Diena be automobilio: o kur statysite dviratį?

Politikų tribūna

Saulius Budinas, Klaipėdos miesto tarybos narys
2022-09-21

Komentarų: 3

Visą šią savaitę esame raginami minėti Tarptautinę dieną be automobilio, Europos judumo iniciatyvas. Tikslas labai kilnus ir prasmingas – siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į neigiamą transporto įtaką žmogaus sveikatai bei aplinkai ir paskatinti pasirinkti kitą draugišką aplinkai transporto priemonę. Asmeniškai aš net nedvejojęs renkuosi gerą savo draugą – dviratį. Renkuosi jį dažnai savo kasdienėms kelionėms tiek mieste, tiek užmiestyje. Matau, kad dviratis yra neatskiriama daugelio klaipėdiečių gyvenimo dalis, kas labai džiugina.

Vis dėlto neatskiriama gyvenimo dalimi tampa ir dviračio statymas daugiabučio namo balkone ar laiptinėje.

Dviratis geru gyvenimo draugu galėtų tapti ir daug didesnei daliai miestiečių, jei sukurtume galimybes daugiabučių namų gyventojams patogiai ir saugiai palikti bei pakrauti gamtai draugiškas transporto priemones nemokamose saugyklose.

Užsienyje populiarėja dviračių saugyklos, įrengtos daugiabučių namų kiemuose. Skandinavijos šalyse, kur dviračiai yra kasdienybė, statomi atviri ir net daugiaaukščiai stovai dviračiams. Dviračius ir paspirtukus nuo vagysčių uždarose saugyklose saugoja Talino gyventojai. Iš tiesų toli žvalgytis nereikia, net Tauragė neseniai įrengė 75 dviračių saugyklas kuo arčiau daugiabučių namų, o vilniečiai šią vasarą buvo raginami siūlyti dviračių saugykloms tinkamas vietas miegamuosiuose rajonuose.

Klaipėdoje Rumpiškės gatvėje turime keletą paviljonų, skirtų dviračiams laikyti, bet dėl biurokratinių ar kitų kliūčių miesto administracija jau kurį laiką negali išspręsti jų eksploatavimo problemos. Vis dėlto derėtų kalbėti apie platesnį dviračių saugyklų tinklą Klaipėdos miesto daugiabučiuose kvartaluose, kad būtų užtikrinama nemokama galimybė ne tik saugoti tvarias transporto priemones, bet jas taip pat ir pakrauti. Suteikus leidimą gyventojui naudotis saugykla, į ją būtų galima patekti naudojantis mobiliuoju telefonu.

Kad klaipėdiečiai aktyviau iškeistų automobilį į dviratį pirmiausia būtina sukurti tinkamą infrastruktūrą.

Nedeginkime brangaus kuro. Deginkime kalorijas!

3 Comments

  1. Valentina

    Saugiklos nebloga mintis, bet dėl saugaus važiavimo reikia rekonstruoti ir dviračių takus. Važiuojant nuo Rimkų į Šernus iki Minijos yra siaubingos dviračių tako atkarpos.

    Reply
  2. seniai reikėjo

    o tai Tauragė turi saugyklas, o Klaipėdoje nėra, tai ir tempi tą dviratį nuolat laiptais, su vaikais.

    Reply
  3. Jūratė

    labai gera mintis. Sunku su tais dviračiais per laiptinę belstis

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Sveikata

Saulius Budinas - KUL vadovybės komandoje

Pasitvirtino „Atviros Klaipėdos” jau skelbta informacija, jog konkursą užimti Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) generalinio direktoriaus pavaduotojo infrastruktūrai ir plėtrai pareigas ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Dėl senosios Klaipėdos pirties likimo - idėjų lietus

„Tai reikia ją padaryti visiškai nemokama”, – trečiadienį Klaipėdos miesto tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto posėdžio metu pasiūlė konservatorius Aidas ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This