„Vandens kelias 55“: situacijų valdymo jūroje mokymai

Uostas ir jūra

Nardymo Baltijos jūroje entuziastai šį šeštadienį, spalio 15 d., 12 val. prie laivo „NZ55“ rengia nestandartinių situacijų valdymo laive mokymus „Vandens kelias 55“, pademonstruojant, kaip pasiruošti situacijai, kuri gali ištikti kiekvieną, išplaukusį bet kokia priemone į marias, jūrą ar kitą vandens telkinį.

Laivo „NZ55“ kapitonas Linas Duoblys sako, kad gyvenant prie jūros ir jūrą naudojant ir pramogoms, ir pažinimui, ir verslui, ir kelionėms, būtini įgūdžiai, kurie kritiniu atveju išsaugo gyvybę.

Organizatorių nuotr.

„Teoriškai to neišmoksi, – sako kapitonas. Tu turi nuolat treniruotis: šokti į vandenį, nerti tam tikrą atstumą, lipti virvinėmis kopėčiomis į laivą, laikytis bujos ir t. t. Deja, stichija yra stipresnė už kiekvieną iš mūsų ir kritiniu atveju padeda ne žodžiai, o patirtis, įgūdžiai ir įsisąmonintas suvokimas, kad tik pats atsakai ir už savo, o jeigu pavyksta – ir už kito gyvybę”.

Lietuvoje per pastaruosius metus labai padaugėjo pramoginių laivų, katerių bei burinių jachtų. Tai, kad Lietuva vis labiau prisijaukina jūrą ir tampa jūrine valstybe, turėtų džiuginti. Bet tai tuo pačiu didina ir nelaimių bei rizikingų situacijų vandenyje galimybę.

L. Duoblys, patyręs naras ir Baltijos jūroje vykstančio projekto „Baltic Sea Heritage Rescue Project“ („Baltijos jūros paveldosaugos projektas“) koordinatorius, siekia, kad tokie nestandartinių situacijų valdymo laive mokymai taptų periodiniai, prie jų jungiant ir kitas pagalbą teikiančias organizacijas – gaisrininkus ir pan.

Šeštadienį pratybas ves Egidijus Ežerinskis, profesionaliai nardantis jau 30 metų. E. Ežerinskis yra nardymo asociacijų PADI ir CMAS instruktorius, taip pat Povandeninių techninių darbų instruktorius. 

„Esu išmokęs nardyti ne vieną narą, – sako profesionalas. – Jei norite pajausti, ką reiškia kvėpuoti po vandeniu – turite pamėginti. Jūs pateksite į besvorę terpę, kuri nėra pritaikyta gyventi žmogui – šį pojūtį gali išgyventi tik kosmonautai ir narai. Povandeninėje erdvėje jus supa tyla, kurioje girdimas tik kvėpavimas ir širdies plakimas. Nugalėję pirmąjį jaudulį ir baimę jūs galėsite pamatyti, ką slepia ežerų ir jūrų pasaulis. Augmenija, žuvys, nuskendę laivai… Tik tai … pavojinga, nes tai gali tapti pomėgiu visam gyvenimui”.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Mieste, mariose ir jūroje vyks „Audros smūgis 2024“

Balandžio 22 d. – gegužės 10 d. Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos vykdys didžiausias 2024 metais organizuojamas pratybas „Audros smūgis ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

ELTA

Lietuvos karo laivas dalyvauja tarptautinėje operacijoje Baltijos jūroje

Lietuvos kariuomenė (LK) praneša, jog nuo pirmadienio Lietuvos karo laivas „Skalvis“ dalyvauja Baltijos jūroje vykstančioje tarptautinėje sprogmenų paieškos ir naikinimo ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Politika

Ministerija žada atnaujinti sąlygas antrajam jūrinių vėjo jėgainių parkui

Valstybinei energetikos reguliavimo tarybai (VERT) pirmadienį paskelbus, kad antrasis konkursas dėl galimybės vystyti vėjo parką Baltijos jūroje neįvyko, Energetikos ministerija ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This