Didįjį pilies bokštą atstatys „Pamario restauratorius”

Miestas, Svarbu

Klaipėdos savivaldybė pasirašė 3,4 mln. eurų vertės sutartį su UAB „Pamario restauratorius” dėl Memelio pilies didžiojo bokšto rekonstravimo, atkuriant istorinį jo tūrį.

Projektuotojų vizualizacija

Šiuos darbus numatyta baigti 2025 metų pavasarį.

Rangovą savivaldybei rasti sekėsi sunkiai: viešojo pirkimo konkursas įvyko tik iš trečio karto. Pirmuosius du konkursus teko nutraukti, nes potencialiems rangovams jos numatytas finansavimas pasirodė esąs per menkas. 

Miesto politikams priėmus politinį sprendimą atkurti didįjį pilies bokšto tūrį iš vidaus panaudojant metalines konstrukcijas pagal UAB „Uostamiesčio projektas” parengtą projektą, visuomenėje yra įvairių nuomonių. Vieni mano, kad atkurto bokšto vertikalė gali pagyvinti senamiesčio panoramą, tapti vienu iš Klaipėdos miesto simbolių, paskatinti visos piliavietės atkūrimą. Kiti mano, kad pirma reikėtų susitarti dėl visos piliavietės regeneravimo principų. 

Pilies didžiojo bokšto pamatai ir pirmasis aukštas buvo atkurti dar iki 1990 metų. 2016 m. ta dalis buvo remontuojama – didelė dalis sutrupėjusių plytų buvo pakeistos į analogiško dydžio raudono molio plytas. Laikino stogo  laikanti plokštė ir medinė dekoratyvinė piramidė pakeista į monolitinę denginio plokštę su stikliniu stoglangiu, demontuota parapeto gelžbetoninė apdaila, iš sienos konstrukcijos iškelti palaidi akmenys, taip sudarant galimybę įrengti ekspozicinę erdvę „sienos storyje”.

ISTORIJA

Šešiaaukštis pilies bokštas buvo pastatytas apie 1546 m. ir laikomas vienu seniausių renesanso mūro pavyzdžių Lietuvoje. Tai tuo metu buvo aukščiausias statinys Klaipėdoje. 15 m skersmens bokštas turėjo rūsį. Jis atliko ir kalėjimo funkciją.

Per 1756–1763 m. Septynerių metų karą Klaipėdą užėmus Rusijos imperijos kariuomenei, pilis 1763 m. buvo apleista ir pamažu nyko.

1812 m. per prancūzmetį pilyje buvo įrengtos kareivinės, arsenalas, sandėliai, ligoninė. 1821 m. iš penkių bokštų dar stovėjo du. 1840 m. pradėjo griūti pilies įėjimo skliautai, 1843 m. buvo pašalintos Didžiojo parako bokšto liekanos, apie 1865 m. nuvirto Kunigaikščio bokštas. Po 1888 m. buvo parduoti nugriauti svarbiausi pilies mūro pastatai.

Miesto Tarybos kolegija rinkosi iš trijų jai pateiktų variantų  – palikti esamą padėtį, atkurti autentišką mūrą, kai sienų storis siektų iki 3 metrų ir statyti bokštą iš vidaus panaudojant metalines konstrukcijas.

23 Comments

  1. DM

    Runkeliai tuščiom puodynėm ant galvos nustokit verkti !!! Traku pilis kažkaip tinka raudonu plytu o śis bokštas jau nekažka jums.

    Reply
    • Anonimas

      Sulyginot pastata is plytu,ir butaforija..

  2. Anonimas

    Atstatykite geriau Jono baznycia (Johanneskirche), bus daugiau senosios Klaipedos. Memelburgo pilies bokstas nereikalingas niekam !!!

    Reply
    • DM

      Tai atstatys ir ja ko čia verkšleni…pasidomėk …

  3. Anonimas

    Jei sakoma, kad bokštas renesansinis, tai mūras buvo tinkuojamas? Įdomu, kodėl atsisakyta S. Manomaičio įdėjos statyti stiklinį bokštą?

    Reply
  4. Simona

    Jeigu norima tik akcento, tai architektas Manomaitis buvo suprojektabęs stiklinį bokštą. Manau būtų geriau, nei ši butaforija

    Reply
    • ezys

      manau, kad sita butaforija daug geriau, nei stikline butaforija 😉

  5. Gediminas

    Kai Klaipėdos ekskursijų vadovai vedžioja po Klaipėdą, tai rodo pilies akmenis, kuriuos panaudojo kaip statybinė medžiaga po didžiojo gaisro. Klaipėdiečiai išnešiojo pilies akmenis ir plytas savo namų statybai. Pilis nereikalinga pasakė senieji klaipėdiečiai, tai gerbkime jų pasirinkimą. Jei neturite kur dėti pinigų, paaukokite ukrainiečiams.

    Reply
    • Vytautas (ne)didysis

      Gediminai. Jums pilis kaip tik turėtų rūpėti 🙂 O šiaip, nėra klausimo, kur dėti pinigus. Suaukoti gali viską ir bet kam, o čia miesto akcentas. Tikrai nyki vieta, nes nėra į ką žiūrėti. Patikėkit, atsiradus bent jau bokštui (visos pilies ir nesitikime), vaizdzialis bus tikrai geresnis

    • Anonimas

      Vaizdelis tikriw nebus geresnis.aplinka nesutvarkytas. Turistams bus tikrai iš jo pasijuokti?

  6. Bus

    Bus gerai ir toks, juk originalo neatstatysi, o aukštų akcentų miestui reikia !

    Reply
    • Anonimas

      Reikia normaliu statinių, tik ne sito kico.

    • Anonimas

      Klaipėdos runkeliams tiks…

    • to annonimas

      Jus apie save?

  7. Vadimas

    Pinigų panaudojama kad gyventojui iš to naudos nebūtų .tipo kruiziniai laivai Lietuvai sumokėjo 2 milijonus gal tipo turistams patiks ir bokštas

    Reply
  8. Petriukas

    Už tuščiavidūrį tūrį -maketą-3.5 miln.? Ir kam jis reikalingas toks „paveldas”?

    Reply
  9. St. Darbų vadovas

    Pagarba ,,restauratoriui,, iš trečiojo karto svaiciojantiems valdininkams įrodė ,kad veltui nebus atliekami darbai. Nors į tą pusę…

    Reply
    • Tiksliau

      Ne atstatys, o pastatys naują. Restauruoti nėra ką, miestiečiai plytas išsinešiojo. Bus apgailėtinas maketas.

  10. Anonimas

    Kicas.. geda..

    Reply
    • Anonimas

      Nori kad originalu boksta is kur nors Europoje atveztu?

    • Anonimas

      Noriu kad normalia pilį atstatytų su laiku. Ner pinigu pilnam projektui reikia reikia palaukti kol bus. gėda pries turistus su tokia bokšto butaforija…

    • 2 anonimas

      Tai prie butaforinio boksto pristacius butaforines sienas bus nebutaforinis statinys?

    • Anonimas

      Bus vistiek butaforija…

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Girulių milijonieriai šiepia dantis į Kūdikių namus?*

Jau kuris laikas sklinda gandai, kad Kūdikių namų Giruliuose žemė ir pastatai parūpo vietos milijonieriams. Ir jie kurpia gudrų planą, ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Svarbu, Švietimas

Pagaliau imsis naujo darželio statybų Tauralaukyje

Baigiant statyti beveik dukart nuo pirminės kainos pabrangusią naująją mokyklą Senvagės gatvėje Tauralaukio progimnazija planuoja persikraustymo į ją darbus. O ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Miestas

Prioritetas - ne kapitaliniam gatvių remontui, o paprastam taisymui

Klaipėdos meras siūlo perpus mažinti investicijas į gatvių tiesimą, rekonstravimą ar kapitalinį remontą. Tačiau daugiau lėšų būtų skirta paprastajam vietinės ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This