Kalavijas ir sovietiniai monstrai krito: ką statysime vietoj jų?

Miestas, Svarbu

Savivaldybė rugsėjo pradžioje pasirašė sutartį su Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacija dėl Antrojo pasaulinio karo Sovietų Sąjungos karių palaidojimo vietos, esančios Simono Daukanto gatvėje, pertvarkymo projekto idėjos konkurso organizavimo pagalbinės paslaugos. Tuo pačiu planuojama patikslinti ir perrašyti palaidotųjų šioje vietoje sąrašus.

Vasilijaus Safronovo nuotr.

Architektų organizacija, atrinkta neskelbiamos apklausos būdu, už 10 tūkst. eurų įsipareigojo per pusę metų surengti konkursą, per kurį bus atrinkta pertvarkymo idėja, kurios pagrindu Skulptūrų parko Klaipėdoje „sutvarkymo projekto autoriai atliks projektavimo darbus”.

Klaipėdos miesto savivaldybė konkursą laimėjusiems (pirmas 3 prizines vietas užėmusiems) autorių kolektyvams už jų projekto idėjas numato skirti 16 tūkstančių eurų. Pirmosios vietos nugalėtojui bus išmokėta 8000, antrosios vietos 5000, trečiosios vietos – 3000 eurų premijos. 

Teigiama, kad atlikus Antrojo pasaulinio karo Sovietų Sąjungos karių palaidojimo vietos memorialo elementų demontavimo darbus, sovietmečiu įrengtas „memorialas iš dalies neteko savo ideologinio užtaiso ir tuo pačiu pirminės vientisos architektūrinės idėjos, pakito memorialo struktūra, kompozicija, mastelis ir proporcijos”.

Memorialui netekus dominančių – kalavijo ir trijų karių skulptūrinės grupės, „amžinosios ugnies“ įrenginio, „į pirmą planą iškilo kiti menkaverčiai architektūriniai sprendiniai”, kurie esą neatitinka architektūros kokybės kriterijų. 

Prastos kokybės, susidėvėjusi teritorijos danga iš betoninių plokščių, betoninės atraminės sienos, dirbtinai iš grunto suformuotas pylimas bei kiti elementai „neleidžia siekti memorialo architektūrinio ir urbanistinio integralumo su valstybės saugoma Klaipėdos miesto istorine dalimi, vadinama Naujamiesčiu bei Klaipėdos miesto istorinėmis kapinėmis, betarpiškai esančiomis memorialo kaimynystėje”. 

Skelbiama, kad „tuo pačiu turi būti patikslintos realiai šioje vietoje palaidotų sovietinių karių vardai ir pavardės, nes turima indikacijų, jog dalis užrašų gali būti kenotafinės arba dubliuoti kitur palaidotų karių pavardes”. Patikslintas palaidotų karių pavardžių sąrašas gali būti išdėstytas ant naujai įrengtos akmens plokštės (arba plokščių), demontavus istorinių duomenų neatitinkančias sovietmečiu įrengtas plokštes su karių pavardėmis.

„Pertvarkant memorialo erdvę ir integruojant ją į istorinę miesto terpę, yra reikalinga platesnė pasaulinės praktikos analizė, konsultacijos specialistų, kurie nagrinėja kontraversiškų objektų semantiką ir jų keitimo galimybes”,- rašoma minėtą sutartį lydinčiuose dokumentuose.

22 Comments

  1. Romualdas

    Nuo savo istorijos dar niekas nepabėgo.

    Reply
    • Ivan

      Taip

  2. Anonimas

    Geda uz mankurtizma

    Reply
  3. Anonimas

    Atstatykite ” Borusijos” paminkla prie Rotuses !!!

    Reply
  4. Patriotas

    Stalino paminkla arba SSRS , graziai atrodo mano nuomone

    Reply
  5. plius minus

    Už Kryžių kardo pavidale , jo autorių architektą Šadauską , tuometis komunistų partijos komitetas ” glostė prieš plauką ir auklėjo”, o dabar mes patys kryžių nugriovėme ir rimtais veidais galvosime ką toliau daryti . Manau visiškas Neišprusimas . Kerpame nematavę, neišmokstame pamokų niekaip. Išsilavinimo stoka . Skaitykite Bulgakovo kūrinius, kol jo knygų nesudegino nei patys rusiukai nei mūsiškiai.
    Laikas viską gydo , tiesiog kiekvienas varžtelis turi būti savoje skylutėje , o valdžia dar nė vienam proto neįkrėtė…

    Reply
    • Tokie laikai

      Apie ką jūs? Kas dabar skaito Bulgakovą? Kas dabar apskritai skaito? Kas gilinasi, o juo labiau gali prieštarauti įsigalėjusiam mankurtizmui? Ak, tiesa, apie ką tai Aitmatovo neskaitę taip pat nežino. Dar liko pradėti deginti knygas pereiti prie kitaip kalbančių dergimo ir persekiojimo. Ne angliškai, suprantama.

  6. Nuomonė

    Palaikus perkelti į kapines, kitaip bus asvabaditelių susirinkimo vieta.

    Reply
    • Anonimas

      Kuriu deka gimete?

  7. Nezabitauskas

    O, taip, pensininke, tamstos ironija labai pagrįsta – amerikonai daug blogo pridarė mūsų tautai! Dar nuo caro laikų, paskui prie Smetonos, paskui karui baigiantis, tūkstančius lietuvių jie trėmė Amerikon, badu ir šalčiu kankino Čikagos ir daugybėje kitų lagerių… Gerai dar, kad po karo tautiečiai iš Lietuvos jau galėjo jiems pasiųsti sočių kolūkinių siuntinėlių, o tai būtų visi ten išmirę! Kas kita – motinėlė Rusija! Nuo senų senovės, gal nuo Petro Pirmojo, ne, dar kur kas anksčiau, Rusija mus gynė, globojo, švietė ir maitino! Duok Dieve kiekvienam tokį malonų ir draugišką kaimyną! Ne visi įvertino rusų gerą širdį – suomiai, tarkim, priešinosi kiek galėdami. O juk rusai būtų ir jiems, kaip kad mums, pristatę gamyklų ir daugiabučių, nutiesę kelių, ir seniai jau gyventų suomiai taip pat gerai, kaip mes gyvenome prie ruso.

    Reply
    • Pensininkas.

      O ką aš sakau, reik pastatyt Uncle Sam, būs visiems laikams.

    • Teisus Nezibitauskas

      Ne tik suomiai, savo laiku, o dabar ir ukrainiečiai, nevertina rusiškos broliškos širdies gerumo, švento siekio išlaisvinti ukrainą nuo nacių ir fašistinių engėjų.

  8. Pensininkas.

    Pagal legendą, Jungtinės Valstijos ne visada buvo vadinami JAV. Taip pat buvo pavadintas „USAm”, iš kurio kilęs dėdė Samas (U. Samas). Jokeriai tuo metu „iššifravo” užrašą, todėl įvyko žodis „dėdė Samas”.(Vikipedija,-Dėdė Semas (angl. Uncle Sam) – personifikuotas JAV simbolis.)

    Reply
  9. Pensininkas.

    Mano nuomone labai tiktu jankio-duldžio skulptūra kokių 100 metrų aukščio (žinote tą jankį su cilindru ant galvos ir žvaigždėtų-dryžuotu švarku), amerikonų laivai iš jūros puikiai matytų, kad čia jų uostas.

    Reply
  10. Siūlymas

    Perlaidoti karių palaikus ir pratęsti Skulptūrų parką.

    Reply
    • Antanas

      Tiktai taip,nes visas skulptūrų parkas ant kapinių.

  11. Tiksliau

    Kas jau tie monstrai, Artūrai?

    Reply
  12. Nezabitauskas

    Nežinau, ką turėjo galvoje dokumento autoriai, ketinantys „siekti memorialo architektūrinio ir urbanistinio integralumo su valstybės saugoma Klaipėdos miesto istorine dalimi, vadinama Naujamiesčiu”. Gal paprasčiausiai nusikalbėjo? Tačiau išvadai, kad memorialas neteko pirminės vientisos architektūrinės idėjos, tenka pritarti. Turiu paprastą ir pigų receptą, kaip sutvarkyti tai, kas pagadinta. Tereikia grąžinti kalaviją į vietą! O kapų nejudinti – juk ne barbarai esame, o krikščioniškos kultūros tauta!

    Reply
    • Ivan

      Teisingai

  13. Anonimas

    Tikiuosi aikstele saugoma, o tai nuomoniu rasytoja atstatys viska nakti

    Reply
  14. Praradęs viltį, kad Klaipėda kada nors bus iš tiesų laisva

    Simbolius nugriaunate, bet sistema išlieka. Skulptūrų parko istorija, kur visomis teisinėmis proceduromis patvirtintas parko sutvarkymo projektas krinta vieno įtakingo ruso (Igorio Udovickio) naudai ir visuomenės nenaudai – realiausias kandidatas į Klaipėdos merus uostininkas Vaitkus apgina savo rėmėjo interesus, kad čia nebūtų krepšinio, anei vaikų žaidimo aikštelės. Korupcija atvirai į akis spjaudo ir juokiasi iš lozungų apie tai, kad esame laisvi, demokratiški ir gyvenam teisinėje valstybėje.

    Reply
  15. Amen

    Iš vatnykų pasiūlymai nelaukiami. Štiš!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos mero ir Tarybos nuveiktų darbų recenzija*

Atidžiau perskaičius Klaipėdos miesto savivaldybės pranešimą apie jos tarybos ir mero per metus nuveiktus darbus akivaizdžiai matyti bandymai figos lapu ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Atgimimo aikštės konkursas „pakibo“ dėl vieno dokumento

Nors kovo 7 d. Klaipėdos savivaldybė teigė, jog maždaug po mėnesio paaiškės, ar konkurso dalyvių pateikti pasiūlymai atitinka visus reikalavimus ir ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This