Klaipėdoje populiariausi butai, kurių plotas siekia nuo 40 iki 60 kv. m.

Verslas

Šiuo metu Lietuvos nekilnojamojo turto (NT) rinka susiduria su pokyčiais. Pokyčiai nėra netikėti, priešingai – juos jau kurį laiką buvo galima nujausti, tik nebuvo aišku, kada tai įvyks, kokios priežastys juos lems ir kaip tai vyks.

Per pastaruosius 2 – 2,5 metų būsto kainos Lietuvoje ūgtelėjo 40-50 proc. tai yra gerokai sparčiau nei 3-5 proc. metinis NT kainų augimas, kuris buvo stebimas nuo 2014 metų.

„Toks spartus kainų augimas nėra sveikos NT rinkos požymis, jis rodo, kad norinčių įsigyti būstą buvo daugiau, nei parduodamų objektų. Tačiau pastaruoju metu stebimas paklausos ir pasiūlos santykio pasikeitimas”, – teigia untu.lt.

Visuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose butų sandorių šiemet įvyko 10-17 proc. mažiau nei per atitinkamą laikotarpį pernai, tačiau praėję 2021 metai nėra geras atskaitos taškas, nes tai buvo rekordiškai aktyvūs metai. Pažvelgus į 2022 metus paskutinių 5 metų kontekste matyti, kad sandorių skaičius šiemet nelabai skiriasi nuo paskutinių 5 metų vidurkio.

Butų pardavimo sandoriai Klaipėdoje
Kainos

Pastaruoju metu metinis kainų augimas sulėtėjo. Artimiausiu metu 1-3 proc. kasmėnesinio kainų augimo tikėtis neverta. Vis dar yra objektų, kurie sulaukia didelio potencialių pirkėjų dėmesio ir parduodami per savaitę, bet daugėja ir tokių objektų, kuriems prireiks 1-3 mėnesių pardavimui bei kantrybės derybose su pirkėjais. Didesnio kainų kritimo taip pat nesitikima, nes didelėje dalyje sandorių dalyvauja žmonės, kurie yra ir pirkėjai, ir pardavėjai vienu metu. Dažniausiai parduodamas vienas būstas ir perkamas kitas. Tokie sandorių dalyviai neišbalansuoja pasiūlos – paklausos santykio.

Penki brangiausiai parduoti butai Klaipėdoje

Kaip vieną iš pagrindinių NT rinkos balanso pokyčio priežasčių untu.lt mini neapibrėžtumą.

Daug nežinomybės ir triukšmo kyla dėl energetinių resursų kainų, geopolitinės krizės Lietuvos kaimynystėje, paskolų bazinių palūkanų kilimo. Teigiama esą šis triukšmas leidžia pristabdyti žmonių vartojimą, infliaciją, o tuo pačiu prislopina ir NT rinkos aktyvumą.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Nors pernai butų ir namų parduota mažiau, jų kainos augo

2023 metais bendras nekilnojamojo turto (NT) sandorių skaičius rinkoje reikšmingai mažėjo. Nepaisant to, būsto kainos ir toliau augo, sako Registrų ...
2024-01-08
Skaityti daugiau

Verslas

NT sandorių rinka ir toliau lėtina apsukas

2023 metams artėjant į pabaigą šalies nekilnojamojo turto (NT) sandorių rinkoje dar labiau įsivyravo pasyvios nuotaikos. Įregistruotus NT sandorius analizuojančio ...
2023-12-07
Skaityti daugiau

Verslas

Rugsėjį - sumažėjęs visų NT objektų pardavimas

Rugsėjis už lango buvo šiltas, oro temperatūra gerino rekordus, tačiau nekilnojamojo turto (NT) sandorių rinkos tai nesušildė. Pirmasis rudens mėnuo ...
2023-10-06
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This