Padidinta Neringos savivaldybės parama daugiabučių modernizavimui

Regionas

Neringos savivaldybės taryba siekdama paskatinti daugiabučių modernizavimą, nusprendė padidinti savo finansinį indėlį. Savivaldybės taryba priėmė sprendimą, kuriuo Neringos savivaldybės lėšomis bus kompensuojama 30 proc. investicijų, nuo investicijų plane nurodytos sumos.

Prisidėti prie daugiabučių modernizavimo darbų Neringos savivaldybė nusprendė daugiau nei prieš šešerius metus ir buvo pirmoji šalies savivaldybė priėmusi tokį sprendimą. Reaguodama į šiandien sparčiai kylančias energetikos išteklių kainas bei siekdama padrąsinti gyventojus priimti sprendimus dėl daugiabučių namų modernizavimo, Neringos savivaldybės taryba nusprendė, kad savivaldybė  savo biudžeto lėšomis prie investicijų plane nurodytų išlaidų prisidės 10 proc. daugiau nei iki šiol ir jos parama sudarys 30 proc.

„Šiandien susiduriame su tokia realybe, kad renovacijos kaštai Neringoje – vieni didžiausių. Juos išaugina tai, kad čia esantys daugiabučiai yra netipiški, bet to, čia vykstančių rangos darbų kainas išaugina ir statybinių medžiagų, darbuotojų perkėlimas keltais per Kuršių marias. Matome, kad gyventojus vis dar gąsdina renovacijos kaštai, daugiabučių namų modernizavimas įsibėgėja vangiai, tad reaguodami į tai, nusprendėme padidinti skiriamą paramą“, – tokio sprendimo būtinumą pabrėžia Neringos savivaldybės meras Darius Jasaitis.

Neringos savivaldybės statinių naudotojų sąraše įrašyti 109 daugiabučiai namai, kurių vidutinis amžius – 40 metų, yra ir tokių, kurie statyti 1920-aisiais. Kaip ir daugelyje kitų tuo pačiu metu statytų pastatų Lietuvoje, namai buvo pastatyti pagal žemus energinio efektyvumo standartus, be to, Neringos daugiabučiai yra netipiški, juos sudėtinga apšiltinti – daug išorinių sienų, praėjimų. Šlaitiniai stogai. Didelis įstiklinimo plotas. Neringos išskirtinumas pasireiškia ir tuo, kad daugiabučiai Neringoje yra nedideli ir tai taip pat prisideda prie renovacijos kaštų didėjimo.  Be to, nemaža dalis būstų nenaudojama ištisus metus.

Atnaujintų daugiabučių namų patirtis rodo, kad kompleksiškas energinio efektyvumo didinimo priemonių įgyvendinimas daugiabučiuose namuose leidžia sutaupyti nuo 20 iki 60 proc. energijos, sunaudojamos iki šių priemonių įgyvendinimo. Sparčiai brangstant energijos ištekliams, racionalaus energijos vartojimo problema Neringos daugiabučiuose pastatuose tampa ypač opi, todėl Neringos savivaldybės biudžeto lėšomis investiciniai planai iš viso buvo parengti penkiolikai daugiabučių, iš kurių realizuoti tik du. Labai prastos daugumos senų daugiabučių namų šiluminės savybės, pasenusios šilumos tiekimo infrastruktūros, rūdijantys seni vamzdynai ateityje kels tik daugiau problemų, tad Daugiabučių namų atnaujinimo programa – efektyvus, gyventojų lėšas taupantis būdas, jų išvengti.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Vykstantiems į „Žiobrines“ Neringoje - įvažiavimo lengvata

Artėjantį savaitgalį Neringa organizuoja „Žiobrines“ ir kviečia leistis į kulinarinę kelionę po Kuršių neriją. Čia bus kepami ypatingai paruošti, ant ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

ELTA

Nidoje žada statyti uždarus teniso kortus

Nidoje planuojama statyti uždarą sporto centrą, pirmadienį pranešė Neringos savivaldybė. „Matome didžiulį poreikį patalpų, kuriose būtų galima aktyviai sportuoti šaltuoju ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Neringos merą ir savivaldybės įmonės direktorių siekęs papirkti verslininkas nuteistas pagrįstai

Penktadienį Klaipėdos apygardos teismas, apeliacine tvarka išnagrinėjęs baudžiamąją bylą, atmetė teisiamojo 49-erių verslininko Tomo Petro Radiko iš Panevėžio apeliacinį skundą ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This