Skulptūrų parke – kautynės dėl kiekvieno medžio

Fotoreportažai, Miestas

„Sunkiai”, – į klausimą, kaip sekasi, skubėdama pro šalį atsako architektė Margarita Ramanauskienė.

Artūro Šulco nuotr.

Įtampa matosi ir UAB „Plungės lagūna“, tvarkančios buvusias kapines – dabartinį skulptūrų parką, atstovų veiduose.

Artūro Šulco nuotr.

Nors šio objekto tvarkybos projektas jau seniai buvo suderintas ir patvirtintas, nors pasirašyta sutartis dėl rangos darbų, bene kiekvieną darbo savaitę – vis naujiena: aktyvūs piliečiai bei politikai kišasi į darbų eigą.

Artūro Šulco nuotr.

Darbo projektai jau buvo nekart koreguoti dėl įvairių priežasčių. O dažniausiai – dėl iškilusio reikalo ar tiesiog reikalavimo „apeiti” kurį nors medį ar jų grupę. Natūralu, kad tokia maišatis vargina statybininkus, bet medžių gynėjai skina pergalę po pergalės.

Artūro Šulco nuotr.

Tačiau pasigirsta ir nuogąstavimų: kas beliks iš ilgai ir kruopščiai rengto, derinto, su visuomene svarstytu projektu? Ar tikrai bus įgyvendintas tas projektas, kuriam buvo plačiai pritarta?

Pranašiškai apie tai dar gegužės mėnesį užsiminė savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis, pabrėžęs, kad einant į kompromisus būtina „nepamesti” pagrindinių projekto parametrų.

Artūro Šulco nuotr.

Tačiau panašu, kad senka ir architektės M. Ramanauskienės optimizmas, tąkart sakiusios: išspręsim, galima rasti sprendimą, kompromisą…

Kita vertus, visą vasarą tiek ji, tiek tvarkybos darbų vadovai, paveldosaugos ir kiti pareigūnai neatsigina nuo įvairių, pagrįstų ir iš piršto laužtų kaltinimų, užgauliojimų, įžeidinėjimų.

Artūro Šulco nuotr.

Nežinia, ar kompromisų ieškojimas jau pasiekė apogėjų ar gali kilti klausimas ir dėl viso projekto vykdymo pristatymo. Kol kas savivaldybėje apie tai viešai neužsimenama. Tikima, kad iki 1923 metų „sukilimo” šimtmečio, sausio 15-osios, pietinė parko dalis, kur yra ir atminimo paminklas to meto įvykių dalyviams, bus sutvarkyta.

Artūro Šulco nuotr.

Kol pagrindinis visuomenės dėmesys buvo nukreiptas į sovietinių paminklų pašalinimo iš parko prieigų peripetijas, kol nūnai diskutuojama apie krepšinio aikštelės sunaikinimą ir apie tai, kuris politikas kurio milijonieriaus interesus parke gina, parko centre ir kituose pakraščiuose darbai nesustojo. Tiesiami takai, tvarkomi krūmynai, valomos šiukšlės.

Artūro Šulco nuotr.

Tačiau kai kuriuose vietose tvarkybos darbai juda labai lėtai. Atrodo, kad laikas sustingo. O pradinis tiesos diskursas skulptūrų parko tvarkybos tema tapo savivaldos rinkimų diskursu.

30 Comments

  1. +-

    Kai apleidžia potencija ir protelis, piktumas ima ant tų , kurie dar gali ir sugeba kažką sukurti .
    GRIAUTI tai ne statyti, daug proto nereikia. Liūdna žiūrėti į tuos savaiminių medžių „saugotojus”, kurie matyt patys medžio nėra pasodinę. Kiekvienam po lopetą ir lai kasa ir sodina.
    Neniški , turite darbuotojų atsakingų už miesto želdinius, lai skiria vietą šitų saugotojų iniciatyvai pasireikšti. Ateisime pasižiūrėti į sodinimo procesą , jei toks įvyks …

    Reply
  2. Klaustukui

    Turbut pi miesta nevaiksčiujau turbut ne matei kad vissame mieste savivaldybė išpjome bradžius medžius, paliko tik kurie patys išgrius.
    Esi koks gal pocius iš statybos skyriaus, kuris ekspertizes neskaitei. Kad apskritai negalima kirsti brandžių medžių. Nes šaknynas suaugo. Iškirtus visi likusieji išgrius. Kaip išgriuvio Rumpiškės kvartale. Nu labai noresi iš mūsų tautis išvogti paskutinius brandžius medžius ane??? A ne pacukai ir macijauskai ir tarybos nariai ???.visa taryba lauk. Taryba ir savivaldybė iškirsdama medžius užteršė miesta. Trinkelizacija padidino T°vasara, ir nuolat dulkės. Nėliko brandžių medžių nėra kam valyti ora. Dulkiu audros mieste atsirado. Viska padarė savivaldybė ir taryba. Lauk

    Reply
    • Taigi

      į tuos kuriuos paliko baisu žiūrėt – nugenėti iki viršūnių o ten palikti tik ,,čiubukai” kaip prancūzų legiono samdinių :D)Aišku kad vienas po kito sėkmingai nudžius ar pavirs į tokius isigimėlius kur tikrai reikės nukirst. .Tie kurie tą daro gerai išmano savo darbą, skant efektyviai žvelgia į savo ateitį:D)

  3. ???

    Įdomūs tie žalieji su Vaitkum priešakyje, kai uostas krovė rusišką rūdą ir tokiu būdu teršė miestą, viskas buvo gerai? Dabar kai reikia pjauti savaiminukus, dėl parko nepriežiūros užaugusius medelius, meluoja, kad ketinama pjauti brandžius medžius. O kaip su senaisiais parko medžiais, kuriuos stelbia savaiminukai? Jei dabar neišpjaus, vėliau bus dar sunkiau. Jie nori Klaipėdoje matyti apleistą parką, primenantį parką Rusijos valdomoje Kaliningrado srityje. Čia daugiau mentaliteto ir etninės pasaulėžiūros problemos ir sovietmečio palikimas, ne veltui savo laiku Atgimimo aikštėje prie Lenino, sodino berželius. Reikėjo, kad primintų Rusiją, Razlyvą. Ar atsitiktinumas, kad I. Udovickis parke prie savo namų sodina berželius?

    Reply
    • Anonimas

      Kvailas sulyginimas .vis dar.prisimenate sovietmečiu laikus, laikas pamiršti visgi 31 metai kaip laisvi.. kas.del medziu iskirtimo.. ar patinka uostyti uosto dulkes? Ju nejautete nes buvo medžiais; iskirte nesiskusjite kad padidejo triuksmas ir tarša. Kodel neakcwntuojate nuvaryta miesto gatviu būklę?

    • Klaustukui

      Kodėl meluoji? Ar esi ir savivaldybės?ar jou šaika?

    • tam ???

      Nereikia tirštint spalvų. Jeigu mūsų mieste numatyti projektai būtų derinti su gyventojais ir garbingai atliekami, tai nebūtų jokios sumaišties ir ginčių. Ką, jums sunku tą ,,kašės”aikštelę kažkur į šoną patraukt? Kur nors arčiau Konservatorijos kur galbūt ji būtų reikalingesnė.. Ar mažiau trinkelių takų neišeina kvailai dėliot? Plika akim viskas tas matosi. Bet jūs užsispyrėt ir – nė iš vietos. Reikia taip o ne kaip žmonės nori. Iš to požiūrio ir iš jūsų sakymo kad mes dar neišėjom iš sowietinio mentaliteto, man asmeniškai aišku kad kaip tik jūs esate tų laikų ,,palikimas”Kaip ir visa dabartinė Klaipėdos savivaldybės valdžia jau išsiauginus sau pamainą iš tokios pat veislės jaunų maitvanagių ir pliuškių. Jūs būtent taip norite valdyti miestą. O ne vakarietiškai. Kur net reklamos bendruomenės teritorijoje nepastatysi be gyventojų sutikimo… Todėl nors makaronų čia taip durnai nekabinkit.Nusibodo.

    • Gyventojui

      Kodėl tirštinamos spalvos? Kodėl krepšinio aikštelę traukti arčiau konservatorijos? Berželiai ir tuopos yra tam tikras kultūrinis kontekstas, kurį diktuoja pasąmonė ar etninė priklausomybė. O dėl žmonių norų, tai apklausos nebuvo ir visai neaišku, ko žmonės labiau nori. Įdomu, kokiai „žmonių bendruomenei” priklauso parkas ir kas tą bendruomenę atstovauja? Kokiame vakarų pasaulio krašte norint pastatyti reklamą reikia gauti gyventojų sutikimą? Vakarietiška kultūra pasižymi teisiniu reglamentavimu, interesų derinimu, o ne populizmu.

    • Savivaldybes klerkai

      Jai savivaldybė neiškirstu mefžius prie uosto, jie išvalytu dulkės, užlaikytu. Ir triukšmas mažesnis būtu

  4. Medžiofilui

    Kadangi naudoji tokius žodžius gal esi Pocius iš savivaldybės. Iš statybos skyriaus?medžjų nepkentejas ir gamtos nepkentejas. Tai prisistatyk.

    Reply
  5. medžiofilams

    O kur jūs, besislepiantys nuo kaitros miesto parkuose? Nesimato jūsų nei Donelaičio skvere, nei Skulptūrų parke. Jūs aušinatės namuose klaviatūrą tik barškindami?

    Reply
    • Anonimas

      Esate is tų kuries mwdziai drugdo? Tiek pagiezos tiems kam patinka gamta. Jus gal ne vietinis kad tokia panieka Klaipėdai? Atvykote is ten kur nera vėjo, dulketumo ir užterštumo?

    • Anonimui

      Erzina silpnapročių mažaraštystė.

  6. Anonimas

    Koks glusius skluptura i vaikciojimo takeli ikomponavo?

    Reply
  7. Tokiu projektuu plovyklų , miesto naikinimo

    Mums miestiečiams tikrai nereikia

    Reply
    • ...bet

      jie eina vienas po kito.:D) Ir ne tik iš miesto savivaldybės..

  8. Savivaldybė iškirto beveik visus miesto medžius

    Liko paskutinis parkas. Iš 1600 medžiu tos ramanauskienės ir kt savivaldybės užsakovu buvo planas iškirsti apie 750 medžių. Tai yra barbarizmas ir nusikaltimas -mano nuomonė. Vaidila savivaldybė pavertė karsčio sąla. Išdžiuvo nabagai savivaldybės ,,sodinukai”. Vien betonas.
    Betonu nori paversti ir paskutiniė oaze. Už medžių iškirtima teigiamus komentarus gali rašyti idiotai, ir kt . Iš savivaldybės norintis pasisavinti gerus medžius. Milžiniški pinigai. O kiek per projektus galima išplauti…….
    Jono kalnelis -savivaldybė iškirto apie 400 medžių, Rumpiškės- pačiu geriausiu iškirto 500 medžių 10 000 m2 krūmų…ir taip visa miesta.

    Reply
    • Nezabitauskas

      Žmogau, tamstos intencijos geros, bet su aritmetika prasčiau. Gal geriau be skaičių? Kitaip tai atrodo kaip provokacija, siekianti parko gynėjus sukompromituoti.

  9. Nezabitauskas

    Kaip suprasti pono Šulco teiginį, kad šiam projektui „buvo plačiai pritarta”? Kaip ironiją, sarkazmą, juodą humorą?

    Reply
  10. Ugnius

    Ir neskieskit apie „su visuomene suderintus“ projektus. Žinome, kaip tie projektai „derinami“ su visuomene. Jie nuleidžiami iš aukšto ir pateikiami visuomenei, o ne derinami su ja.

    Reply
  11. Ugnius

    Ačiū medžių gynėjams už atkaklumą. Nekreipkit dėmesio į burbančius, nes jūsų darbą vertina susipratę miestiečiai ir įvertins ateinančios kartos. Baisu pagalvoti, kokia nepataisoma, ilgametė žala būtų padaryta, kreipiant dėmesį, kad statybininkams būtų patogiau.

    Reply
  12. Jonas

    Ką bedarytų – visada blogai! Ar norisi gyventi kaip gūdžiu sovietmečiu?

    Reply
    • Anonimas

      Jau baigėsi, kodel speigiste apie žalią miestą didėjančią taršą ir truo paciu kertate medžius ?

  13. A.V

    Ten ne parkas , o apžėlęs miškas kur saulės spindulys net nepatenka. Visiškai ne parkas.

    Reply
    • Anonimas

      Tuom jis ir žavus… Nepatinka apeikite…

    • Regina

      Gal galite, žurnaliste pasakyti kada su visuomene buvo derinta šis projektas?

  14. medžiofilams

    Gaila, kad nūnai negalima tiems trukdytojams snukių išmalt- patys gyvenime nieko doro nenuveikę, susibūrę į gaują, dar trukdo dirbantiems.

    Reply
    • xy

      Panašiai…

    • Anonimas

      Drasu komentarus rašinėt?

    • O čia savivaldybės ir medžių vagių kultūra

      Tai ji ur galvoja, kai kažkas neduoda pavogti medžių, uškirsti

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Girulių milijonieriai šiepia dantis į Kūdikių namus?*

Jau kuris laikas sklinda gandai, kad Kūdikių namų Giruliuose žemė ir pastatai parūpo vietos milijonieriams. Ir jie kurpia gudrų planą, ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Svarbu, Švietimas

Pagaliau imsis naujo darželio statybų Tauralaukyje

Baigiant statyti beveik dukart nuo pirminės kainos pabrangusią naująją mokyklą Senvagės gatvėje Tauralaukio progimnazija planuoja persikraustymo į ją darbus. O ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Miestas

Prioritetas - ne kapitaliniam gatvių remontui, o paprastam taisymui

Klaipėdos meras siūlo perpus mažinti investicijas į gatvių tiesimą, rekonstravimą ar kapitalinį remontą. Tačiau daugiau lėšų būtų skirta paprastajam vietinės ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This