Klaipėdos korta Rusijos dezinformacijos naratyve

Nuomonės, Svarbu

„Jeigu nebūtų šitos pergalės, nebūtų ir lietuviškos Klaipėdos, būtų vokiškas Memelis”, – viešai tauzija ne kas nors, o Klaipėdos miesto tarybos narė Ela Andrejeva, išrinkta pagal visuomeninio rinkimų komiteto „Titov ir teisingumas“ sąrašą.

E. Andrejevos įrašas feisbuke

Ji, trimituodama tik apie sovietų išvadavimą, „primiršta”, žinoma, pasakyti, kad išvaduotojai pamiršę išeiti iš Lietuvos, tapo okupantais ir patys čia elgėsi kaip fašistai.

O Viačeslav Titov ragina įsiminti įmonės „Plungės lagūna”, savivaldybės užsakymu nugriovusios sovietmečio memorialą prie Skulptūrų parko, pavadinimą bei jos vadovo vardą ir pavardę.

„Ateis laikas ir mes viską sugrąžinsime į savo vietas, o šiuolaikiniai vandalai bus nubausti”, – gąsdina jis.

V. Ttov „įžvalgos” ir grasinimai

Kadangi dauguma klaipėdiečių sovietinių monumentų pašalinimui pritaria, suprask, pasak V. Titov skiedalų feisbuke, visi ir būsime nubausti. Turbūt, taip pat, kaip ukrainiečiai…

Tokie ir kiti panašūs, iš pirmo žvilgsnio net juokingi skiedalai, išties turi didelį tikslą, nes yra tiesioginė Putino Rusijos labai agresyvios propagandos dalis. 

„Propaganda – tai tyčinis sisteminis bandymas formuoti suvokimą ir tiesioginį elgesį, kuriuo siekiama sulaukti atsako iš veikiamosios auditorijos”, – teigia pranešimą Klaipėdos universitete neseniai skaičiusi Lietuvos kariuomenės strateginės komunikacijos departamento analitikė Auksė Ūselienė.

Ji akcentuoja, kad propaganda neturi nieko bendro su laisva žiniasklaida, žodžio laisve ar kita nuomone. 

Kruvinas Putino režimas Rusijoje savo propagandą grindžia naudodamasis dar Lenino perversmo praėjusio šimtmečio pradžioje naudota strategija, adresuota visam pasauliui: darykite savo revoliucijas, mes ateisime ir jus išvaduosime! Na, jei ne šiandien, tai rytoj. Kada nors.

Priešiška informacine veikla, kuri pasirodo ir primityviai spekuliuojant Klaipėdos korta, siekiama palaužti mūsų valią priešintis. Įtikinti, kad priešintis beprasmiška, kad taip yra tikrai pigiau nei kariauti.

Karo savo plėšikiškiems tikslams gali ir neprireikti, jei sugebi taip įtakoti kitos šalies visuomenės nuomonę sprendimų priėmimo procese, kaip tau palanku. Ir taip įtvirtinti savo galią kitoje valstybėje. Šiandieninė Baltarusija yra beveik tobulas tokios svetimos valstybės įtakos įsigalėjimo pavyzdys: ji de facto yra okupuota nacistinės isterijos apimtos Rusijos.

Natūralu, kad sėkmės Kryme ir Baltarusijoje paskatinta fašistuojanti Rusijos valdžia geidžia ją pakartoti ir Lietuvoje, Latvijoje, Estijoj bei visame postsovietiniame pasaulyje. O po to ir dar toliau. Todėl per metus Putino režimas vien propagandai užsienyje skiria po kelis milijardus eurų. Ir tiki, jog tai atsiperka. Jei tokia propaganda nuolat apiberiamos šalys nesigina, tai tikrai atsiperka.

Tačiau dauguma žmonių Ukrainoje Rusijos propaganda nepatikėjo. Ir ji, siekdamas imperialistinių tikslų, pradėjo karą prieš visame pasaulyje pripažįstamą kaimyninę valstybę, žudo, prievartauja, luošina jos vaikus, suaugusiuosius bei senolius.

Į mirtį Putino Rusija siunčia ir savus žmones, prieš tai propagandai juos užnuodijus tikėjimu, jog ne ji, o Ukraina ir Vakarai yra kalti dėl pradėto karo, kad rusai kaunasi už taiką visame pasaulyje. Ir dauguma rusų tuo patikėjo… Ir visas pasaulis mato, kuo pavirsta žmonės, maitinami fašistine propaganda.

Tipiškas prorusiško propagandos pavyzdys Feisbuke

Klaipėda yra gana neretai išmetama korta Rusijos dezinformacijos naratyve. Dažniausiai sekamos pasakos apie šio miesto istoriją – pasakojami būti ir nebūti dalykai apie Rusijos vaidmenį. Istoriniai įvykiai spalvinami ryškiais propagandiniais tonais, manipuliuojant faktais, juos iškreipiant, nesidrovint atviro melo, šmeižto, įžeidinėjimų.

Antai, kai tik prabylama apie krovinių tranzito ribojimą į Karaliaučių/Kaliningradą, randasi propagandinis naratyvas: „Lietuva neteks savo teritorijų”, „Lietuvai teks grąžinti Klaipėdos kraštą” ir panašiai.

Tokios pasakos yra skirtos ne mąstantiems žmonėms, o tiems, kurie tiki ar nori tikėti, kad „prie sovietų buvo geriau”, kurie yra nepatenkinti vietos ar Lietuvos valdžia ir nori joms kerštauti.

Rusijos fašistai tiki, kad tie kerštautojai yra jų sąjungininkai. Ir dažnai bent iš dalies būna teisūs. Rusijos penktoji kolonos formalūs ir žioplieji asmenys kaip papūgos atkartoja Kremliaus užkulisiuose kuriamas pasakas. Nežinia, ar patys jomis tiki, bet kartoja, nes arba savų pasakų sekti nesugeba. Arba atidirba už pinigus.

„Rusija gali teisiniu keliu susigrąžinti Klaipėdą”, „Krymas prisijungė prie Rusijos taip pat, kaip Klaipėdos kraštas prie Lietuvos”, – apie šiuos ir kitus Rusijos propagandos mašinos skelbiamas nesąmones-naratyvus  „Atvira Klaipėda” rengia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo remiamą straipsnių ciklą. Juose bus atidžiau nagrinėjamos ne tik šios temos, bet ir kaip atpažinti Rusijos propagandos melagienas apie Klaipėdą, kaip į jas atsikirsti diskusijoje ir disputuose. Bandysime atsakyti, ar reikia veltis į diskusijas apie Klaipėdos istoriją su Rusijos fanais socialiniuose tinkluose ir kitus klausimus.

11 Comments

  1. Atmintis

    Pasakykite kas nors tam tituškai, kad nusiramintų ir nebesvaigtų. Niekas nieko negrąžins, toks laikas niekada nebeateis ir niekas nieko nebaus. Jeigu vokietis kažko panašaus reikalautų, dar būtų galima suprasti ir pasitarti, o čia skausmingi eilinės okupacijos padariniai, kaip laiku neišgydyta opa, ir kas daroma – turėjo būti padaryta dar prieš 30 metų. Ką padarysi, geriau vėliau, negu niekad.
    P.S. Kareivių palaikų gi niekas neliečia, jeigu niekas jų nepasiima ir neišsiveža į gimtinę, tai ir teguli sau, gražiai, su atminimo lentelėm, bet be sovietinės ideologijos tvaiko.

    Reply
  2. skaitytojas

    pagarba Klaipėdos teismams,kad parodė Titovui,Lekstučiui ir dar vienam vietą, šaunuoliai, o tai jau reiškėsi labai. Blogai,kad dabar jie loja vis garsiau, sako, žodžio laisvė, bet šmeižtas Lietuvos,kurioje gyvena, melas nėra nuomonė.Taigi atitinkamos įstaigos turėtų susidomėti.Nesuprantu vieno, kaip jie nekęsdami Lietuvos joje gyvena.Kam?Taigi dabar tiek veiklos ten,ir mobilizacija(kaip rašoma moGilizacija), šaukia gi juos kovoti,tik neaišku dėl ko.

    Reply
  3. Šiaip

    Šiaip daug žmonių dar yra nepabudusių iš rusiško letarginio miego…

    Reply
  4. Ivan

    Akivaizdu, kad Lietuvoje nėra laisvės žodi…
    kaip ir demokratijos…

    Reply
    • Me

      Prasideda..
      Vaziuok i ruzzyna , ten laisvai galesi kalbeti, o demokratija liejasi per krastus

    • Ivanui

      Išmok rašyti pirma,o antra,pagarba Latvijai,ten priima liuks sprendimus ir nesicackina .Per daug tau laisvės ir demokratijos,va kur bėda galimai

    • Romas

      Ivan yra Ivan.Deja.

  5. Gediminas

    Kas didesnę žalą daro Lietuvai, ar Titovas, ar Šulcas? Putinui reikia mobilizuoti savo piliečius, kad pasiųsti kovoti į Ukrainos frontą. Labai svarbu, kad kariai būtų ideologiškai paruošti mirtį už Putiną, kuris gina jų senelių, kurie kovojo prieš nacius paminklus, tame tarpe ir Klaipėdoje. Sveikinu Šulcą ir bendraminčius įdavus propagandinį ginklą Putino karo mašinai.

    Reply
    • Anonimas

      Ruskij mankury, pashol…

  6. Antanas

    Akivaizdu kad titovas veikia prieš valstybę,kiršina lietuvius su kitataučiais,o kur VSD?jeigu pasisakai preiš spalvius _ tai žmonių kiršinimas,už tai baudžiama,o,čia atviras pasityčiojimas iš mūsų santvarkos.

    Reply
    • Anonimas

      Klaidinga nuomonė, kad VSD kažką gali. Jie gaudo šnipus, prieš tokius kaip Titovas, yra bedančiai. Kusaitės istorija nors ir išimtinė, bet kažką sako apie VSD gebėjimus.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Dangės skvero granitas: teismas palaikė savivaldybę

Pasirodo, kad dar 2020-ųjų pavasarį kilusios peripetijos dėl tuo metu rekonstruojamame Dangės skvere numatyto kloti granito pasiekė ir teismą. Klaipėdos savivaldybė ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

Nuomonės

Propaganda ir liūdnesni Putino popieriai

Vladimiro Putino režimas Rusijoje nuo antrosios praėjusiųjų metų pusės nukreipė didžiules propagandos pastangas visame pasaulyje, kad vakariečių galvose suformuotų labai ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Paminėjo išvadavimą, kurio nebuvo

Sekmadienio vidurdienį uostamiestyje, prie sovietinių karių, žuvusių Antrajame pasauliniame kare, perlaidojimo vietos apie trys dešimtys rusakalbių klaipėdiečių paminėjo 79-ąsias Klaipėdos ...
2024-01-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This