Pratybose jėgas išbandė ir patyrę vilkai, ir naujokai

Fotoreportažai, Uostas ir jūra

Šeštadienį apie dvidešimt nardymo Baltijos jūroje entuziastų Kruizinių laivų terminale laive „NZ55“ surengė nestandartinių situacijų valdymo laive ir jūroje mokymus „Vandens kelias 55“. Visi jie turėjo pademonstruoti, kaip yra pasiruošę situacijai, kuri gali ištikti kiekvieną, išplaukusį bet kokia priemone į marias, jūrą ar kitą vandens telkinį.

Įvykus ekstrinei situacijai gali tekti ir pačiam šokti iš laivo. Tokia ir buvo pirmoji visų „Vandens kelio 55“ užduotis – šokti nuo krantinės, vėliau – plaukti prie nusileidimo virvės, atlikti hiperventiliacijos pratimus, panėrus palei nusileidimo virvę ištraukti iš kelių metrų po vandeniu padėtą objektą, lipti iš vandens virvinėmis kopėčiomis į laivą, Ne vienam mokymo dalyviui tai buvo tikras, sunkiai įveikiamas iššūkis.

Pratybų organizatorius, laivo „NZ55“ kapitonas Linas Duoblys sako, kad gyvenant prie jūros ir jūrą naudojant ir pramogoms, ir pažinimui, ir verslui, ir kelionėms, būtini įgūdžiai, kurie kritiniu atveju išsaugo gyvybę. Todėl reikia periodiškai rengti tokias pratybas.

– Jose svarbu ne tik fiziškai išmokti atlikti užduotis, – sako pratybas vedęs naras instruktorius Egidijus Ežerinskis. – Ne mažiau svarbus psichologinis pasirengimas, baimės nugalėjimas. Juk aš lygiai taip pat bijau šokti į vandenį, lygiai taip pat turėjau išmokti tvarkytis su panika ar baime, kuri, gali būti pražūtinga net ir geriausiai fiziškai pasiruošusiam.

Linas Duoblys, patyręs naras ir Baltijos jūroje vykstančio projekto „Baltic Sea Heritage Rescue Project“ („Baltijos jūros paveldosaugos projektas“) koordinatorius siekia, kad tokie nestandartinių situacijų valdymo laive mokymai taptų periodiniai, prie jų jungiant ir kitas pagalbą teikiančias organizacijas – gaisrininkus ir pan.

Dauguma pratybų dalyvių – narai mėgėjai ir profesionalai. Tarp jų – ir viena mergina.

Pratybose ryžosi dalyvauti ir Lietuvos jūrų muziejaus Tarptautinių ryšių ir projektų valdymo skyriaus vedėjas Mindaugas Gudelis.

– Buvo sunku, – prisipažino vyras. – Bet tikrai verta išmėginti save. Pasirodo, kad su tuo kostiumu net plaukti dorai nemoku. Todėl laukiu kitų pratybų, dalyvausiu būtinai ir išmoksiu!

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Vyks pratybos „Šventaragio žygis 2024“

Policijos departamentas praneša, jog balandžio 24-25 dienomis Vilniaus, Kauno, Šiaulių, Klaipėdos ir Marijampolės apskrityse organizuojamos pratybos „Šventaragio žygis 2024“. Pratybų ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Kultūra

Vyks jau paskutinis konkurse „Klaipėdos knyga 2023“ dalyvaujančio leidinio pristatymas

Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos rengiamas konkursas „Klaipėdos knyga 2023“ kviečia įpaskutinį leidinio pristatymą. Balandžio 23 d., 18 ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Kultūra, Svarbu

Kultūros projektų finansavimas: lems ir valdančiųjų nuomonė (atnaujinta)

Kultūros ir meno tarybą pakeitusi Klaipėdos kultūros ir meno politikos formavimo darbo grupė, antradienį susirinkusi į pirmą posėdį, didžiausią jo ...
2024-02-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This