Agata Duda-Gracz: „Meilė” galėjo gimti tik Klaipėdos aktorių dėka

Fotoreportažai, Kultūra, Svarbu

Jau šį šeštadienį Klaipėdos dramos teatre bus galima išvysti premjerą – režisierė Agata Duda-Gracz pristatys spektaklį „Meilė”, sukurtą pagal pačios parašytą pjesę.

Spektaklio premjera dar prieš dvejus metus turėjo įvykti Lenkijoje, tačiau dėl skaudžios režisierės netekties ir prasidėjusios pandemijos, jos žiūrovai taip ir neišvydo. Visgi režisierė sako, kad niekas nevyksta veltui ir tik Klaipėdoje šis kūrinys galėjo atgimti iš naujo, bet jau su kitu, „geresniu pavadinimu”.

Trečiadienį surengtos spaudos konferencijos metu žiniasklaidos atstovams buvo sudaryta galimybė išvysti šio spektaklio ištrauką.

Gerokai besiskirianti versija

A. Duda-Gracz šį spektaklį daugiau nei prieš dvejus metus buvo pradėjusi kurti Silezijos teatre. Tuomet jo pavadinimas buvo „Tiesa. Tiesa. Tiesa. Tiesa..“. Likus trims savaitėms iki premjeros režisierės mama atsidūrė ligoninėje, kur ir mirė, o po dviejų dienų Lenkijoje buvo paskelbta pandemija, premjera neįvyko. Sukrėsta mamos mirties, režisierė teigė nebegalėjusi grįžti prie spektaklio toje pačioje vietoje, su tais pačiais žmonėmis. Dėl to ji Silezijos teatro aktoriams parašė kitą tekstą, skirtą mamos atminimui, o nebaigto spektaklio scenarijų nutarė perkelti į Klaipėdą ir atiduoti komandai, kurią pamilo.

„Pirma aktorių ekipa, su kuria susitikau po mamos mirties, buvo klaipėdiečiai, su kuriais padarėme Karavadžą. Kai juos įsimylėjau ir gavau tiek gerumo, supratau, kad jei dar kartą pabandyti, tai tik su jais. Statant spektaklį Lenkijoje jis neturėjo pavadinimo „Meilė”, tik „Tiesa”. Tai turėjo būti spektaklis apie tai, kai turime susidurti su mirtimi. Žinojau, kad turiu pakeisti esmines nuostatas ir kad viską iš naujo galiu padaryti tik su žmonėmis, kuriais absoliučiai pasitikiu, iš kurių gaunu daug meilės. Ir visiškai kitoje vietoje, kuri nekelia asociacijų”, – spaudos konferencijos metu sakė A. Duda-Gracz.

Pasak jos, nors Lenkijoje nebepavyko pasiekti galutinės spektaklio formos, klaipėdietiškasis variantas bus gerokai skirtingas.

„Pamatysim”, – paklausta apie tai, ar galima tikėtis ir trečiosios jos premjeros Klaipėdos dramos teatre, sakė Agata Duda-Gracz. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Kaip ir per repeticijas sakome – viskas vardan kažko. Niekas nevyksta šiaip sau, be priežasties, kiekvienas įvykis yra geras. Aš esu kupina tikėjimo, kad atsitiko taip, kaip ir turėjo būti. Didžiuojuosi savo aktoriais, nuostabiais bendrakūrėjais”, – sakė režisierė.

Vengia lokalumo

Spektaklio „Meilė“ vyksmo ištakos – mirtis ir stebuklingas mirusiojo prisikėlimas. Iš mirusiųjų grįžta nusižudęs Kapininių Čigonas (akt. Bartosz Roch Nowicki). 

„Tai yra spektaklis apie stebuklą. Apie stebuklą, atsirandantį iš meilės. Bet šis stebuklas pats savaime eina prieš gamtą. Žmogaus prisikėlimas iš mirusiųjų yra ėjimas prieš gamtą. Taigi, spektaklis pasakoja, ką veiksmas, einantis prieš gamtą, gali padaryti su žmonėmis. Taip pat spektaklis apie tai, prie ko mus gali privesti meilė. Moters meilė vyrui, vyro – moteriai, motinos – sūnui, dukros – tėvui, vieno žmogaus – kitam žmogui. Ir galiausiai tai spektaklis apie tai, kaip pabunda tironijos, kurių pamatas – fanatiškas tikėjimas. Kaip žmonės net tai, kas nuostabiausia ir antgamtiškiausia, sugeba paversti politika. Iš visko gali padaryti ginklą, kad naikintų vieni kitus”, – sako pati režisierė.

Pasak jos, ši istorija galėtų vykti visur, nes ji – apie meilę, kuri stipresnė už mirtį. Apie tai, ką baisaus gali padaryti žmonės vardant savo tikėjimo, vilties.

„Visada stengiuosi vengti daryti vietinius spektaklius, stengiuosi, kad tema būti universali. O kas yra labiau universalu nei meilė?” – sakė režisierė.

Ar bus trečias kartas?

Šio spektaklio repeticijos su klaipėdiečiais aktoriais prasidėjo labai neįprastai – pajūrio miškuose, nes, anot režisierės, kūrybos procesui „reikėjo gamtos”: spektaklio veiksmas vyksta gamtoje, kalbama apie kaimišką bendruomenę.

Aktorė Eglė Jackaitė sakė, kad jai tai buvo pirmoji tokia patirtis. Tuo metu jos kolega Rimantas Pelakauskas prisiminė, kad kai kurie režisieriai lyg irgi buvo bandę dirbti gamtoje.

„Didžiulė laimė ir begalinis džiaugsmas, kad galime dirbti su tokio lygio režisiere, kuri pilna meilės, į kiekvieną ateina su atvira širdimi ir didžiule empatija. Darbas yra nelengvas, kuriame netrumpą laiką, daug jėgų atidavėme, bet ir tuo pačiu praturtėjome. Trenažai labai stipriai augino”, – sakė E. Jackaitė.

„Saldžiai kankinanti kelionė”, – antrino jai R. Pelakauskas.

Žiūrovus pasitiks išskirtinė fotosesija, kurioje aktoriai vaizduoja numirėlius. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Pamatysim”, – paklausta apie tai, ar galima tikėtis ir trečiosios jos premjeros Klaipėdos dramos teatre, sakė A. Duda-Gracz.

INFORMACIJA

Režisierė Agata Duda-Gracz ne tik pati rašo spektaklių tekstus, ji taip pat kuria savo spektaklių scenografiją ir kostiumus.

Pirmą kartą Klaipėdoje režisierė viešėjo 2018 m. su spektakliu „Ponia bus patenkinta, arba Veikalas apie paskutines vestuves Kamyko kaime“. 2021 m. vienu svarbiausiu teatriniu įvykiu Klaipėdoje tapo jos spektaklio „Tarp Lenos kojų, arba „Švenčiausiosios Mergelės Marijos mirtis“ pagal Mikelandželą Karavadžą“ premjera.

Spektaklyje „Meilė” vaidins visas būrys aktorių, tarp jų ir jau pažįstami kolegos iš Lenkijos – Bartosz Roch Nowicki ir Cezary Studniak.

Przemyslaw Jendroska nuotr.

Vaidmenis kuria Klaipėdos dramos teatro aktoriai Liudas Vyšniauskas, Darius Meškauskas, Jonas Baranauskas, Jonas Viršilas, Justina Vanžodytė, Kamilė Andriuškaitė, Eglė Jackaitė, Alina Mikitavičiūtė, Regina Šaltenytė, Samanta Pinaitytė, Sigutė Gaudušytė, Renata Idzelytė, Karolina Kontenytė, Toma Gailiutė, Rimantas Pelakauskas, Mikalojus Urbonas, Vaidas Jočys, Karolis Maiskis, Linas Lukošius, Jonas Golubovskis, Digna Kulionytė, Artūras Lepiochinas.

4 Comments

  1. Klaipėdietė

    Buvom, matėm šį spektaklį, ir jau antra diena jaučiuosi kaip gavusi per galvą su kuolu, nes per visą spektaklį jautiesi lyg beprotnamyje. Nesuprantu menininkų, kuriančių tokius emociškai „sunkius”, sunkiai suprantamus spektaklius, o paskui patys stebimės, kodėl tiek daug visuomenėje žmonių, turinčių psichologinių problemų, sergančių depresija. Tiesa, turiu sutikti, kad aktoriai sunkius vaidmenis vaidina labai puikiai! Su didžiausia nostalgija prisimenu senų laikų Klaipėdos dramo teatro spektaklius, iš kurių išeidavai pakylėtas, sujaudintas, bet tikrai ne emociškai sužlugdytas!

    Reply
  2. N.Puteikienė

    Puikus spektaklis, nuoširdžiausi sveikinimai Klaipėdos dramos teatrui ir režisierei! Tokie spektakliai leidžia augti ir publikai, suvokiant, kad teatras – tai menas, prabylantis į tai, kas tavy labiausiai paslėpta, o ne laidantis banalybes lyg kakadu šou. Matykite žmogų, o ne pimpalą.

    Reply
  3. Pritariu

    Kur dingo Klaipėdos dramos teatras? Tai, kas iš jo liko, man netinka! Kur lietuvių režisierių darbai? Kur bent kokia klasika? Kuris spektaklis tinka vyresniųjų klasių moksleiviams, gimnazistams, kurie galėtų eiti į teatrą drauge? Kur spektakliai vaikams be kartojamos “Sniego karalienės”? Kurion pusėn nužygiavot, teatro kūrėjai? Pritariu parašiusiam apie lakstymą nuogais lytiniais organais. Paprasta, pigu, jokių dekoracijų ar kostiumų nereikia. Primityvu, ponai, labai primityvu! Tenka važiuoti šviesos ir pakylėjimo jausmo į Kauną, Vilnių. Kiek tempsit be vietinės publikos, kiekvieną sezoną važiuodami žemyn?

    Reply
  4. Viola da Gamba

    Neisiu. Ta režisierė nesveika. Ji vyrus , net ir pagyvenusį aktorių privertė po sceną vaikščioti plikais pimpilais viename savo „šedevre”. Nesu kokia davatka, bet toks menas kai vos ne fiziškai jauti tarpkojo kvapą …. nu,tai jau kaip norit, bet man netiko… Svarbiausia, kad jokio meninio reikalo taip tyčiotis iš aktorių nebuvo. Teatras tam ir yra, kad metaforom, užuominom pasakytų ką nori pasakyti ( čia a.a. Nekrošius buvo meistrų meistras…), o ne maskatuotų nuogais lytiniais organais. Tikrai neisiu.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Kultūra

„Mūzos“ apdovanojimas - Eglei Barauskaitei

Šeštadienį vakare į Klaipėdos dramos teatro spektaklį „Fragmentas“ susirinkę žiūrovai tapo tradicinio „Mūzos“ apdovanojimo teikimo ceremonijos liudininkais. Jau eilę metų ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Kultūra

„Mūza“ lankys ir Muzikinio teatro kūrėjus

Klaipėdoje kuriančius teatro menininkus šį šeštadienį pasieks dar vienas tradicinis apdovanojimas – „Mūzos“ nominacija. „Mūzos“ nominaciją dar 2016-aisias įsteigė Klaipėdos ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Kultūra

Ruošiantis spektakliui -nardymo pamokos ir konsultacijos su kaskadininku 

Spektaklį „Fragmentas“ Klaipėdos dramos teatre jau sukūręs režisierius Dmitrijus Krymovas į pajūrį grįžo ir antram darbui. Po pirmojo repeticijų etapo ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This