Maža rinkliava už parkavimą nepadėjo: priešais policiją – šoferių bakchanalija

Fotoreportažai, Nuomonės, Svarbu

Įvedant vietinę rinkliavą už automobilių statymą daugiabučių namų gyvenamajame kvartale priešais Klaipėdos policijos komisariatą, Kauno gatvėje, savivaldybės politikai sakė, jog tai daroma vardan čia gyvenančių žmonių.

Artūro Šulco nuotr.

Mat šio kvartalo gyventojai nuolat skundėsi, kad į policiją atvykstantys klientai savo automobiliais užkemša jų namų kiemus, stato juos ant vejos, šaligatvių, užtveria  laiptines ir panašiai.

Artūro Šulco nuotr.

Jiems „talkina” ir patys policininkai, kurie irgi savo asmeninius ratus visai dienai čia palieka. Nes statant policijos komisariatą, atsisakyta statyti parkingą. Tiesa, kasmet pažadama, jog jau greitai pradės tą garažą statyti…

Artūro Šulco nuotr.

Nuo šių metų sausio 1 d. įvedus vietinę rinkliavą ir šiame kvartale iš pradžių, pasak vietos autochtonų, reikalai su automobilių statymu šiek tiek pagerėjo. Tačiau atvykėliai greitai sumojo, kad sumokėjus parkomate 1,5 euro čia galima savo automobilį laikyti visą parą. Tokia vietinės rinkliavos kaina jiems pasirodė priimtina. Ir gana greitai viskas vėl stojo į savo vietas, įsigaliojo buvusi netvarka. Automobiliai statomi ne tik leistinose vietose,  bet ir visur, kur tik galima jais užvažiuoti.

Situacija matoma pro policijos langus. Artūro Šulco nuotr.

Ši gyvenamasis kvartalas – puikus žaliosios gamtos niokojimo pavyzdys.

Ištisi vejos arai ratais sunaikinami, išariami, paverčiami balomis ir purvynais plieniniams žirgams ganytis.

Artūro Šulco nuotr.

Automobiliai kėsinasi ir medžius bei krūmus išversti. Ką bekalbėti apie apie šaligatvių, pėsčiųjų takų ir kitos infrastruktūros nuolatinį naikinimą. O ši infrastruktūra yra brangi, už jos įrengimą ir priežiūrą moka visi Klaipėdos miesto gyventojai.

Artūro Šulco nuotr.

Tačiau įžūlių gamtos bei visuomenės turtų naikintojų nėra kam sudrausminti. Panašu, kad tokia situacija tenkina ir Klaipėdos miesto tarybos narius, ir merą. Mat, jei pradėsi daryti tvarką, šoferiai supyks ir nebalsuos už juos per kitus rinkimus… Nors dauguma dieną kiemus užplūstančiųjų ratų priklauso ne Klaipėdos gyventojams.

Ką mano apie tvarką kai kurie asmenys išsako piešiniais priešais policiją. Artūro Šulco nuotr.

„Atviros Klaipėdos” kalbinti transporto ekspertai sako, kad mokestis už parkavimą turi būti toks, kad jis motyvuotų žmones kiek galima rečiau atvykti į vietine rinkliava apmokestintas teritorijas.

Artūro Šulco nuotr.

Antraip ta rinkliava neatlieka savo pagrindinės misijos: gerinti miesto ekologinę būklę, sumažinti automobilių srautus, daryti kuo mažesnę žalą žmonių sveikatai. 

Kad per maža vietinė rinkliava šiame gyvenamajame kvartale neatlieka savo funkcijos, sutinka ir savivaldybės, ir rinkliavą renkantys specialistai.

Kai kurie taip atvažiuoja iš parduotuvių. Artūro Šulco nuotr.

Pasižvalgius į gyvenamąjį kvartalą priešais policiją yra akivaizdu, jog čia įvesta rinkliava tėra tik plėšikavimas, nes ji neatlieka savo funkcijos. Atvirkščiai: nebaudžiamumas už gamtos ir visuomeninio turto naikinimą diskredituoja valdžios institucijas, diskredituoja pačią vietinės rinkliavos esmę. 

Šio kvartalo gyventojai nusivylė ir šaiposi iš politikų, priėmusių jokia logika nepagrįstą sprendimą. O tie, kurie nebalsavo už tokio sprendimo priėmimą, tuomet nepasiūlė jokios alternatyvos. Suprask, juos tenkinimo ten esanti netvarka, gamtos ir žmonių turto niokojimas.

Prie renovuotų namų situacija visai kitokia. Artūro Šulco nuotr.

Tas aklas bukaprotiškas žaliosios aplinkos ir mūsų turto naikinimas tęsiasi nepaliaujamai dieną ir naktį. Jis puikiai matyti ir pro policijos komisariato langus. Ir pro policininkų automobilių, kurie statomi šioje teritorijoje, langus. 

Policija turi teisę išrašyti baudas už parkavimo taisyklių pažeidimus. Ir už gamtos bei visuomeninio turto niokojimą bausti gali. Kaip ir savivaldybės pareigūnai. Tačiau toji netvarka ir turto niokojimas, matyt, jiems yra priimtinas…

Kita vertus, tas gyvenamasis kvartalas dar yra išsaugojęs daug žalumos, senų medžių. Tik kažin, ar vieną dieną nebaudžiami šoferiai neatvažiuos ir ten.

Šiame kvartale dar liko romantiškų vietų. Bet ar ilgam? Artūro Šulco nuotr.

Nemažai daugiabučių namų yra jau renovuoti ar renovuojami. Prie renovuotų namų tvarkos gerokai daugiau.

Artūro Šulco nuotr.

Matyti, kad ir patys prie savo būsto, jo aplinkos atnaujinimo prisidėję žmonės saugo bendrą turtą.

6 Comments

  1. Petrutė

    Šlykštu skaityti pono Šulco postringavimus apie žaliųjų plotų naikinimą,parkavimo mokesčio funkcijos neatitikimą,žinoma, jį reikia didinti,savivaldybės klerkų neveiklumą(lyg tai būtų naujiena),matyt, toks rūpestingas,nes norisi atgal .Gal galėtų rūpestingasis ponas parašyti išsamų straipsnį,kas suprojektavo ir įgyvendino policijos pastatą,perkėlė visas paslaugas,pagalbas,be galimybės oriai pasiekti,be parkavimo prie įstaigos ,be patogaus pasiekimo visuomeniniu transportu,kas visus leidimus išdavė.Kam vėl priešinti žmones,gal raštų rašytojo patirtį turintis ,neperrinktas į miesto tarybą ponas, galėtų daug pastangų įdėti ,naikinant tokias miesto piktžaizdes,juk žinant „virtuvę”, galima viską greičiau spręsti.Gal autoriaus vidinis cenzorius atostogauja.

    Reply
  2. Anonimas

    Straipsnis aprašo tik autoriaus nuomonę? Tačiau toji netvarka ir turto niokojimas, matyt, jiems yra priimtinas… — kokia netvarka.. automobiu aiksteles kur? Žadėtos ne viena dešimtmetį?

    Reply
  3. Apgailetini.

    Šlykščiausias siurbelių pasipinigavimas,lygtai dar mažai butu viskas apmokestinta.!!

    Reply
  4. A.V

    Policija nedirba. Ir kur jie matys kai patys taip elgiasi. Ir visam mieste taip. Praėjimai užblokuojami, šaligatviais važinėja kas nori, net sunkiasvorės važinėja naujais šaligatviais.

    Reply
  5. Kauno g gyventojas

    Renovuoti namai nuotraukose jau toliau nuo policijos pastato tai ir situacija ten jau kitokia, nei tiesiai prieš policiją esančiuose kiemuose… Kur žadėtos naujos aikštelės, kurių projektai buvo pernai išviešinti? Jei būtų vietos kur statyti niekas ant vejos nestatytų…

    Reply
    • Klaipėdos miesto automobilių parkavimo paradoksai

      Klsipėdos miesto yvenamųjų daugiabučių namų teritorijose atstumai tarp pastatų yra didžiuliai (dar „tarybiniai”), sąlyginai „žalių” (ištryptų ir išvažinėtų) plotų yra į valias, tačiau automobilių parkavimui įrengtų aikštelių, vietos pastatyti ten dešimtmečiais gyvenančių žmonių automobiliams pastatyti – nė su žiburiu. Ir taip dešimtmečiais.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Švietimas

„Boružėlės” prakeiksmas: atsisakius vieno rangovo, kiti darbų nesiima

Šiais metais Klaipėdos savivaldybei jau net du kartus teko viešai paskelbti karčią žinią: nė vienas projektuotojas neatsiliepė į kvietimą dalyvauti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This