Kodėl Lietuva nedėkoja Rusijai už tariamą Klaipėdos krašto sugrąžinimą?

Nuomonės, Svarbu

Sovietmečiu apie Stalino ar Nikitos Chruščiovo Lietuvai neva dovanotą Klaipėdą nebuvo girdėti. Nei okupuotoje mūsų šalyje, nei visoje Sovietų sąjungoje, nei kur nors plačiajame pasaulyje. Nes tokio įvykio paprasčiausiai nebuvo. 

Šis pramanas buvo sukurtas bemaž kartu su Vladimiro Putino įsigalėjimu Rusijoje. O šiandien Putino režimo propagandistai jį ištraukia kaskart, kai tik reikia „pavaryti” ant Lietuvos. Iš šio kruvino prezidento lūpų nuskambėjo garsioji frazė: „Tuomet susigrąžinsime Klaipėdą”.

Negali susigrąžinti ar grąžinti to, kas tau nepriklauso, juolab – apsigyventi ir įvedinėti tvarką ne savo namuose, toks paprastas atsakymas tinka į bet kurį Rusijos, kuri griežia dantimis dėl to, kad Lietuva besąlygiškai palaiko Ukrainą, besiginančią nuo žmogžudiškos putiniško fašizmo agresijos, propagandos naratyvą.

Rusijos propaganda dabar nuolat lieja karčias ašaras: mes juos išvadavome, padovanojome Klaipėdą, o jie, nedėkingieji, šitaip…

„Austrai, greičiausiai, yra dėkingi Rusijai, nes ji išvadavo Austriją nuo nacių anšliuso ir po kiek laiko pasitraukė iš šios šalies. O sovietai iš Lietuvos neišėjo”, – taip atsakė Lietuvos kariuomenės strateginės komunikacijos departamento analitikė Auksė Ūselienė, „Atviros Klaipėdos” paprašyta atsakyti, kodėl Lietuva nedėkoja Rusijai už tariamas dovanas. 

Lietuvių kalbos žodynas žodį „dovanoti” paaiškina taip: „duoti dovanų, veltui”. O žodis „grąžinti”  turi daug reikšmių, tačiau nė viena iš jų neužsimena apie teisę grąžintojui apsigyventi svetimuose namuose bei įvedinėti ten savo tvarką – būtent tai Stalino režimas darė užimtame Klaipėdos krašte ir visoje Lietuvoje. 

Grąžinti, pasak minėto žodyno, reiškia „visai viską atiduoti atgal”. Šis paaiškinimas, ko gero, būtų visiškai tinkamas kalbant apie Klaipėdos krašto likimą per II pasaulinio karo peripetijas, jei įžengę į Klaipėdos kraštą sovietai  būtų taip pasielgę. Tačiau sovietai elgėsi kaipo užkariautojai: jie nieko Lietuvai nei Klaipėdos kraštui neatidavė. Atvirkščiai: atėmė turtą, atiminėjo gyvybes, asmeninę nuosavybę, ribojo pilietines teises ir laisves.

Tiesą sakant, dėkoti Sovietų sąjungos teisių perėmėjai Rusijai už Klaipėdos „išvadavimą” šiame krašte mažai beliko ir kam: dauguma vietos gyventojų – lietuvininkų,  memelenderių – pasitraukė dar iki sovietų armijai čia įžengiant. O likusieji savo žemėje buvo persekiojami, prievartaujami, žudomi, tremiami. Ką bekalbėti apie Klaipėdą, kurioje 1945 metais, į ją įžengus Raudonajai armijai, buvo likę tik keletas žmonių. 

Susprogdintas Biržos tiltas per Dangę ir degantys pastatai senamiestyje 1945 m. sausio 28 d. miestą užėmus raudonarmiečiams. Chanono Levino (Mažosios Lietuvos istorijos muziejus) nuotr.

Dabartinė Rusijos propagandos mašina Klaipėdos krašto istoriją per II pasaulinį kartą Rusijos gyventojams ir putiniškosios demokratijos fanams užsienyje pristato trumpai  ir primityviai: 1939 m. kovo 23 d. Adolfas Hitleris Klaipėdos kraštą įjungė į Trečiąjį Reichą. 1945 m. sausio 28 d. Raudonoji Armija Klaipėdą išvadavo. Po to Klaipėdos kraštas tapo Lietuvos TSR dalimi. Ir vadina tai dovana. Apie vietinių gyventojų žudymą, trėmimą, žinoma, nė žodžio. Kaip ir apie tai, kad Lietuvos okupacija – velniško Hitlerio ir Stalino sandorio pasekmė.

Tarptautinės teisės požiūriu Klaipėdos kraštas, nepaisant to, kad jį užgrobė fašistinė Vokietija, visada priklausė Lietuvai. 1945 metais Klaipėdos kraštą sovietai užgrobė. Jeigu tada būtų garbingai išėję namo, šiandien tikrai būtume dėkingi už išvadavimą. Bet ne: pasiliko ir plėšė, grobė, žudė, trėmė.

Evaldo Vėgelės karikatūra

Vienas kraujo trokštantis plėšikas pakeitė kitą.

12 Comments

  1. propagandonui

    Pasimokyk istorijos bent.

    Reply
  2. Anonimas

    Nesuprantamas dalykas , kodėl keičiami miestu pavadinimai , tokio miesto kaip Karaliaučius niekada nebuvo , pavardės , miestų pavadinimai neverčiami bet lietuvis kaip ir rusas daro priešingai .KIONINSBERG , o ne Karaliaučius .
    Karalius Liaučius – Karalius Liurbis čia tikrai lietuviška .

    Reply
    • U

      Niekada nebuvo ir Cologne (anglai taip vadina Köln), Warsaw (Warszawa), Vienna (Wien), Copenhagen (København). O prūsai, vėliau – mažlietuviai Karaliaučiuje gyveno nuo seno.

    • asilagalviui

      Kioninsberge tu kioninsberge, liurbi tu, net pavadinimo nežinai 🙂

  3. Anonimui

    Ir dar. Visų, verkiančių dėl „nestatomų” mokyklų, norisi paklausti, o kiek nesimoko mokyklose vaikų vien dėlto, kad vietos mokykloje negavo? Nei vieno.

    Reply
    • Anonimas

      Kiek darželių ir mokyklų uždaryta? Pvz lidlas statomas vietoje buvusio darželio. Kiek padaugejo zmoniu Klaipėdoje per nepriklausomybę? -100 tukst?

  4. Anonimas

    Cia tik autoriaus nuomonė ir vaizdinys i istoriją su panieką liejanciu tekstu.. bandoma iškraipyti istoriją? Kas butu jei butu.. ka turimeisaugojomw isvysteme. po sovietų griuties ? Klaipeda nesugeba vienos mokyklos pastatyti. Beto turite pripazinti kad klaiedos krastas visada buvo Prūsijos ir vokietijos žemės.

    Reply
    • Anonimui

      Jei kalbant apie mokyklas, tai norisi paklausti, kiek gyventojų mieste padaugėjo Nepriklausomybę atkūrus? Tai va. Gal pasirūpinti esamomis, kas ir vyksta. Pažiūrėkite, kaip jos renovuojamos, o apie sporto aikštynus, jų stadionus su sovietmečiu ir lyginti nepadoru. Taip, tos mokyklos statyba- miesto skausmas, bet neabejotinai bus pastatyta.

    • Leonas

      Autorius labai teisingai sudėliojo faktus ir akcentus. O pats tai čia šūdà mali. Nematyti kiek ir kaip Klaipėda pasikeitė, pagražėjo per nepriklausomybės metus, gali tik visiškai aklas.

    • propagandonui

      Pripazink Karaliaučius prusu žemes.

    • to Leonas

      Nematyti kad miestas nuvarytas. Ty nepriziurimas gali tik aklas. Trinkelizacija ir baisios architekturos dėžučių tipo statiniu neskaitoma kaip uz gražinimą.

    • to Avatarpropagandonui

      Idomus jusu vardas. Karaliauscius kaip ir Klaipeda priklause Prūsijai nera cia ginčo objekto.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Karas „ne iš tos” pusės

Kovo 22-oji Pamaskvėje Rusijoje. Teroro aktas pramogų ir prekybos centre „Crocus City Hall”, kurio metu žuvo (antradienio vakaro duomenimis) 139 ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Nuomonės

Vladimiras Putinas pralenks Josifą Staliną

Rusijos prezidento Vladimiro Putino režimo darbininkai praėjusįjį savaitgalį „nupiešė” savo lyderio pergalę tris dienas trukusioje procedūroje, kuri buvo pavadinta prezidento ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Mums rašo

Kur gali nuvesti hubriso sindromas

Žavesys, gebėjimas įkvėpti, įtaigumas, matymo platumas, noras rizikuoti, grandioziniai siekiai ir drąsus pasitikėjimas savimi – šios savybės dažnai siejamos su ...
2024-03-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This