Klaipėdoje ir rajone brangs vanduo

Svarbu, Verslas

Valstybinė energetikos reguliavimo tarnyba (VERT) suderino AB „Klaipėdos vanduo“ geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugų perskaičiuotas kainas, kurios įsigalioti turėtų nuo kitų metų vasario mėnesio. Vidutinė bazinė kaina už vandens tiekimą ir nuotekų tvarkymą vidutiniškai didėja 0,57 Eur/ m3 neįskaičiuojant PVM.

„Klaipėdos vanduo” praneša, jog didžiausią įtaką kainų pokyčiams esą turi išaugusios elektros energijos sąnaudos, kurios bendrai vandens tiekimo ir nuotekų kainą išaugino 0,42 Eur. Kartu pripažįstama, jog kainų pokyčiams įtakos turi ir įmonės investicijos.

„2022 metais elektros sąnaudos lyginant su ankstesniais metais jau išaugo 3 kartus, o šiemet per pirmą pusę metų elektros išlaidos buvo didesnės nei praėjusiais metais per visus metus ir šios sąnaudos toliau intensyviai auga. Vien už rugpjūtį sąskaita už elektrą siekė per 500 tūkstančius eurų, o tai sudaro beveik pusę praėjusių metų įmonės pelno. Tad jei neišaugusios elektros kainos, klientams mūsų teikiamų paslaugų kaina būtų padidėjusi 0,14 Eur/m3, pagrinde dėl būtinųjų investicijų, užtikrinant kokybišką geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugų teikimą. Vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugų kaina 0,42 Eur/m3 didėja vien tik dėl išaugusių elektros išlaidų, o tai sudaro 75 procentus kainos augimo“, – pranešime pažymi bendrovės „Klaipėdos vanduo“ generalinis direktorius Benitas Jonikas.

Dabar klientai, gyvenantys butuose, mokėjo 1,65 Eur/m3, nuo vasario pasikeitus kainai, mokės 2,22 Eur/m3 be PVM, gyvenantys nuosavuose namuose mokėjo 1,63 Eur/m3, mokės 2,20 Eur/m3 be PVM, juridiniams asmenims kaina kinta nuo 1,68 Eur/m3 iki 2,25 Eur/m3 be PVM, vandens tiekimas ir nuotekų tvarkymas klientams, perkantiems vandenį patalpų šildymui ir karštam vandeniui ruošti bei klientams, atsiskaitantiems daugiabučio namo įvade, kaina kinta nuo 1,59 Eur/m3 iki 2,16 Eur/m3 be PVM.

Vidutiniškai vienas asmuo per mėnesį suvartoja 3 m3 vandens, tad pasikeitus kainai jo mėnesio išlaidos už vandens tiekimą ir nuotekų tvarkymą vidutiniškai padidės 1,71 Eur/, o keturių asmenų šeimai, suvartojančiai apie 10 m3 vandens, mėnesio išlaidos padidės 5,7 Eur. Abonentinis mėnesio fiksuotas mokestis didėja neženkliai. Gyvenantiems butuose jis padidėja tik 0,01 Eur/butui per mėn., o gyvenantiems nuosavuose namuose abonentinis mokestis sumažėja 0,01 Eur/apskaitos prietaisui per mėn. Juridiniams asmenims abonentinis mokestis didės priklausomai nuo apskaitos prietaiso tipo ir diametro.

Nuo vasario mėnesio keičiasi ir paviršinių nuotekų tvarkymo paslaugos kaina. Dabar juridiniai asmenys moka 0,12 Eur/m3 , nuo vasario turėtų mokėti 0,17 Eur/m3 . Už paviršinių nuotekų tvarkymą moka tik juridiniai asmenys, gyventojams šis mokestis netaikomas.

Teigiama, jog kainų pokyčiams įtakos turi ir 2020-2021 metų investicijos. Per šiuos metus įgyvendintų ir prieš pora mėnesių VERT suderintų investicijų vertė siekė 7,7 mln. Eur.

„Bendrovė „Klaipėdos vanduo“ siekdama, kad visi bendrovės klientai nenutrūkstamai gautų saugos ir kokybės reikalavimus atitinkantį geriamąjį vandenį ir nuotekų tvarkymo paslaugas, taip pat būtų užtikrintas aplinkos taršos mažinimas, investavo į vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros plėtrą bei rekonstrukciją Klaipėdos mieste ir rajone. Investuota į vandens gerinimo įrenginius, Klaipėdos rajone užtikrinant nenutrūkstamą kokybiško vandens tiekimą išgręžti 4 nauji vandens gręžiniai, įgyvendinta vandentiekio ir nuotekų tinklų rekonstrukcija bei statyba”, – rašoma pranešime.

Geriamojo vandens tiekimo, nuotekų tvarkymo, paviršinių nuotekų tvarkymo ir apskaitos veiklos paslaugų kainos paskutinį kartą keitėsi šių metų vasario mėn. Naują kainodarą dar turės patvirtinti Klaipėdos miesto ir rajono savivaldybių tarybos.

4 Comments

  1. Ar dar

    liko nekorumpuotų valdininkų? Prokurorų? O tie sąžiningieji kur? Paliko šalį? Ar nenori teptis rankų ir sąžinės, pakliuvus į „valdišką mėsmalę”?

    Reply
  2. Henris

    Niekas ju nekontroliuoja todel daro ka nori – is manes rugsejo gale paime 6 eurus uz popierinio lapo kopija! Nors uz paslauga viska esu apmokejes per ta pati abonenta… kur ziuri meras, miesto tarybos ir valdybos? Visi kiseneje sedi? Dar valanda teko laukti kol priims, neturiu komentaru

    Reply
  3. MArijus

    Normalus verslas tokį Vandenų Technikos direktorių atleistų iš karto. Jei jis nesugebėjo laiku pasirašyti sutarties su nepriklausomu tiekėju – ir gauti elektros kainos 8-11 cnt. Tai toks čia ir vadovas. O dabar per tokį kenčia miestas. Ranybinį patikrinimą ir atleidimo lapą jam į dantis!

    Reply
    • MArijus

      *Tarnybinį

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Verslas

Klaipėdos pramoninkams vadovaus Rimantas Juška 

Klaipėdos pramonininkų asociacija (KPA) ketvirtadienį vykusiame visuotiniame susirinkime išsirinko savo naują vadovybę. Martyno Vainoriaus nuotr. Dvi kadencijas – ketverius metus ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Klaipėdiečiams ir rajono gyventojams atpigs vanduo

Valstybinės energetikos reguliavimo tarnyba (VERT) patvirtino naujas uostamiesčio savivaldybės valdomos AB „Klaipėdos vanduo“ kainas. Nauji, mažesni įkainiai Klaipėdos miesto ir ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This