Sukūrė naują nemokamą apsaugos įrankį nuo kibernetinio sukčiavimo

Konsultacijos

Kovai su kibernetinėmis grėsmėmis, ypač su žaibiškomis kibernetinėmis sukčiavimo atakomis, Nacionalinis kibernetinio saugumo centras (NKSC) kartu su Kauno technologijos universitetu (KTU) sukūrė naują nemokamą įrankį gyventojams ir organizacijoms – DNS užkardą.

Asociatyvi nuotr.

DNS užkarda – tai vieša DNS paslauga su papildoma saugos funkcija. Nuo įprastos domenų vardų sistemos (angl. Domain Name System, DNS) ji skiriasi tuo, kad joje yra įdiegta papildoma apsauga nuo kibernetinių grėsmių, tokių kaip netikros bankų svetainės, nesąžiningos prekybos platformos, kenkimo kodą platinančios svetainės ir kitos NKSC patvirtintos žalingos svetainės.

„Padirbinėjamų interneto svetainių ir taip klaidinamų interneto naudotojų skaičiai auga, todėl palaikėme idėją sukurti DNS užkardą su papildoma saugos funkcija. Įprastinė DNS infrastruktūra garantuoja, kad interneto svetainės ar el. parduotuvės lankytojai, įvedę domeno pavadinimą, mato norimą interneto svetainę ar el. parduotuvę. Tačiau DNS infrastruktūra naudojasi ir sukčiai, klastojantys interneto svetaines ar platinantys kenksmingą programinį kodą. DNS užkardos naudotojai į tokias žalingas interneto svetaines nebus nukreipiami ir taip bus apsaugomi“, – pranešime pažymi KTU Interneto paslaugų centro DOMREG vadovas Tomas Mackus.

Naujasis įrankis yra nemokamas ir juo gali naudotis visi Lietuvos interneto naudotojai ir organizacijos, savo įrenginiuose pasirinkę šios paslaugos DNS nustatymus. Kaip tai padaryti, rasite čia.

Įrenginyje aktyvavus DNS užkardos nustatymus, blokuojamų interneto adresų sąrašas bus atnaujinamas automatiškai, NKSC papildžius žalingų adresų sąrašą.

Pranešama, jog nei NKSC, nei DOMREG įrankį aktyvavusių naudotojų informacijos nerinks ir niekaip naršomo turinio nestebės, sistema tik atliks apsaugos funkciją, blokuodama žinomus žalingus interneto adresus.

Skelbiama, jog DNS užkarda įrankis šiuo metu yra testuojamas ir tobulinamas, o pilna apimtimi jis pradės veikti 2023 m. pradžioje.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Veidai

Dėl aviacijos inžinerijos pajūrį iškeitė į Kauną

Aviacija Kauno technologijos universiteto (KTU) transporto inžinerijos doktorantą Mindaugą Dagilį privertė iškeisti Kretingą į Kauną. „Nuo antros klasės gyvenau Klaipėdoje, ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Internetinių sukčių žinutės neatpažino beveik kas penktas darbuotojas

Nacionalinis kibernetinio saugumo centras (NKSC) spalio pradžioje organizavo antrąjį kibernetinio saugumo pratybų „Kibernetinis skydas PhishEx“ etapą. Jo metu buvo išsiųsta ...
2023-10-10
Skaityti daugiau

Verslas

Verslininkams - nemokamas renginys apie prekių ženklų ir domenų registravimą

Gegužės 30 d. Klaipėdos mokslo ir technologijų parke (KMTP) verslininkai nemokamo renginio metu galės pagilinti žinias apie prekių ženklų ir ...
2023-05-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This