Parodų rūmuose – dvi naujos parodos

Kultūra

KKKC Parodų rūmuose (Didžioji Vandens g. 2) spalio 14-ąją, penktadienį, 17.30 val., bus atidaroma Gerdos Malinauskaitės, Šarūno Baltrukonio ir Manto Valentukonio tapybos paroda „Surface condition” / „Paviršiaus būklė”. O po pusvalandžio įvyks Simonos Merijauskaitės kūrybos parodos „Monolitas“ atidarymas.

„Paroda „Surface condition” / „Paviršiaus būklė” – trijų autorių pastanga užčiuopti šiuolaikinės tapybos įtampas, egzistuojančias dinamiškame ir skaitmenizuotame vaizdinės kultūros kontekste.

Parodos pavadinimas liudija paviršių kaip reikšmingą skaitmeninės ir tapybinės terpių patyrimo aplinkybę bei vis aktualesnį vizualinės kultūros aspektą. Skaitmenoje tarpstantys vaizdai, stokodami tradiciškai suvokiamo materialumo, akcentuoja savo paviršiuose vykstančius procesus: vaizdo tekstūriškumas, intensyvumas, gylis, tankumas tampa savotišku fizinio kūno pakaitalu. 

„Gvildenamas apibendrintas klausimas kas yra / nėra / gali būti paveikslas, apmąstomas tapybos kaip medijos specifiškumas, provokuojami klaidos ir atsitiktinumo, intymumo ir anonimiškumo, artumo ir nuotolio klausimai. Norint išvengti hierarchinio vertinimo, tapybiniai ir skaitmeniniai paviršiai parodoje interpretuojami kaip susijusios terpės. Jų dialoge vystosi skirtingos vaizdo suvokimo mediacijos, plėtojasi konceptualios ir estetinės tarpininkavimo, perdavimo formos. Skaitmeninis ir tapybinis vaizdai tampa vienas kito motyvu, simptomu, priežastimi, taip pat turiniu, efektu. Tapomi kibernetinės kultūros elementai (tokie kaip videožaidimų avatarai, kompiuteriu generuotos tekstūros), kuriamos vizualinės nuorodos į kompiuterinių programų funkcijas, tapybiškai permąstomos skaitmeninio vaizdo žiūrėjimo aplinkybės”, – rašoma KKKC pranešime.

Parodos autoriai susipažino studijų Vilniaus dailės akademijos (VDA) Kauno fakultete metu.

Gerda Malinauskaitė (g. 1995) VDA Kauno fakultete 2018 m. įgijo tapybos bakalauro, 2021 m. – magistro laipsnį. Šarūnas Baltrukonis (g. 1998 m.) VDA Kauno fakultete 2021 m. įgijo tapybos bakalauro laipsnį. Mantas Valentukonis (g. 1998) šiuo metu VDA Kauno fakultete studijuoja tapybą.

„Simonos Merijauskaitės kūryboje besiskleidžiančios temos atkartoja evoliucijos ciklą. Gamta dailininkei yra pirminis visa ko šaltinis, jos padedama paveikslų serijose apmąsto žmogaus santykį su savimi ir kitais. Reikšmingą įtaką kūrybai padarė dar studijų metais atrastas akmens motyvas, jis suteikė pamatą ir keisdamas savo tapybinį pavidalą lydi iki šiol. Parodos MONOLITAS tema – ribos ir praėjimai. Jungties taškai tarp dviejų tikrovių. Tai galima suprasti tiek kaip vietą, tiek kaip laikotarpį. Tapybos ciklo ašis – vibruojanti membrana, įtampos ir nežinomybės momentas erdvėje, įrėmintas realybės masėmis. Ši mintis įkūnijama per akmens ir vandens motyvus. Kūrybos proceso metu atsiremta į civilizacijos aušros kūrinius ir idėjas. Vanduo – pats pirminis žymuo, skiriantis dvi erdves – šiapus ir anapus. Senovės statinių struktūros iš akmens pasirinktos dėl tinkamo idėjinio svorio ir formos, tapytoja jų nekopijuoja, stato jas jau šiandienai”, – rašoma pranešime. 

Simona Merijauskaitė (g. 1989) Vilniaus dailės akademijoje 2012 m. įgijo dailės bakalauro, 2015 m. – magistro laipsnį. Nuo 2017 m. Lietuvos dailininkų sąjungos narė. Nuo 2015 m. yra surengusi 8 personalines parodas, dalyvavo 20 grupinių parodų.

Abi parodos irgi veiks iki lapkričio 6 d.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Palangoje – lauko paroda apie Joną Šliūpą

Palangoje atidaryta Lietuvos nacionalinio muziejaus paroda „Kas išsigando Šliūpo?“, parengta pagal Miglės Anušauskaitės komiksų knygą. Apie spalvingą pirmojo Palangos burmistro ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Mums rašo

Šarūnas Šarkauskas: kelyje ir judėjime 

Noriu pakviesti jus į Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos Meno skyriaus galeriją, kur tapytojas Šarūnas Šarkauskas eksponuoja paveikslų ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Kultūra

Melnragės paplūdimyje - paroda-instaliacija

Balandžio 12 d., penktadienį, 17.17 val. pirmosios Melnragės paplūdimyje, netoli Šiaurinio molo, atidaroma fotografės Arūnės Baronaitės fotografijų paroda–instaliacija „POLIMERAS“. Meninio ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This