„Atviroje Klaipėdoje“ – įdomioji Klaipėdos istorija

Istorinės Klaipėdos pėdos

Jau šį penktadienį „Atviroje Klaipėdoje“ startuos istorinis–edukacinis projektas „Istorinės KlaiPĖDOS PĖDOS“.

Tai iniciatyva, skirta ne tik įprasminti reikšmingiausius Klaipėdos istorinius fragmentus, bet ir su gimtojo krašto istorija supažindinti jaunąją kartą. Kartu su 12 istorinių reportažų pasaulį išvys tiek pat edukacinių medžiagų, skirtų bendrojo lavinimo mokyklų istorijos pamokoms. Video siužetai bus talpinami kiekvieną šių metų penktadienį, portalo „Atvira Klaipėda“ Youtube platformoje.

„Seniausias Lietuvos miestas Klaipėda gali pasigirti turtinga ir itin spalvinga istorija, todėl vaizdo reportažuose susipins ne tik svarbiausi šio miesto istoriniai fragmentai, bet ir bus atskleisti primiršti, o gal kai kuriems ir negirdėti faktai, kurie buvo reikšmingi miesto augimui. Kas buvo kuršiai, kaip buvo įkurtas miestas ir kodėl, kaip tikėtasi, jis netapo regiono prekybos ir religijos centru, kokia Klaipėdos vardo ir herbo istorija, kaip vystėsi uostas, kokia buvo miestiečių buitis viduramžiais, ką atskleidžia reikšmingiausi archeologiniai kasinėjimai mieste ir jos apylinkėse – tai tik kelios temos iš viso laidų ciklo, kuriame bus stengiamasi apie Klaipėdos istoriją pasakoti paprastai ir aiškiai. Nuoširdžiai dėkojame istorikams Vasilijui Safronovui, Jonui Geniui, kurie kartu su komanda prisidėjo generuojant idėjas ir projektą papildė savo įžvalgomis“, – apie projektą pasakojo projekto „Istorinės KlaiPĖDOS PĖDOS“ kūrėja žurnalistė Dovilė Ringis.

Jai talkino vaizdo operatorius ir montuotojas Paulius Juodsnukis.

Projekte pakalbinta keliolika istorikų, kraštotyrininkų, akademikų, archeologų, kalbininkų. Kuriant projektą, prisidėjo Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos institutas, Mažosios Lietuvos istorijos muziejus, Klaipėdos apskrities viešoji Ievos Simonaitytės biblioteka ir šių organizacijų atstovai.

Projektu norima pasiekti ir bendrojo lavinimo mokyklų istorijos, geografijos, pilietinio ugdymo mokytojus. Jiems bus pateikti ne tik sukurti reportažai, bet ir lydimoji edukacinė medžiaga. Ji sudaryta, konsultuojantis su patyrusiais pedagogais, vadovėlių sudarytojais.

„Labai svarbu, kad moksleiviai, ypač besimokantys Klaipėdos regione, puikiai žinotų savo krašto istoriją, todėl mūsų projekto pagrindinis tikslas – ne tik pateikti naudingų ir reikšmingų istorinių faktų rinkinį, bet ir sukurti įtraukiančią medžiagą, kuri skatintų kritinį mąstymą. Edukacinėje medžiagoje naudojami tokie metodai, kaip „minčių lietus“, mąstymo žemėlapiai, refleksija. Bus skatinamas grupinis darbas ir darbas poromis, jaunuoliai bus raginami kurti projektus ir tiriamuosius darbus. Labai tikimės, kad ši parengta medžiaga natūraliai bus integruota pamokose ir paskatins jaunimą domėtis savo krašto kultūra ir istorija“, – sakė D. Ringis.

Projektas artimiausiu metu bus pristatytas Klaipėdos miesto ir rajono mokytojams – ne tik istorikams, bet visiems, besidomintiems savo krašto istorija ir norintiems įdomiausius istorinius faktus įvairiapusiškai integruoti dėstomose pamokose. Anot metodinę popietę organizuojančios istorijos mokytojos Mildos Kontrimės, tokiais renginiais siekiama suburti bendraujančią ir bendradarbiaujančią mokytojų-muziejininkų-kūrybininkų bendruomenę.

„Labai svarbu, kad burtųsi bendruomenė, galinti dalintis sukaupta patirtimi, kuri labai svarbi norint įtraukti ir sudominti jaunimą. Nereikia slėpti, šiandien tai ne pati lengviausia užduotis, todėl labai džiaugiuosi, kad buriasi labai stiprios ir savo idėjomis tikinčios kūrybinės pajėgos – projekto „Istorinės KlaiPĖDOS PĖDOS“ kūrėjai, Klaipėdos universiteto, Lietuvos jūrų muziejaus, Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus, Laikrodžių muziejaus atstovai. Žinau, kad mokytojų laukia įdomūs pranešimai, veiklos. Neabejoju, kad išgirstą medžiagą vienaip ar kitaip pamokose tikrai galės panaudoti, pritaikyti bet kuris renginyje dalyvausiantis dalykininkas“, – apie numatomą renginį pasakojo M. Kontrimė.

Mokytojai, pavaduotojai ugdymui yra laukiami spalio 21 d., 15 val., Laikrodžių muziejaus parodų salėje (II aukštas). Būtina išankstinė registracija el. paštu: milda.kontrime@gmail.com . Norintiems gauti kvalifikacijos kėlimo pažymėjimus į renginį kviečiame registruotis per sistemą www.semiplius.lt

Projektas „Istorinės Klaipėdos pėdos“ iš dalies finansuojamas Klaipėdos miesto savivaldybės kultūros programos „Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos 100-mečio minėjimas”.

4 Comments

  1. Tomas

    Visai įdomus pirmasis epizodas. Tik patarčiau kituose naudoti daugiau vizualikos, nes dabar kai rodomi tarkim Žardės apylinkių vaizdai, nežinančiam, net sunku įsivaizduoti piliakalnio ir gyvenvietės išsidėstymą. Būtų manau nesunku bent jau iš drono darytoje nuotraukoje pažymėti piliakalnio ir gyvenviečių ribas, kažkokius takus pavaizduoti ir t.t. Dabar net nežinau kas naujo šiame video buvo parodyta, nes realiai visą informaciją galime tiesiog wikipedia rasti ar dar kažkur.

    Reply
  2. Anonimas

    Su nekantrumu laukiu. YouTube labai trūksta lietuviškų istorinių laidų .

    Reply
  3. Anonimas

    Klaipėda tik nuo 1923m. o visa kita laikmeti buvo Mėmel , tai va .

    Reply
    • Anonimas

      Apsirikai tik 500 metu

      „Šaltiniuose jis minimas nuo XV a. pradžios: Ldk Vytauto laiške 1413 m. rašoma Caloypede,[6] 1420 m. Kryžiuočių ordino derybų su Vytautu santraukoje kalbama apie castrum Memel alias Klawppeda.[7] Trečią kartą Klaipėdos vardas (Cleupeda) minimas 1422 m. pasirašytoje Melno taikos sutartyje”

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu

Prisidėkite prie „Atviros Klaipėdos" gyvavimo neišleisdami nė cento

Deklaruojant 2023-ųjų pajamas (tai reikia padaryti iki iki gegužės 2 d.) kaip paramą galima ir skirti dalį sumokėto Gyventojų pajamų ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu

„Atviros Klaipėdos“ rėmėjams - ypatingai gimusios dovanos

Kovo mėnesį, apie kurį ši tradicinė „Atviros Klaipėdos“ ataskaita, nutiko tai, ką aš vadinu stebuklu. Būtent jo dėka galėsime padaryti ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija, Svarbu

Dalis „Atviros Klaipėdos“ virto knyga

Vasaris, apie kurį šį tradicinė ataskaita skaitytojams, išsiskyrė tuo, kad dalis „Atviros Klaipėdos“ įgavo kitokį pavidalą. Vasario 15-ąją, Klaipėdos krašto ...
2024-03-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This