Dėl Klaipėdos regioninio stadiono statybos – jau trečia galimybių studija

Sportas, Svarbu

Klaipėdos savivaldybė paskelbė galimybių studijos „Stadiono perspektyvų regione studija“ atnaujinimo paslaugų pirkimo rinkos konsultaciją. 

2013 metais UAB „Nacionalinių projektų rengimas” savivaldybės užsakymu jau buvo parengęs „Stadionų perspektyvų regione studiją”, 020 metais MB „Begra” rengė „Sporto infrastruktūros vystymo Klaipėdos mieste galimybių studiją”.

Jau dešimtį metų šiuos laukuose, priešais PC „Ermitažas”, popieriuose statomas stadionas. Martyno Vainoriaus nuotr.

Atnaujintoje galimybių studijoje turėtų būti pateikti galimos teritorijos panaudojimo alternatyvos futbolo ir kitai sporto, kultūros, sveikatinimo bei laisvalaikio infrastruktūrai, preliminarūs jų įgyvendinimo kaštai bei ekonominė ir socialinė nauda visuomenei. 

Numatoma, kad analizuojamas futbolo stadione turi būti ne mažiau kaip 15 tūkst. žiūrovinių vietų, o jis pats turi atitikti tokio dydžio stadionams keliamus UEFA reikalavimus šiandien ir 50 metų perspektyvoje.  

Rinkos dalyvių klausiama, ar parengtas techninė specifikacija yra aiški ir suprantama, ar jie dalyvautų šios paslaugos pirkimo konkurse, kokie galėtų būti studijos parengimo kaštai ir terminai.

2013 m. UAB „Nacionalinių projektų rengimas“ ir UAB „Jungtinės architektų dirbtuvės“ parengtoje studijoje tokiam sporto kompleksui buvo numatytas 11,3 ha dydžio žemės sklypas rytinėje Klaipėdos teritorijoje, netoli Jakų žiedo. Jo užstatymo plotas – 5 hektarai. 

Šioje galimybių studijoje čia siūlyta pastatyti futbolo stadioną, atitinkantį UEFA IV kategorijos reikalavimus, kuriame būtų 8-10 tūkst. žiūrovinių vietų. Taip pat šalia turėjo iškilti dengtas sporto ir sveikatingumo salių kompleksas (su futbolo treniruočių sale, kavine, ledo ritulio arena, rankinio/futbolo sale, dviem dvikovinių sporto šakų salėmis; sunkiosios atletikos sale ir kt.).

„Per laikotarpį nuo paskutinės galimybių studijos parengimo iki šių dienų mieste atsirado naujų sporto infrastruktūros objektų, kurie buvo planuojami ir šiame komplekse”, – rašoma savivaldybės paskelbtuose dokumentuose.

Naujojoje studijoje turėtų būti įvertinta esama ir trūkstama sporto infrastruktūra, apžvelgti analogai regione  ir kaimyninėse šalyse. Norima, kad būti pateikti „mažiausiai 3 galimi variantai/scenarijai, besiskiriantys komplekso dydžiu, kompleksiškumu ir funkcionalumu, remiantis geriausių pasaulinio masto analogiškų sporto kompleksų pavyzdžių analize”. O kiekvienam iš variantų būtų pateikta „įveiklinimo koncepcija” 

Studijos rengėjai taip pat turės pateikti preliminarius statybos kaštų kiekvienam iš pasiūlytų variantų

Dar 2018 metais, likus pusmečiui iki rinkimų į tarybas, Klaipėdos savivaldybė buvo išplatinusi pranešimą, skelbusį, kad bus statomas „dar vienas svarbus socialinės infrastruktūros objektas – naujas regioninis futbolo stadionas”. Tačiau per ketvertą metų į priekį nepasistūmėta. 

„Klaipėdoje išsprendus arenos klausimą, taip pat pastačius naują baseiną, dabar mūsų pareiga imtis stadiono statybos klausimo. Neverta kryžiuoti iečių dėl tolimesnių projekto įgyvendinimo etapų, nes tai stabdo galimybę žengti pirmąjį žingsnį. Drąsiai jį ženkime ir nebijokime galimų rizikų ateityje. Tegul negąsdina šiandien tai, kad dar nėra aiškūs visi finansavimo šaltiniai, bet, matant palaikymo ženklus tiek iš valstybės, tiek iš kaimynų regioninėse savivaldybėse, manau, tikrai rasime galimybių, kaip tuos iššūkius suvaldyti”, – pranešime tuomet buvo cituojamas meras Vytautas Grubliauskas.

Tąkart planuota, kad regioninio stadiono vertė – apie 40 milijonų eurų.

Šių metų kovą, vėl likus metams iki savivaldos rinkimų, dulkės nuo šio projekto nubrauktos – sudaryta darbo grupė.

Dabar jau tikimasi stadioną pastatyti iki 2030 metų.

17 Comments

  1. Kostas

    As jums ir be darbo grupes galiu pasakyti, kad stadionas butinas miestui. Bet tikrai ne toj vietoj. Ten jokios infrastrukturos nera. I stadiona rinksis pagrinde klaipedieciai, o jiems belstis i kazkokius laukus, apstatytus sandeliais pramones yra nesamone. Vaziuoti automobiliu sudarant kamscius ir atsisakant bokalo alaus? O po rungtyniu namo?
    O gal geriau statyti laiko patikrintoje vietoje – vasaros estradoje? Vienas suvis- du zuikiai. Issprendziamas griuvancios estrados klausimas ir jos vietoj naujas stadionas, kuris gali atlikti ta pacia funkcija, kaip estrada. Susisiekimas geras, daug zmoniu pasiektu pesciomis, patogus privaziavimas viesuoju transportu, greitas susisiekimas automobiliu (srautas pasiskirstyti gali Liepojos gatve link Palangos, link Tauralaukio, Siaures prospekto, pro Melnrage ir link centro. Selo koncertai jau parode, kad minia issiskisto lengvai. Si vieta turi savo aura, o po renginio zmones pasklistu po centra ir taip atgaivintu merdinti senamiesti.
    O kas del mega komplekso, kur ir futbolas ir begimas ir saskes ir badmintonas su barjerais… tikrai?.. kam to reikia? Yra futbolo stadionas, kuris gali priimti koncerta. O kitu sporto saku pastatai turi buti ismetyti po visa miesta. Ledo arena juk vandenvietej planuojat. To paties futbolo treniruociu aikstes nereikia salia stadiono.
    Zodziu, nebesvaistykit miesto pinigu, darbo grupems ir galimybiu studijoms. Nebukit, kaip Vilniuj. Tiesiog imkit ir padarykit

    Reply
    • grfd

      Vistiekgeriau butu cietoje Akropolio. Vasaros estrada.turi likti.

    • Kostui

      Žmogau,kokie ten laukai,aplinkui nuosavu namu kvartalai ištisai,dar 10 metu projektuos ,po to 10 metu statys,tada jau ten bus pats centras.O estrada jau palikim estradai.

  2. Savivaldybė skulptūrų parke

    Iškirto pusė tūkstančio sveiku , brandžių Medžių. Naikina parka. Koks siaubas dabar parke.

    Reply
  3. Apgailetini.

    10 metu state popieriuje,matomai miesto meras abejingas futbolui,o jeigu rimtai tai liudna buvo žiureti i Kauno stadijone begimo takus ,praeities projektas.

    Reply
    • Anonimas

      Kas takams negerai? Lengvoji atletika pasikeitė?

    • Anonimui

      Nesidomit futbolu??

    • Anonimas

      Klausimų dar kartą..kas negerai su bėgimo takais?

    • Anonimui

      Viskas aišku,atsilikes.

    • Anonimas

      Labai pažangus? Nesugebat atsakyti i klausima.

  4. Silkė

    Jakų žiedą dabaikite kaip nors – o po to apie stadijonus spankite…..

    Reply
  5. Prašymas

    Gal straipsnio autorius turi info ir galėtų papildyti tekstą paviešinant tos paslaptingos darbo grupės personas. Labai smalsu ar jie ką raukia apie urbanistiką, miesto ir rajono BP us, juose prognozuojamus transporto srautus ir sporto kompleksus? Dėkui.

    Reply
  6. Joris

    O jei be galimybių studijų? Tiesiog rekonstruoti esamą stadioną? Vieta bloga ar dar kas? Juk stadionas nuo žiūrovų gausos „lūžo” 80-aisiais, kai Atlantas tuometėj sssr antroj lygoj žaidė. Ar verta kišti, kaip ir į tramvajų, pinigus į galimybių studijas ir statyti stadioną užmiesty?

    Reply
  7. Artėja

    Rinkimai artėja reikia pažadų !

    Reply
  8. Darbas Nr. 1:

    Taršios uosto krovos iškėlimas iš miesto vidurio.

    Reply
    • Anonimas

      kažkur tamstelė tris metus buvo paklydusi? To reikėjo reikalauti kai S.Budinas paslapčia prakišo miestui maksimalią uosto plėtra centre, pietinėje ir šiaurinėse miesto dalyse ( net nelaukiant įsigaliojimo ir su visokiais jo asmeniniais leidimas „laikinoms”palapinėms). Už tą”žygdarbį” s.budulis net kėdės neteko. Miesto politikai dar metelius šitą piliulę virškino, bet iš esmės galop patvirtino tą patį. Meras tarė-sueis ir taip. Ir dar 30 nubalsavo -tinka. Tad tęsiant miesto politikų tradicijas būtų logišką manyti, kad šitas Darbas Nr.1 jau bus sauliaus budulio rinkiminės programos pamatinis šūkis -pradžiai prišiku, o po to labai su smarvėm kovoju. Suvažiavime savaitgalį liberalų partija tam ( ir kandidatūrai) pritarė. Šį kartą kalba apie stadioną tik, ten toks pat Š.

  9. Anonimas

    Mokykla pabaikite …

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Sportas, Svarbu

Konfliktų draskomo „Viesulo” vadovo darbą meras vertina gerai

„Kiekvienas vadovas turi dar ir savo vadovą, išskyrus aukščiausiąjį miesto vadovą, nes jam vadovo nebėra”, – taip Klaipėdos miesto tarybos Kultūros, ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This