai esą prieštarauja Europos Sąjungos pagrindinių teisių chartijai. Akcentuota ir aplinkybė, kad komisijos nariai yra arba politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojai, arba karjeros valstybės tarnautojai, saistomi pavaldumo santykių su politinio pasitikėjimo tarnautojais, todėl esą negali būti laikomi nepriklausomais, tačiau nėra galimybės jiems pareikšti nušalinimo.

Komisija savo atsiliepime akcentavo, kad sutartyje dėl Europos Sąjungos veikimo yra nustatyta kiekvienos valstybės narės teisę ir diskreciją nacionaliniuose teisės aktuose nustatyti proporcingus apribojimus, jeigu tai būtina viešosios tvarkos ir nacionalinio saugumo užtikrinimo interesais.

„Gargždų geležinkelio” ir I. Udovickio skundą birželį jau buvo atmetęs Vilniaus apygardos administracinis teismas – jis konstatavo, kad nagrinėjamu atveju komisija turėjo tiek teisinį, tiek faktinį pagrindą pripažinti, jog sutartis kelia riziką Lietuvos nacionalinio saugumo interesams. Apeliacinį skundą išnagrinėjusi LVAT kolegija, kurią sudarė teisėjai Ramūnas Gadliauskas, Ričardas Piličiauskas ir Arūnas Sutkevičius, priėmė analogišką sprendimą.

„Gautoje patikrinti administracinėje byloje buvo surinkta pakankamai faktinių duomenų, leidusių padaryti išvadą, kad sutartis kelia riziką Lietuvos Respublikos nacionalinio saugumo interesams. Priešingų įrodymų iš apeliantų pusės nebuvo pateikta. <…> Nenustatyta, kad siekiamam konstituciškai pagrįstam tikslui bendrovės teisės būtų apribotos daugiau, nei būtina užtikrinant konstituciškai pagrįstą visuotinai reikšmingą interesą, ar jos būtų neatitikusios teisingumo bei protingumo kriterijų”, – rašoma neskundžiamame sprendime.

BNS skelbė, kad Šveicarijoje įsikūrusios bendrovės „Hasenberg AG” ir I. Udovickio valdomas „Gargždų geležinkelis“ balandį atleido 28 darbuotojus. „Sodros“ duomenimis, balandžio pradžioje įmonėje dirbo 93, o liepos gale – jau tik 59 darbuotojai. Praėjusių metų rugpjūtį jų buvo net 120.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

„Neo Group” paguldė ant menčių Mokesčių inspekciją

2022-ųjų vasarį Europos patentų organizacijos patentą sukurtai cheminio antrinės PET pakuotės perdirbimo technologijai gavusiai Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) veikiančiai ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Transportas

Transporto saugos administracija nepagrįstai nuskriaudė „Gargždų geležinkelį“

Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) išplėstinė teisėjų kolegija išnagrinėjo bylą dėl Lietuvos transporto saugos administracijos (LTSA) sprendimo, kuriuo nuspręsta UAB ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Svarbu, Uostas ir jūra

„Klasco” ir miesto valdžios mūšis grįžta į pradinę stadiją

Klaipėdos jūrų krovinių kompanija („Klasco”), teismams skundusi praėjusios kadencijos Klaipėdos miesto tarybos 2022-ųjų pavasarį priimtą sprendimą nepritarti jos planuojamai naujai ...
2024-03-14
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This