„Plartformos“ programa spalį: cirkas, šokis ir idiotai

Kultūra

Uostamiestyje tęsiasi Tarptautinis menų festivalis „Plartforma“. Spalio programoje laukia du renginiai, skirti cirko, šokio gerbėjams ir tiems, kurie teatre pasiilgo kvailiojimo.

Šiuolaikinio cirko spektaklis „RISA-Friction“, kurį žiūrovams festivalis dovanoja, užgniauš kvapą šokio ir akrobatikos derme, o šokio spektaklio „IDIOT SYNCRASY“ šokėjai, 45 minutes traksėdami po sceną, ir prajuokins, ir sugraudins.

IDIOT SYNCRASY

„RISA-Friction“ bus rodomas šį penktadienį, spalio 14 d., 19 val. Žvejų rūmuose, o „IDIOT SYNCRASY“ publikai pristatomas po savaitės, spalio 21 d., 19 val. Klaipėdos kultūros fabrike. Pateisindama festivalio visus metus vardą „Plartforma“ darkart sugrįš lapkričio mėnesį ir uždarys festivalio metus.

Suomių duetas, cirko artistas, akrobatas Saku Mäkelä ir šokėja, choreografė Riia Kivimäki šiuolaikinio cirko spektaklyje „RISA-Friction“ kviečia pasigrožėti nušlifuotu it brangakmenis judėjimu ir iš šokio ir akrobatikos supinta choreografija. Susitikę scenoje, šios dvi skirtingos judesio kalbos įgauna naują dimensiją ir tampa kažkuo nauju ir žadinančiu smalsumą. Spektaklyje duetas laužo esamas formas, technikas bei tyrinėja, kokią naują judesio kalbą galima atrasti, susiduriant su priešingomis jėgomis ir abipusiais konfliktais.

Naujojo cirko spektaklis sudomins tiek vyresnius (nuo 10 metų) vaikus, tiek jų tėvelius, senelius, taip pat ir scenos meno mylėtojus, sukurdamas atradimų kupiną vakarą.

„RISA-Friction“ publikai pristatomas nemokamai. Tai festivalio „Plartforma“ dovana klaipėdiečiams. Būtina vietų rezervacija www.bilietai.lt (taikomas aptarnavimo mokestis).

Antrasis spalio programos kūrinys skirtas tiems, kuriems reikia priminimo, jog juokas ir kvailiojimas yra geriausias vaistas sunkiu laikotarpiu. Mintis šokėjams ir choreografams italui Moreno Solinas ir ispanui Igor Urzela pastatyti šį spektaklį kilo 2011 metais Europoje įsibėgėjus ekonominei krizei.

„Kaip šiuolaikinio šokio atlikėjai ieškojome būdo, kaip galime padėti. Ir tada atsigręžėme į tai, ką turime. Ir tai pirmiausia yra mūsų kūnas ir daugumai – balsas. Anksčiau nesame dainavę, o dabar tai spektaklio dalis. Tai priverčia pagalvoti apie savo potencialą, kurį galime išnaudoti“, – apie „IDIOT SYNCRASY“ spektaklio gimimą pasakoja kūrėjai.

45 minutes atlikėjai šokinėja, nuolat judėdami erdvėje: išnykdami ir vėl pasirodydami, kol galiausiai ima suktis apie savo ašį. Šokėjų judėjimas sukelia ekstazę, bet staiga viskas sustoja ir atlikėjai bei publika pasijunta tarsi plūduriuotų ore.

„Vienas nuostabiausių, novatoriškiausių, drąsiausių, protingiausių, juokingiausių ir seksualiausių spektaklių, kokį man teko matyti per daugelį metų“ – rašo „The Quotidien Times“ ir žeria penkių žvaigždučių įvertinimą.

2015 m. „IDIOT SYNCRASY“ buvo nominuotas Nacionaliniams šokio apdovanojimams, „Total Theatre Awards“ ir atrinktas į „Aerowaves“ bei „British Council Showcase“ programas.

Bilietus į šokio spektaklį platina www.bilietai.lt.

INFORMACIJA

Plartforma“ – ilgametis Klaipėdos miesto reprezentacinis festivalis, 2019-2021 m. įtrauktas į strateginių Lietuvos festivalių sąrašą, o nuo 2015 m. apdovanotas Europos festivalių asociacijos ženklu „Europe for Festivals / Festivals for Europe“. Festivalį organizuoja Menininkų grupė „Žuvies akis“ ir finansuoja Lietuvos kultūros taryba bei Klaipėdos miesto savivaldybė.

1 Comment

  1. Antanas

    Pasilinksminau, noriu palinksminti ir kitus. Neseniai viename portale paskaičiau informaciją apie Adamkų sveikatą. Ten žurnalistė rašo, kad Alma Adamkienė gydoma reanimacijos skyriuje, „tačiau jos sveikata gerėja”. Aš supratau, gydytojai gydo, labai stengiasi, tačiau ponios Almos sveikata gerėja. Labai panašu į anekdotą apie gydytojus, kurie tariasi :” Ką darom, ar gydom, ar leisim gyventi?” Žurnalistiniai šedevrai.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Kultūros fabrikas skelbia paieškų kampaniją

Kūrybinių industrijų inkubatorius „Kultūros fabrikas“ (KUFA) dešimtmečio proga skelbia kampaniją „(pa)ieškomas“. Pagrindinė Kultūros fabriko misija nuo pat jo įkūrimo pradžios ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Kultūra

Tarptautinei teatro dienai – premjera ir žiūrovų pamėgti spektakliai

Pasitinkant tarptautinę teatro dieną Klaipėdos Žvejų rūmuose kovas buvo paskelbtas teatro mėnesiu. Renginių afiša skelbia net dvylika spektaklių, kuriuos rodė ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Kultūra

Žvejų rūmuose - kitoks Nedos Malūnavičiūtės koncertas

Kovo 28 d. 18.30 val. Klaipėdos Žvejų rūmai kviečia praleisti vakarą su Neda Malūnavičiūte (vokalas, fleita) ir Richardu Baniu (fortepijonas). ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This