Pasiūlymą dvigubinti išmokas lankantiems privačius darželius sumalė į miltus

Svarbu, Švietimas

„Siekiant skatinti privačių ikimokyklinio ugdymo įstaigų atsiradimą Klaipėdos miesto savivaldybės teritorijoje ir tenkinti vaikų užimtumo ikimokykliniu ugdymu poreikį, siūloma didinti iš Savivaldybės biudžeto kompensuojamą sumą nuo 100 eurų iki 220 eurų”, – tokį pasiūlymą pateikė Klaipėdos miesto tarybos narė, liberalė Lina Skrupskelienė.

Finansų ir ekonomikos komitetas jį įvertino kaip mėgėjišką.

pixhere.com nuotr.

„Jūs taip manipuliuojat ir vartot tuos milijonus – atrodo, kad jie jūsų, – taip į miltus malė kolegės parengtą projektą šio komiteto pirmininkas Aidas Kaveckis, išgirdęs, kad jau kitais metais tam reikėtų iki 2 milijonų eurų. –  Iš dangaus jūsų skaičiai”. 

Jam beveik antrino Arvydas Vaitkus, sakydamas, kad vienasmeniškai rengti tokį sprendimą nėra visiškai teisinga, kad geriau būtų pavesti Savivaldybės administracijai įvertinti visas galimas alternatyvas, atlikti visus skaičiavimus, papildyti medžiagą, matant kelerių metų perspektyvą.

„Vaikams ir jų tėvams pagalbos reikia dabar”, – atsikirto jiems L. Skrupskelienė.

Visgi A. Kaveckis teigė, kad parengtą sprendimą reikia atidėti ir tobulinti. Jo nuomone, „tokiame sunkmetyje negalima pravalgyti 2 milijonų eurų”, geriau juos investuoti į darželių vaikams statybą.

„Čia ne pravalgymas, o investicija”, – tardama paskutinį žodį tvirtino L. Skrupskelienė. 

Visi komiteto nariai sutiko, kad problema egzistuoja, tačiau Rimantas Taraškevičius sakė, kad negalima tokių sprendimų priiminėti skubotai, būtina peržiūrėti perspektyvinius savivaldybės planus, ar pakaks viskam lėšų.

„Iš kur paimti lėšų?” – L. Skrupskelienės klausė vicemeras Arūnas Barbšys, o ji atsakė negalinti įvardinti finansavimo šaltinio.

Dauguma komiteto narių palaikė A. Vaitkaus pasiūlymą sprendimą atidėti ir duoti trejetą savaičių terminą Savivaldybės administracijai jo alternatyvoms parengti, resursams apskaičiuoti. Tačiau liberalui Sauliui Budinui pareikalavus klausimą spręsti „čia ir dabar”, įpareigojimas administracijai nebuvo priimtas. Visas L. Skrupskelienės pasiūlytas sprendimo projektas buvo atidėtas neribotam laikui – tokiam sprendimui pritarė 6 iš 7 komiteto narių.

INFORMACIJA

L. Skrupskelienės parengtame aiškinamajame rašte teigiama: „Pagal šiuo metu galiojantį tarybos sprendimą Savivaldybės kompensuojama suma siekia 100 eurų, kai tuo tarpu Klaipėdos rajono savivaldybė iš biudžeto kompensuoja 250 eurų tėvų (globėjų) mokamo mėnesio mokesčio kiekvienam vaikui. Nemaža dalis tėvų su vaikais deklaravo gyvenamas vietas Klaipėdos rajono savivaldybėje ir gauna 250 eurų kompensaciją, vietoje 100 eurų kompensacijos Klaipėdos mieste. Dėl šios priežasties Klaipėdos miesto savivaldybė praranda ne tik Klaipėdos miesto gyventojus ir jų mokamus mokesčius, bet ir perspektyvų augantį jaunimą.

Siūlomas įkainio dydis – 220 Eur, nes vieno vaiko mėnesiui išlaikymas iš Savivaldybės biudžeto 2021 metais sudarė 221,40 Eur.

Šiuo sprendimo projektu siūloma nediskriminuoti klaipėdiečių vaikų ir skirti 220 eurų ne tik vaikams, lankantiems Savivaldybės biudžetines įstaigas, bet ir vaikams, kurie nepateko į Savivaldybės biudžetines įstaigas dėl to, kad Savivaldybė negali užtikrinti reikiamą skaičių vietų ikimokyklinio amžiaus vaikams (ypatingai lopšelio grupėse) ir tiems, kurie savanoriškai pasirinko lankyti privačias švietimo įstaigas. 

Taip pat būtina atsižvelgti į tai, kad LR Vyriausybė priėmė sprendimą, kad nuo 2025 m. rugsėjo 1 d. ikimokyklinis ugdymas bus visuotinis vaikams nuo 2 metų. Todėl kiekvienam ikimokyklinio amžiaus vaikui Klaipėdos miesto savivaldybė turės užtikrinti vietą ugdymo įstaigoje, jei to pageidautų tėvai ar globėjai. Užtikrinti fiziškai tiek vietų Savivaldybėje bus sudėtinga be privačių ikimokyklinio ugdymo įstaigų pagalbos. Todėl jau šiandien privalome rasti skatinimo priemones tėvams rinktis privačias ugdymo įstaigas, o pačias privačias ugdymo įstaigas steigtis Klaipėdos mieste, o ne Klaipėdos rajone.”

5 Comments

  1. dar iki šiol

    maniau, kad protinga būti balsuoti Klaipėdoje už konservatorius, dabar jau galutinai atsakymas aiškus – NE, jei jiems vaikų darželių problema tėra „pravalgymas” ir pinigų taškymas tuomet aišku su jais.

    Reply
  2. Nu tu matai :) liberalas Budinas

    kandidatas į Klaipėdos merus , sprendimo ” čia ir dabar ” siūlytojas , „sugebėjo” klausimo sprendimą ” atidėti” neribotam laikui ? Kaip liberalu …:)

    Reply
    • Žinovas

      Budinas nesiūlė atidėti.

    • Jūs ne žinovas :)

      Jūs teksto nesuvokėte ? Iš kur paimti lėšų kaip suprantu liberalieji siūlytojai nežinojo ? ! ” čia ir dabar ” sprendimo be lėšų klausimo iš esmės negalėjo būti . Ir tokie liberalai nori tapti merais ? Ne. Ne.Ne. 🙂

    • Žinovas

      Išmokit rišliai savo mintis parašyt, jei jums atrodo kad kažko nesupratau. Pats kažko nesupratote.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Pradės projektuoti poliklinikos rekonstrukciją

Uostamiesčio savivaldybė skelbia, kad netrukus bus pradėtas rengti Klaipėdos miesto poliklinikos kapitalinio remonto techninis projektas. Miesto savivaldybė jau baigė konkursines ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Nuomonės

Metai prie Klaipėdos valdžios šturvalo: sėkmės ir nesėkmės

Sėkme reikėtų vadinti pastangas darbuotis atnaujinant daugiabučių namų kiemus, ugdymo įstaigas ir jų aplinką – dėmesio anksčiau tam tikrai stokota. ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Sveikata

Miesto sveikatos įstaigoms siekia gauti 7 mln. eurų paramos

Klaipėdos savivaldybė skelbė, jog parengė investicinį planą ir jau pateikė paraišką finansavimui gauti, kad Sveikatos centro veikloje dalyvaujančios miesto gydymo ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This