KKKC Meno kieme – rezidento Anton Karyuk projekto „Imperija žlugo“ pristatymas

Kultūra

Meno kiemo dirbtuvėse spalio 20 d., ketvirtadienį, KKKC rezidentas Anton Karyuk atveria kūrybinių dirbtuvių duris: nuo 14 val. vyks individualūs pokalbiai su menininku, 17.30 val. A. Karyuk kuriamo projekto „Imperija žlugo“ pristatymas.

„Šiandien – 2022 m. kovo 5 d., 10-oji Rusijos karinės invazijos į Ukrainą diena, Trečiojo pasaulinio karo nuojauta. Projektą „Imperija žlugo“ pradėjau prieš 11 dienų, dar nežinodamas, kad kitą rytą mano gimtoji šalis skęs ugnyse, atakuojama nacistinės Rusijos. Tuo metu teįstengiau parašyti: „Kaip ukrainietis ir menininkas, neturiu kito pasirinkimo, kaip tik įsivaizduoti“, – apie projekto pradžią pasakoja menininkas.

„Imperija žlugo“ susideda iš 81 paso viršelių, sukurtų laisviems buvusios blogio imperijos kraštams, atsižvelgiant į dabartinį Rusijos federacijos teritorijų skaičių.* Šioje įsivaizduojamoje ateityje kiekviena šalis turi realią laisvę rinktis, tad ilgus metus jų teritorijose vešėjusi kolonijinė sistema neišvengiamai žlunga. Valstybė, kuri remiasi tik žiauria jėga ir propaganda, imperialistiniais siekiais ir kitų žeminimu, yra žlugusi valstybė.

*Papildoma informacija: projekte naudojami herbai, užrašai ir spalvos yra išgalvoti, jais nesiekiama atspindėti istorinės ar geografinės realybės. Kai kurie imperialistiniai simboliai, pavyzdžiui, karūnos, sovietinės žvaigždės ar dvigalviai ereliai, buvo pašalinti iš esamų herbų. Be to, du miestai – Maskva ir Sankt Peterburgas – neišskirti kaip atskiros teritorijos, o įtraukti į atitinkamus regionus.

Apie menininką

Anton Karyuk – ukrainiečių kilmės menininkas, gyvenantis ir kuriantis Vilniuje. Besiremdamas savo, kaip queer migranto, patirtimi, jis tyrinėja socialinės ekologijos, humanizmo, marginalizacijos ir tapatybės temas.

Gimė ir užaugo industriniame Centrinės Ukrainos mieste Dnipre. Studijavo Prydniprovsko valstybinėje inžinerijos ir architektūros akademijoje, 2011 m. įgijo architektūros magistro laipsnį. Vėliau persikėlė į Kyjivą, dirbo įvairiuose leidiniuose žurnalistu. Nuo 2015 m. pradėjo profesionalaus menininko karjerą. Kūręs abstrakčias drobes, palaipsniui perėjo prie tarpdisciplininių medijų, tokių kaip instaliacija, performansas ir videomenas. 2020 m. menininkas studijavo performansą Poznanės menų akademijoje, vadovaujant profesoriui ir menininkui Janusz Baldyga. Nuo 2017 m. gyvena ir kuria Lietuvoje. Jis yra kasmetinio Vilniaus queer festivalio „Kreivės“ komandos narys, Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjungos narys. A. Karyuk darbai buvo pristatyti asmeninėse ir grupinėse parodose Lenkijoje, Vokietijoje, Švedijoje ir kitur. Menininkas yra gavęs Lenkijos kultūros ministro stipendiją „Gaude Polonia“, valstybines individualias stipendijas Lietuvos kultūros ir meno kūrėjams, nominuotas „Pinchuk Art Centre“ jaunųjų Ukrainos menininkų prizui.

Susitikimas vyks anglų / ukrainiečių kalba.

Apie KKKC meno rezidentūros programą

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro meno rezidentūros programos tikslas – skatinti tarpkultūrinį bendradarbiavimą ir mainus, sudaryti galimybes pristatyti savo kūrybą bei supažindinti klaipėdiečius ir svečius su Lietuvos ir užsienio šalių kūrėjais. Rezidentūros programa, skirta Lietuvos ir užsienio menininkams, kuratoriams, tyrėjams ir kitiems kūrėjams, suteikia galimybę gyventi ir kurti Klaipėdos senamiestyje, įgyvendinti individualius projektus, bendradarbiauti su vietos bendruomene, inicijuoti bei įsitraukti į KKKC kultūrines veiklas.

Šiais metais KKKC rezidentūroje jau viešėjo muzikos kūrėjas, prodiuseris Leonas Somovas, menininkai Agnė Jonkutė, Vaiva ir Dainius Trumpiai, spalio mėnesį reziduoja tarpdisciplininio meno kūrėjas Anton Karyuk (Ukraina / Lietuva), lapkritį laukiama atvykstant tapytojų Vitos Opolskytės-Brazdžiūnienės ir Kazio Brazdžiūno.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Veidai

Edgaras Janušauskas: „3D spausdintuvas - kaip Šriodingerio katė“

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) Meno kiemą neseniai praturtino rezidento Edgaro Janušausko suprojektuotas bei atspausdintas lietvamzdis. E. Janušauskas, naudodamas modernią ...
2023-08-01
Skaityti daugiau

Kultūra

Parodų rūmuose – grupinė paroda „Manau, kad čia jau buvau“

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) Parodų rūmuose (Didžioji Vandens g. 2) gegužės 5 d., 17 val., bus atidaroma Meno fondo ...
2023-05-02
Skaityti daugiau

Kultūra

Susitikimas su menininku Augustinu Našlėnu

Balandžio 28 d., penktadienį, 17.30 val., KKKC Meno kiemo dirbtuvių fotografijos laboratorijoje (Daržų g. 10) rengiamas kūrybinis užsiėmimas – susitikimas ...
2023-04-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This