Iš Dumpių sąvartyno kvapų sklinda vis mažiau

Aplinkosauga

Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija (NVSPL) šių metų rugpjūtį Dumpių regioniniame sąvartyne atliko kvapų koncentracijos matavimus. 2021 metais ties artimiausia gyvenamąją aplinka iš KRATC teritorijos buvo fiksuota sklaida iki 3 kvapo vienetų (OUE/m3), o naujausi matavimai parodė tik iki 0,7 OUE/m3. Žmogus užuodžia kvapą, kai yra 1 OUE/m3, tad akivaizdu, jog Dumpių sąvartyno aromatai nepasiekia net artimiausių gyvenviečių, jau nekalbant apie už kelių kilometrų esantį Klaipėdos miestą.

Kvapų intensyvumas mažėja

Tai jau trečiasis NVSPL atliktas kvapų koncentracijos matavimas Dumpių sąvartyne. Nuo 2018 metų, kai buvo atlikti pirmieji matavimai, kvapų intensyvumas niekada neviršijo leistinų 8 OUE/m3 ir sistemingai mažėja. 2018 m. ties sąvartyno riba buvo fiksuojama iki 5 kvapo vienetų sklaida, 2020 m. ji mažėjo iki 4 OUE/m3, 2022 m. rodikliai dar mažesni – 2,1 OUE/m3.

Pasak KRATC atstovų, kvapų mažėjimo priežasčių gali būti bent keletas. Įtaką daro bendrovės įdiegtos ir vis tobulinamos oro valymo ir kvapų neutralizavimo priemonės. Vykdoma sąvartyno 1 ir 2 sekcijos rekultivacija – nuo 2008 metų kalne deponuotos atliekos užkonservuojamos po storu grunto sluoksniu, įrengiant dujų surinkimo sistemą, tad ši dalis irgi intensyvių kvapų nebeskleidžia. Kita priežastis – regiono gyventojai ėmė geriau rūšiuoti, todėl į Dumpius kasmet atvežama vis mažiau komunalinių atliekų. Mažiau atliekų – mažiau puvimo procesų ir mažiau kvapo.

Naujovė – uždengiami konteineriai

Intensyviausia kvapų sklaida sąvartyno teritorijoje buvo ir yra fiksuojama aikštelėje, kur konteineriuose keletą valandų sandėliuojamos išvežimui į deginimo jėgainę paruoštos atliekos.

Į šiuos konteinerius iš rūšiavimo įrenginių sukraunamos perdirbimui netinkamos atliekos, kuriose apstu maisto likučių ir kitų biologiškai skaidžių medžiagų. Jos kaip magnetas traukia paukščius ir į aplinką skleidžia gendančių atliekų tvaiką.

„Visos atvežtos komunalinės atliekos priėmimo patalpoje vos tik išverstos iš sunkvežimio iškart yra apipurškiamos puvimo bakterijas naikinančia medžiaga. Kai atliekos sandėliuojamos ir rūšiuojamos uždaruose cechuose, kvapus sugaudo biofiltras ir neutralizuoja ant konvejerių purškiami probiotikai bei AirBorn preparatai“, – aiškino Tomas Kuprys, rūšiavimo skyriaus vadovas. Tačiau lauke neutralizuojančios priemonės neveikia taip efektyviai.

Siekiant sumažinti kvapus šioje teritorijos vietoje buvo siūlomi du sprendimai: statyti uždarą angarą su autonomine oro valymo sistema arba įsigyti dengtus konteinerius. Pasirinkta technologiškai greičiau įgyvendinama ir ekonomiškai patrauklesnė priemonė – konteineriai su užtraukiamais tentais.

Pirmieji uždengiami konteineriai jau naudojami atliekų sandėliavimui, ar jie duos norimą efektą dar labiau sumažinant kvapų sklaidą bus žinoma atliekant kitus tyrimus. Beje, uždengiami konteineriai jau įrodė savo privalumą – juose esančios atliekos tapo neprieinamos paukščiams.

Kvapų mažėjimas iš Dumpių sąvartyno tikėtinas ir ateityje. Jis siejamas su kitąmet prasidėsiančiu maisto rūšiavimo projektu.

Pagal atliktą poveikio aplinkai studiją, gyventojams pradėjus rūšiuoti maisto atliekas kvapų sklaida Dumpių sąvartyne sumažės dar 12-14 procentų.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Klaipėdos maisto rūšiavimo projektui ministerija skyrė papildomų lėšų

„Klaipėdoje mažiau iššūkių, lyginant su kitais Lietuvos regioniniais atliekų tvarkymo centrais, todėl čia retai užsukam“, – teigia Klaipėdos regiono atliekų ...
2023-11-15
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Maisto rūšiavimas mažins kvapus Klaipėdos kiemuose ir sąvartyne

Prieš penkiolika metų Lietuvos daugiabučių kiemuose pastačius pakuočių rūšiavimo konteinerius gyventojai jau įprato rūšiuoti plastiką, stiklą, popierių. Gyvenantys individualiuose namuose ...
2023-06-28
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Dumpių sąvartyne vietos užteks dar 30 metų

Kasmet į sąvartyną patenka vis mažiau atliekų, teigia Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) direktorė Roma Budrienė. Pasak jos, pernai ...
2023-05-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This