Gyvybių gelbėtojus reikia gelbėti nuo menko atlygio ir prastų darbo sąlygų

Miestas, Svarbu

Per praėjusį sezoną „Klaipėdos paplūdimių” gelbėtojai pajūryje išgelbėjo 29 gyvybes. Tarp jų – 11 vaikų. Keturiolika iš skendusiųjų – Lietuvos gyventojai, kiti – svečiai iš Baltarusijos, Ukrainos, Čekijos ir kitų Europos šalių. Per šį sezoną prie šios biudžetinės įstaigos prižiūrimų paplūdimių nuskendo vienas žmogus. 

Smiltynėje, prie centrinės gelbėjimo stoties, šiemet išgelbėta 12 žmonių. Antrojoje Melnragėje būta 10, pirmojoje – 7 skendimo atvejų. Šiuose paplūdimiuose 36 kartus kviesta greitoji medicininė pagalba, o Smiltynėje – 14 kartų. Praėjusiais metais tokių iškvietimų visuose paplūdimiuose buvo iš viso tik 15.

Įstaigos vadovas Olegas Mariničius sako, kad nepaisant visko, sezonas, jo nuomone, buvo sėkmingas. Nors prasidėjo jis žiemą praūžusių audrų padarytos žalos likvidavimu tiek pajūryje, tiek Dangės upėje. Audrų pasekmes iš pradžių teko tvarkyti patiems.

Klaipėdos miesto tarybos Miesto ūkio ir aplinkosaugos komitetui pateiktuose BĮ „Klaipėdos paplūdimiai” dokumentuose teigiama, kad mobiliuose gelbėjimo postuose paplūdimiuose nėra elektros, todėl planuojamos įrengti iš atsinaujinančių energijos šaltinių pakraunamos stoteles, kad gelbėtojai ir medicinos personalas turėtų higienos normas atitinkančias darbo sąlygas.

Pranešama, kad dėl gelbėjimo stoties, Smiltynės g. 15C, gauta ekspertų išvada, jog „statinys baigia savo normalaus naudojimo trukmę, pastato naudojimas tampa ekonomiškai nepagrįstas, pastatas neatitinka šiuolaikinių reikalavimų, yra morališkai pasenęs, ir neestetiškas, rekomenduojama esamą statinį nugriauti ir pastatyti naują, šiuolaikišką ir atitinkantį funkcinę paskirtį“. O. Mariničius mano, kad reikia čia projektuoti ir statyti naują gelbėjimo stotį.

Ekspertai teigia, kad rimtų remonto darbų prašosi ir „Klaipėdos paplūdimių” administraciniai – ūkiniai pastatai Garažų gatvėje. Ekspertizės išvados negailestingos: „Kadangi apžiūrint pastatą nustatyta atskirų statinio konstrukcijų avarinė būklė ir esminių statinio pažeidimų, siekiant užtikrinti saugų ir efektyvų statinio naudojimą, būtina pašalinti esminius pažeidimus <…>, arba esamą statinį nugriauti ir pastatyti naują, šiuolaikišką ir atitinkantį funkcinę paskirtį“. Administracinis pastatas iki šiol nėra įteisintas, nėra jokių statybos dokumentų, aktualios kadastrinės bylos.

Įstaiga prižiūri ir Smuklės kalną Smiltynėje: pjauna žolę, pakeitė medinį taką, renka šiukšles, nors kalno teritorija tiesiškai priklauso Kretingos urėdijai, kuri jos priežiūra nesirūpina. Jokio juridinio pagrindo užsiimti minėta veikla kalno teritorijoje įstaiga neturi.

Įstaigos ataskaitoje rašoma, kad neigiamos įtakos jos darbo kokybei turi maži nekvalifikuotų darbuotojų atlyginimai, darbo sezoniškumas bei jo specifika.

„Sudėtinga situacija nekvalifikuotų darbuotojų paieškoje specifiniams viešųjų tualetų priežiūros darbams. Padidėjus darbų apimčiai, dėl perduotų krantinių trūksta darbuotojų etatų, kurie galėtų tinkamai atlikti darbus”,- rašoma dokumentuose.

„Duokit milijoną” – yra ne tas kelias, kuriuo mes einame”, – nesiskundė O. Mariničius Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto posėdžio metu.

Pasak jo, įstaiga, taupo gautas lėšas ir tikisi, kad sutaupyti pinigai grįš jų reikmėms. Taip pat rengia įvairius projektus finansavimo paieškai.

Kitais metais „Klaipėdos paplūdimiai” planuoja įrengti apžvalgos aikštelę Neįgaliųjų paplūdimyje bei suremontuoti apžvalgos aikštelę 1-osios Melnragės paplūdimyje. Taip pat – atnaujinti gelbėtojų stebėjimo bokštus. 

Įstaiga kitais metais taip pat nori atlikti Dangės upės ir Kuršių nerijos krantinių būklės analizę, krantines suženklinti bei sukurti teisinę bazę dėl teisėto jų naudojimo.

4 Comments

  1. Savivaldybės gyvulių ūkis

    Kaip manote ar šios lesyklėlės direktorius nusipelno 1867.03 € į rankas atlyginimo (2022 m. I ktv.)? Darbas toks atsakingas ir jo tiek „daug”, kad reikalingi dar 2 direktoriaus pavaduotojai su 1319.07 € atlyginimais į rankas. O kaip be dar 3 skyrių vedėjų ? Taigi iš 26 narių kolektyvo 6 yra vadovaujantys, neabejotinai priklausantys kavos gurmanų klubui. Beje, yra netgi pirties kasininko-kontrolieriaus etato, nevertinant to, kad yra dar 2 prižiūrėtojai. Darbų ir vadovavimo „Klaipėdos paplūdimiuose” tiek daug, o atlyginimai tokie maži, kad pastaruosius 2metus po vasaros sezono tekdavo 9 mėnesiams užrakinti visus paplūdimių tualetus (pvz. Neįgaliųjų, Smiltynėje). O juk koks skirtumas – gamtinius reikalus lankytojams atlikinėti tualete ar prie tualeto, ar ne p. Mariničiau?

    Reply
    • Savivaldybės gyvulių ūkis

      Kaip galima suprasti , Škoda Octavia yra skirta invidualiai direktoriui. Turbūt ne lygis ir nereprezantyvu tokios įmonės vadovui sėsti į kokį Citroen Jumper ar Pegeout Boxer (3 vnt.) ar pickapą Nissan.

  2. Lina

    Pakeiskit tą Neįgaliųjų paplūdymio pavadinimą.
    Žmones,kurie turi neįgalumą ten negali nei arčiau jūros privažiuoti auto,nei persirengti,nei pasėdėti.
    ,,Aktyvaus poilsio ir pramogų paplūdimys”.
    ,,Vaikų žaidimų ir kavinių zona”. Būtų teisingas jo įvardijimas.Visi suprastų,kas yra kas.
    Bet ne…neįgaliųjų.O gal rimtai? Taip atrodo ten džiazuojantys žmones?

    Reply
  3. Ups

    „Jokio juridinio pagrindo užsiimti minėta veikla kalno teritorijoje įstaiga neturi.”
    Ne mano reikalas, bet kas čia? Kodėl tada užsiima?..

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Ką Vidmantas Dambrauskas daro moterų pliažuose?*

Spyglys turi prisipažinti, kad po trečiadieninio mūsų miestelio Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto posėdžio jo mylimiausias miesto deputatas Vidmantas Dambrauskas, ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Klaipėdoje šiemet - ženkliai mažiau renginių

„Biškį bauginantis toks skaičius yra… Ankstesni metai buvo žymiai turtingesni šventėmis”, – Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto nariams trečiadienį sakė ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Valdžios planai: pusę Želdynų priežiūros komisijos sudarys visuomenės atstovai

Po skandalo dėl medžių kirtimo Kristijono Donelaičio aikštėje Klaipėdos meras siūlo keisti algų Želdynų ir želdinių apsaugos, priežiūros ir tvarkymo ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This