Dėl išaugusių kaštų savivaldybė mažins įmonių valdymo aparatus

Miestas, Svarbu

Klaipėdos savivaldybė rimtai svarsto galimybę naikinti savo kontroliuojamų bendrovių stebėtojų tarybas bei įvertinti, ar visose įmonės yra reikalingos ir jų valdybos. Šių įmonių valdymo institucijų formavimas buvo rimtas svertas politikams įtakoti įmonių veiklą.

Savivaldybė jau sumažino įmonių valdybų narių skaičių sujungus „Gatvių apšvietimą” ir Klaipėdos autobusų parkas bei Senąjį turgų su Naujuoju turgumi, buvo panaikinta valdyba bendrovėje „Vildmina”. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Norisi žinoti, kiek dabar kainuoja mūsų įmonių valdybos ir kiek kainuos ateityje? Ar jų kaštai turės įtakos paslaugų kainoms?” – miesto Tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto posėdžio metu klausė jo Vytis Radvila, kai buvo svarstomas sprendimo projektas, kuriuo naikinamos iki šiol galiojusi savivaldybės kontroliuojamų įmonių  valdymo organų formavimo tvarka.

Naikinti šią tvarką teko todėl, kad pasikeitus įstatymams juose labai konkrečiai apibrėžta, kokia tvarka turi būti formuojamos valdybos bei įmonių priežiūros institucijos – stebėtojų tarybos. Be kita ko, šie įstatymai nustatė, kad  valstybės tarnautojai gali gauti atlygį už darbą įmonių valdymo institucijose. Taip pat buvo tiksliai apibrėžti tiek stebėtojų tarybų, tiek valdybų vadovų bei narių atlyginimų nustatymo parametrai.

Todėl nuo šių metų vidurio ženkliai išaugo ir Klaipėdos miesto savivaldybės įmonių valdymo organų kaštai. „Atvira Klaipėda” neseniai pranešė, kad, pavyzdžiui, UAB  „Klaipėdos autobusų parkas” valdybos metinis darbo užmokestis dėl to išaugs nuo 26 iki 130 tūkst. eurų.

Edvardas Simokaitis, Savivaldybės administracijos Turto valdymo skyriaus vedėjas, politikams teigė, kad jau svarstoma galimybė panaikinti stebėtojų tarybas Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centre, AB „Klaipėdos vanduo”, AB „Klaipėdos energija”. Tiesa, AB „Klaipėdos energija” dalį akcijų valdo privatūs juridiniai asmenys, tad dėl to reikės gauti jų sutikimą, nes stebėtojų taryba yra numatyta akcininkų susitarime. 

Minėtose bendrovėse be stebėtojų tarybų yra suformuotas ir valdybos, tad valdymo kaštai, išties, pasidarė labai dideli. Pasak E. Simokaičio, svarstoma ir galimybė kai kuriose įmonėse mažinti valdybų narių skaičių. Savivaldybė jau sumažino jų skaičių sujungus „Gatvių apšvietimą” ir Klaipėdos autobusų parkas bei Senąjį turgų su Naujuoju turgumi, buvo panaikinta valdyba bendrovėje „Vildmina”.

Komiteto narius, kurie pritarė parengtas sprendimo projektui, šiek tiek trikdė žinia, kad ateityje visus su įmonių valdymu susijusius klausimus spręs Savivaldybės administracijos direktorius – akcijų valdytojas. E. Simokaitis patikino, kad jau ir šiuo metu administracijos priima sprendimus, pavyzdžiui, dėl atstovų į įmonių valdymo organus atrankos komisijų sudarymo. Anksčiau šį procesą kontroliavo politikai, jie atrinkinėjo ir rekomenduodavo kandidatus į stebėtojų tarybas.

2 Comments

  1. Romualdas

    Viena stebetoju taryba visoms miesto imonems

    Reply
  2. Visiškai teisinga.

    Visiškai teisingai. Nereikalingos jos niekam. Nieko tie žmonės realiai nesprendžia, tik atlyginimus pasiima ir kalakutus prieš Kalėdas.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Sudūlėjo Šiaurės prospekto požeminės komunikacijos (atnaujinta)

74 milijonus litų kainavusio Šiaurės prospekto dalyje nučiuožė šlaitai, o seniau nutiestoje jo atkarpoje jau susidėvėjo požeminės vandens nuotekų sistemos.  ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Atsinaujinančių išteklių planas - „be aukštesnių siekių”

„Gėdinga vieta, – rėžė Leonas Makūnas Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto posėdžio metu. – Esame tik 28 vietoje Lietuvoje ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Nupūs dulkes nuo Klaipėdos vandens muziejaus projekto

Uostamiesčio savivaldybės valdoma AB „Klaipėdos vanduo“ atnaujino sutartį dėl vandens muziejaus ekspozicijos projekto, kuris buvo parengtas dar 2015 metais, atnaujinimo (aktualizavimo) ...
2024-02-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This