Kova už ekologiją ar galios demonstracija?

Politinė reklama

Alvidas Šimkus, Klaipėdos miesto tarybos narys
2022-10-10

Komentarų: 2

Esu Klaipėdos miesto tarybos narys, Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto pirmininkas. Komitete svarstome daug miestui svarbių klausimų, susijusių su ūkiu ir aplinkosauga. Klausimus svarstymui teikia Savivaldybės administracija, vėliau juos tvirtina miesto Taryba. Taryboje atstovauju daugumai, dabar vadinamai valdančiąja mažuma, todėl komitetams teikiami svarstyti klausimai būna aptarti ir daug papildomų klausimų asmeniškai kelti nėra tikslo – tai pagal nerašytas taisykles yra opozicijoje esančių Tarybos narių prerogatyva.

Komitetuose svarstomi klausimai iškeliami ne tik Savivaldybės administracijos, bet ir Tarybos, komiteto narių, seniūnaičių. Klausimai labai
įvairūs – yra aktualių, pasitaiko populistinių, žodžiu, būna visokių. Visokių ir reikia!

Miesto tarybos narė Lina Skrupskelienė, Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto narė, nuolat pateikia svarstymui nemažai klausimų, kurie svarbūs miestui, todėl įprastai visi klausimai būna įtraukti į komiteto darbotvarkę ir svarstomi. Tačiau praėjusios savaitės komiteto posėdžiui L. Skrupskelienė pateikė dokumentą, kuris vadinasi „Prašymas dėl miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto posėdžio klausimo įtraukimo į darbotvarkę”. Viskas būtų tvarkoje, tačiau vietoje „klausimo“ buvo „prašymas“. Pateikiu ištrauką: „Nors tai mažas ir labiau vertybinis klausimas, tačiau prašau mūsų komiteto ir Švietimo skyriaus pritarti viešai DEKLARACIJAI/RAGINIMUI, kad Klaipėdos miesto mokyklos atsisako polietileno aplankalų sąsiuviniams, pratyboms ir knygoms (pridedamas Priedas Nr.1)”.

Kuo siūloma pakeisti aplankus mokykliniams vadovėliams ir sąsiuviniams? O gal kaip senovėje aplenksime senais laikraščiais? Bet laikraščių irgi vos vienas kitas belikę. Martyno Vainoriaus nuotr.

Ar toks prašymas preziumuoja klausimo svarstymą? Tai tikrų tikriausia deklaracija, kurią norima paskelbti komiteto vardu.

Kur šuo pakastas paaiškėjo vėliau, socialiniame tinkle „Facebook” perskaičius L. Skrupskelienės paskyroje rugsėjo 10 dienos įrašą „Polietilenas ir mokykla…“:

Nerandu atsakymo, todėl prašau nuomonės. Visos mokyklos Lietuvoje įgyvendina aplinkosaugos švietimą, skatina tvarų vartojimą, rūšiuoja šiukšles, pasakoja apie klimato kaitą… O dukra kiekvieną rugsėjo pirmą pareina iš mokyklos ir prašo, kad nupirkčiau aplankalų (polietileno aplankalai), nes mokytoją pastabą įrašys, jei neaplenksim plono trumpai naudojamo sąsiuvinio, knygų, pratybų ir etc. Ar kas gali gal pasakyti kaip siejasi polietileno privalomas naudojimas ir mokyklos aplinkosaugos švietimas? Negi negalime moksleivius mokyti tausoti savo daiktus ir  nenaudoti „celofaninių” aplankalų?

Perskaitęs susimasčiau, ar L. Skrupskelienė tikrai susirūpino ekologija, ar supyko ant mokytojos, kad ši gali pastabą įrašyti. Ar gali būti, kad p. Lina daug dirbdama pamiršo nupirkti vaikui aplankalų, o kai mokytoja įspėjo, tai PONIA Lina įsižeidė, kaip čia galima jos vaikui pastabas rašyti, nes jinai Klaipėdos miesto tarybos, ūkio ir aplinkosaugos komiteto narė ir etc. Ir tada kilo noras pademonstruoti galią – tuo tai mokytojai parodysime, tuoj uždrausime visus aplankalus! Manytina todėl ir buvo sukurtas minėtas prašymas deklaracija ūkio ir aplinkosaugos komitetui.

Norėtųsi tikėti, kad šį mano įžvalga klaidinga. Tačiau man, komiteto pirmininkui, formuojant darbotvarkę neįtraukus šio klausimo ir bandant savo sprendimą paaiškinti, pajutau didelę L. Skrupskelienės priešpriešą, net pagąsdinimą, kad ji kels šį klausimą miesto Taryboje.

Iš kur tiek pykčio dėl ekologijos? O gal pyktis kilo, kad nepritariau galimam galios demonstravimui? Gal aš neteisus?

Norėčiau sužinoti visuomenės nuomonę – toks šio straipsnio tikslas.

Kova dėl plastiko gaminių mažinimo vyksta visame pasaulyje, iš parduotuvių nyksta plastikiniai maišeliai, juos pakeičiant popieriniais, kaip ir vienkartines lėkštes ar įrankius. Kuo siūloma pakeisti aplankus mokykliniams vadovėliams ir sąsiuviniams? O gal kaip senovėje aplenksime senais laikraščiais? Bet laikraščių irgi vos vienas kitas belikę.

Jokio problemos sprendimo L. Skrupskelienė nesiūlo, todėl toks klausimo svarstymas komitete ar Taryboje, kai nesiūloma sprendimo alternatyva, yra niekinis. Manyčiau tuščias reikalas, tik laiko gaišinimas.

Pritariu, kad plastiko gaminių būtų naudojama kuo mažiau, tačiau būkime realistais, visiškai atsisakyti plastiko tikrai nėra galimybės, todėl su esamais gaminiais elkimės atsakingai, nemėtykime jų kur papuola, rūšiuokime ir to mokykime vaikus.

Politinė reklama. Bus apmokėta iš Alvido Šimkaus sąskaitos.

2 Comments

  1. Gediminas

    Sąsiuvinius reikia laikyti sąsiuviniams skirtame aplanke. Ten sąsiuviniai nesilamdo, o šiaip,
    Lina teisingai sako, kad tai trumpalaikio naudojimo priemonė. Reikia sugalvoti, tik Miesto narys A. Šimkus taip sugeba, nesvarstyti, o po to absurdiškus kaltinimus pateikti, galimai Lina nenupirko vaikui aplankų, o dabar demonstruoja savo galias. Tokių kaltinimų absurdišku kas, kad juos galime pateikti ir .A. Šimkui. Galimai tarybos nario pareigos šio rašinio autoriui atėmė paskutinius proto likučius.

    Reply
  2. Per

    Per aplanką į politiką, skamba išdidžiai, atsiprašau kvailai…
    Tarp kitko, aplankus galima gaminti ir iš popieriaus, kuris po to sudega, o ne susilydo kaip plastikas…
    O svarstyti komitete galima viską, ne tik kas pirmininkui patinka…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika

Klaipėdos liberalai išsirinko vienmandatininkus

Liberalų sąjūdžio Klaipėdos skyrius visuotiniame susirinkime sprendė​, kas atstovaus partijai rudenį vyksiančiuose Seimo rinkimuose uostamiestyje. Danės, Pajūrio, Baltijos ir Marių ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Už degusias atliekas – beveik 20 tūkst. eurų sąskaita

Pirmos instancijos teismas patvirtino, kad aplinkosaugininkai pagrįstai paskyrė beveik poros dešimčių tūkstančių baudą atliekas Klaipėdos rajone, Aukštkiemių kaime, tvarkančiai bendrovei ...
2024-03-06
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Rusija ieško ir Klaipėdos politikų bei kultūros žmonių. Tarp jų - ir dabartinis meras

Rusija antradienį paskelbė Estijos ministrę pirmininkę Kają Kallas „ieškomu asmeniu“ ryšium su baudžiamąja byla, kurios turinys nebuvo atskleistas. Rusijos opozicinis ...
2024-02-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This