Opera „Lokys” – be „vidiakų”, bet su aliuzija į siaubo filmus

Kultūra, Svarbu

Antradienį Klaipėdos muzikinio teatro premjerai skirtoje spaudos konferencijoje negausiai susirinkusiems žurnalistams pristatydami Broniaus Kutavičiaus operą „Lokys”, jos kūrėjai šį pastatymą ne kartą lygino su pirmuoju, vykusiu prieš 22 metus Lietuvos operos ir baleto teatre, akcentuodami kūrinio muzikos unikalumą bei operos siužetą lygindami ir su baisiosiomis lietuvių liaudies pasakomis, ir su siaubo filmais.

Palmiros Mart nuotr.

„Neišvengiamai tuos du pastatymus, aišku, lygins ir aš juos jau lyginu. Retai kuri lietuviška opera turi du pastatymus. Žinoma, kad jis [klaipėdiečių] skirsis gana stipriai. Mums svarbesnis yra tas žmoguje vykstantis konfliktas tarp žvėriškojo ir žmogiškojo pradų. Ir statome mes tą operą, pasiėmę už tam tikras kelrodes žvaigždes ir siaubo filmus, ir visokius vampyrų, ypač pirmųjų, nebylaus kino variantus,” – kalbėjo operos režisierius Gintaras Varnas.

Jo teigimu, pirmajame pastatyme 2000 metais buvo daugiau dėmesio skiriama lietuviškiems etnografiniams elementams, o jo režisuotoje klaipėdiečių premjeroje esą netrūks aliuzijų į siaubo pasakas ir siaubo filmus.

Tuo metu muzikos vadovas ir dirigentas Martynas Staškus, dirbęs ir prie pirmojo pastatymo, prisipažino, jog jam esą sunku užmiršti savo pirmąjį darbą, mat tada dar buvo gyvas ir pats kompozitorius, asmeniškai globojęs kūrėjus.

„Partitūra yra taip sukurta, taip parašyta unikaliai ir įdomiai, kad jinai palieka labai didelę laisvę interpretuoti, prieiti prie tos partitūros naujai”, – sakė M. Staškus.

Muzikos vadovo teigimu, klaipėdiečių premjera „turi potencijos augti, tobulėti, vystytis”.

Kartu jis pripažino, jog Žvejų rūmų scena nėra labai tinkama šiai operai, bet vylėsi, jog „šis spektaklis gyvens visai kitą gyvenimą, kai persikels į savo tikruosius namus”.

Teatro vadovė Laima Vilimienė pasidžiaugė, jog klaipėdiečių premjerą su pirmuoju pastatymu sieja ne tik jos muzikos vadovas, bet ir du solistai, kurie dalyvavo ir pirmame, ir dalyvauja dabartiniame pastatyme – tai Vladimiras Prudnikovas ir Audrius Rubežius.

Pagyręs daugelį premjeroje dalyvausiančių solistų, M. Staškus teigė, jog joje jie kuria savitus vaidmenis, kurie nieko bendra neturi su Lietuvos operos ir baleto teatre buvusiais vaidmenimis.

„Man asmeniškai reikėjo labai išmušti iš klausos tuos skambančius balsus prieš 22 metus. Bet aš jau pripratau prie šitų balsų ir labai džiaugiuosi”, – prisipažino maestro.

Tuo metu paklaustas, ar klaipėdiečių pastatyme bus naudojamos šiuo metu populiarios naujosios technologijos – įvairios vaizdo projekcijos ir kt., režisierius nukirto: „Jokių vidiakų, jokių”.

„Bus naudojamas senovinis iš rytų atėjęs šešėlių teatras”, – sakė G. Varnas.

Kartu jis palygino operoje vykstančius įvykius su šių dienų realijomis, nors esą tiesioginių sąsajų spektaklyje nesiekta.

„Ta kraujasiurbystė, tas lokizmas vyksta visiškai šalia, Ukrainoje, kai čia [operoje] lokiai prievartauja lietuvių grafienes, o ten tie patys lokiai prievartauja ukrainietes”, – teigė jis.

Pasak G. Varno, vieni žiūrovai spektaklyje matys tik paprastą` siužetą, o kitus galbūt spektaklis privers ieškoti ir tam tikrų paralelių.

Nors opera baigiasi tragiškai, M. Staškaus teigimu, „epilogas teikia vilties”.

INFORMACIJA

Broniaus Kutavičiaus (1932–2021) operos „Lokys“ premjera skiriama 90-osioms kompozitoriaus gimimo metinėms. Operos siužetas remiasi Prospero Merimė novele „Lokis”, kurioje veiksmas vyksta Žemaitijoje XIX a. Libretą operai pritaikė rašytoja Aušra Marija Sluckaitė- Jurašienė. Istorija nukelia klausytoją į „laukinį kraštą“ – Žemaitijos gūdumą, kur iš kraujomaišos su lokiu gimęs grafas-vilkolakis pasiperša grafaitei, o po vestuvių nakties žmonės ją randa sudraskytą. 

Premjerą Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre ruošia muzikos vadovas ir dirigentas Martynas Staškus, režisierius Gintaras Varnas, scenografas Gintaras Makarevičius, kostiumų dailininkas Dainius Bendikas, šviesų dailininkas Vilius Vilutis. Vaidmenis kuria solistai Andrius Apšega, Šarūnas Šapalas, Judita Butkytė- Komovienė, Gunta Gelgotė, Ieva Barbora Juozapaitytė, Vladimiras Prudnikovas, Kšištof Bondarenko, Tadas Jakas, Aurimas Raulinavičius, Audrius Rubežius, Loreta Ramelienė, Jovita Vaškevičiūtė, Dalia Kužmarskytė, Šarūnas Juškevičius ir kiti.

Spektakliai Klaipėdoje bus rodomi spalio 7, 8 ir 22 d. Žvejų kultūros rūmuose.

1 Comment

  1. R. S.

    Tikrai neisiu – siaubų man užtenka mūsų šalies politikoje. Iki soties..

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Kultūra

Gala koncertu atvėrė naująjį Klaipėdos muzikinį teatrą

Šeštadienio vakarą įspūdingu gala koncertu publikai atsivėrė naujieji Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro rūmai. Gala koncertas sujungė Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Muzikinio teatro atidarymo šventė - komisijos dar nepriimtame pastate (papildyta) 

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro pastatą rekonstravusiems statybininkams, kaip studentams prieš egzaminus, pritrūko laiko, tad šeštadienį suplanuotas atidarymo renginys vyks nesulaukus ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Kultūra

Muzikinis teatras pagerbė geriausius savo kūrėjus

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras jau šeštą kartą Teatro dienos proga įteikė apdovanojimus „Pagauk bangą“, skirtus ambicingiausius kūrybinius iššūkius praėjusiais metais ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This