Klaipėdos DNR – inkultūracijos į hobitus tęsinys

Mums rašo

Sondra Simana
2022-09-27

Komentarų: 7

Klaipėdoje įsibėgėja „Inkutūracija“. Tai toks reiškinys, kurį sugalvojo gudriosios I. Simonaitytės bibliotekininkės. Priešdėlis –in leidžia kultūrą vartoti per burną ir tai kartais sudaro sunkumų, nes sutrinka skonio receptoriai ir dingsta apetitas.

Sunkokas pasekmes sukėlė pirmadienį vykusi intelektualų diskusija „Klaipėdos DNR: apie miesto tapatybės kodą ir atjaunėjimo mitą“, kurios metu sociologas Liutauras Kraniauskas su hobitu Aldžiu Gedučiu, urboniste, kaip Liutauras pristatė, Inga Urbonaite ir dėde Algiu – šokančiu budistų filosofu Algiu Mickūnu iš Ohajo universiteto (JAV), ieškojo Klaipėdos DNR po savo lova, kieme, prie jūros, tai yra visur, kur paprastai tie DNR veisiasi, bet taip ir nerado, todėl liepė pasiskaityti protingų knygučių apie betono džiungles, Klaipėdos miesto gatvių išplanavimą ir nepamiršo pagirti vienas kito už kažkada išleistas knygas apie vietinių hobitų įpročius gerti alų ir kasytis pilvus.

Sondros Simanos nuotr.

Dėdė Algis norėjo sužinoti, ar vietiniai klaipėdiečiai žemaičiai puoselėja savo nacionalines blynines, bet, per salę nuvilnijus nepasitenkinimo bangai, kad čia ne žemaičiai gyvena, o visai kita gentis, mažumėlę pasimetė ir ištarė geriausią vakaro frazę – ateities ieškokite praeityje.

Urbonistė Urbonaitė sakė, kad miestas turėtų nustoti žvalgytis per petį ir paskelbti žaliąją revoliuciją – visi ginkluojamės vertikaliai aukštyn, daržovės ir vaisiai auga kiekviename aukšte ir jokia epideminė izoliacija mūsų neįveiks, nes mes ir taip jau būsime natūralioje izoliacijoje.

Tai kas tas Klaipėdos miesto kodas, klausiau savęs, pavalgiusi iš kirvio virtos hobitų sriubos? Kas aš šiame mieste, gyvenanti čia per 20 metų? Ar galiu kosmopolitiškai įsiurbti vietos istoriją ir aprašyti daugybę šios vietos skonių ir poskonių? Ar galiu inkultūruotis ir pradėti tapatintis bent jau su šimtmečio žmonėmis?

Aiškiai žinau, kad hobite būti nenoriu.

7 Comments

  1. v

    Diskusija – tragedija… čia blogiau negu Hobitai, tai Brylžiemis…

    Reply
  2. Lilija

    Knygų mugės „melioracija” lietuviškai,
    mano gimtinė taip buvo sunaikinta, o dabar ir kultūra „melioracijos” rankose…
    Sistemos pasikeitė, bet įpročiai ne.
    Ačiū Sondrai, smagiai skaitėsi, taikliai parašyta, nors ir liūdna paliko.

    Reply
  3. Nezabitauskas

    Ačiū Sondrai! Mėgstu šmaikščius tekstus. Tiesa, Tolkino nesu skaitęs, todėl ne visus terminus supratau. Bet įsitikinau, kad knygų mugėje šiemet knygų nebus.

    Reply
  4. Vytautas Valevičius

    Geras aprašymas. Ačiū

    Reply
  5. tiesa

    Puiku, Sondra. Išėjau iš „diskusijos” nustėręs. Ir labai labai nusiminęs dėl Klaipėdos intelektinio skurdo.

    Reply
  6. Palmira Martinkienė

    Labai smagiai susiskaitė 🙂

    Reply
  7. Anonimas

    Šaunu, Sondra. Tiksliai, šmaikščiai nusakėte tą nenorą būti hobite. Su tuo nenoru ir išėjo nusivylę diskusija klausytojai

    Jovita

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

300 metų sulaukęs Imanuelis Kantas kviečia į svečius pas Herkų Kantą

Balandžio 22-ąją sukanka 300 metų nuo vieno ryškiausių žmonijos filosofinio paveldo kūrėjų – Imanuelio Kanto – gimimo. Kad ši data ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Kultūra

Naujo skaitytojų klubo kūrėjos siekia suburti aktyvią knygų mylėtojų bendruomenę

Kovo 27 dieną Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešojoje bibliotekoje vyks pirmasis skaitytojų klubo „Mūsų“ susitikimas. Kas mėnesį vyksiančiuose susitikimuose klubo ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

Kultūra

Prano Domšaičio galerijoje - nemokami renginiai

Vasario 22 d., ketvirtadienį, 17.30 val., Klaipėdos Prano Domšaičio galerija kviečia į filosofų Aldžio Gedučio (Klaipėdos universitetas) ir Kęsto Kirtiklio ...
2024-02-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This