Vienas namų ūkis per metus išmeta maisto už 383 eurus

Konsultacijos

Prekybos tinklo „Rimi“ atlikta apklausa atskleidė, kad vienas namų ūkis Lietuvoje per metus vidutiniškai išmeta maisto už 383 eurus. 

Didžiausią maisto atliekų dalį sudaro jau paruošti produktai, vaisiai ir daržovės, o taip pat – duona, pieno gaminiai bei mėsa.

Palmiros Mart nuotr.

Rugsėjo 29-ąją, pasaulyje minint Tarptautinę informavimo apie maisto švaistymą dieną, prekybos tinklas savo pirkėjams atskleis, ką jis pats daro, mažindamas maisto švaistymą parduotuvėse – bus pristatyti plakatai, kurie visose „Rimi“ parduotuvėse skelbs, kiek tonų neparduoto maisto kiekvieną mėnesį išgelbėjama padedant „Maisto bankui“.

Tikimasi, kad pirmą kartą Lietuvoje pristatoma iniciatyva ne tik atkreips visuomenės dėmesį į maisto švaistymo problemos mastą, bet ir pakvies kiekvieną pagalvoti, ką galime padaryti jį mažinant, o tuo pačiu paskatins kitas maistu prekiaujančias įmones apie šią aplinkosaugos problemą komunikuoti atviriau. 

„Kiekvieną rudenį bei pavasarį savo prekybos centruose visoje Lietuvoje kartu su „Maisto banku“ organizuojame akcijas, kurių metų kviečiame aukoti maisto produktų nepasiturinčioms ar sunkiau gyvenančioms šeimoms. Kiekvieną mėnesį ir patys „Maisto bankui“ perduodame neparduotų maisto produktų, kurių galiojimo laikas eina į pabaigą, arba transportavimo, sandėliavimo ar prekybos metu buvo pažeistos pakuotės. Vien pernai Lietuvoje ne išmetėme, o socialinei paramai perdavėme 721 toną maisto produktų, Estijoje – 1329, o Latvijoje – 13 tonų maisto. Tikimės, kad nauja iniciatyva prekybos centruose skelbti kas mėnesį „Maisto bankui“ skiriamų produktų kiekį dar kartą primins žmonėms apie dalijimosi svarbą bei parodys, jog kiekvienas – ir įmonės, ir žmonės – galime tapti svarbių pokyčių dalimi. Juk tai, ką kiekvienas mūsų išmetame, gali būti naudinga kitiems“, – pranešime pažymi „Rimi Lietuva“ generalinis direktorius Vaidas Lukoševičius.

Rugpjūčio mėn. prekybos tinklas „Rimi“ visose Baltijos šalyse atliko apklausą, siekdamas išsiaiškinti, kiek maisto atliekų kas mėnesį išmeta vidutinis namų ūkis. Tyrimo rezultatai parodė, kad per mėnesį išmetama maisto už 31,90 eurus, o per metus tai sudaro net 383 eurus.  

„Mūsų vykdyta apklausa atskleidė, kad 55 proc. namų ūkių Lietuvoje maisto produktams per mėnesį skiria iki 400 eurų siekiantį biudžetą. Todėl per metus išmetama vidutinė mėnesio maisto atliekų suma yra labai reikšmingas skaičius. Stebime, kad daugiau maisto atliekų išmeta didesni namų ūkiai, kuriuose yra vaikų. Tačiau maisto švaistymą namų ūkiuose nesunkiai galima sumažinti koreguojant vartojimo bei gaminimo įpročius, pavyzdžiui, atidžiau stebint produktų galiojimo laiką, mažinant gaminimo perteklių ir atsakingiau planuojant apsipirkimus“, – įsitikinęs V. Lukoševičius.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

„Rimi Lietuva" antrus metus išlaikė „Top darbdavio" statusą

Antrus metus iš eilės nepriklausoma organizacija „Top Employers Institute“ įvertino prekybos tinklo „Rimi Lietuva“ indėlį į darbuotojų gerovę ir įteikė ...
2024-01-18
Skaityti daugiau

Verslas

Siūlys pigesnes „Rimi Smart“ ženklu pažymėtas prekes

Pastaruoju metu išaugęs pirkėjų jautrumas kainoms paskatino juos atsigręžti į pigesnes alternatyvas – tarp jų ir į privačių prekės ženklų ...
2023-10-02
Skaityti daugiau

Verslas

Klaipėdoje atidaryta nauja „Rimi" parduotuvė

Ketvirtadienį Klaipėdoje Minijos g. 153 duris atvėrė nauja „Rimi“ parduotuvė. Anot „Rimi Lietuva“ generalinio direktoriaus Vaido Lukoševičiaus, „Super Market“ formato ...
2023-08-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This