Po reformos greitosios pagalbos kokybė Klaipėdoje didės tik 2 procentais

Svarbu, Sveikata

Pirmadienį surengtos nuotolinės diskusijos dėl Lietuvos greitosios medicininės pagalbos (GMP) reformos įgyvendinimo metu Klaipėdos politikai (tarp jų aktyviausi buvo kandidatai į merus) „apšaudė” Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovus aibe klausimų, į kuriuos šie dažnai sakė dar negalintys atsakyti. Tačiau sutiko, kad po GMP reformos šios paslaugos kokybės rodiklis – pasiekiamumas Klaipėdoje – gali padidėti tik nuo 96 iki 98 procentų.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Už tuos 2 procentus Klaipėda yra pasirengusi atiduoti valstybei visą savo valdomos Klaipėdos greitosios medicininės pagalbos stoties turtą, taip pat ir greitosios pagalbos automobilius, kurie įsigyti už klaipėdiečių mokesčius.

Nors SAM atstovai teigė, kad Klaipėdos miesto GP automobiliai po reformos bus naudojami tik mieste, Rimvydas Juodviršis, Klaipėdos greitosios medicininės pagalbos stoties vadovas, teigė, kad jų „greitukės” ir dabar važiuoja gelbėti žmonių toli už miesto ribų. 

R. Juodviršis priminė, kad kai Klaipėda perėmė GMP paslaugos teikimą Palangoje, ten atlyginimai buvo 30 procentų menkesni nei Klaipėdoje, prastesnė buvo materialinė bazė. Jis, žinodamas, kad Klaipėdos regiono savivaldybėse padėtis teikiant GMP nėra gera, mano, jog uostamiesčiui gali vėl tekti išlyginti skirtumus. Be to, vadovas teigė, kad reikės papildomų lėšų darbuotojams atleisti, nes ne visi norės pereiti į centralizuotą įstaigą.

SAM Asmens sveikatos departamento direktorė Odeta Vitkūnienė tikino, kad dėl papildomų lėšų deramasi su Finansų ministerija, nes reformai numatytų Europos Sąjungos lėšų tokiems reikalams naudoti negalima. Ji tikino, kad nuo kitų metų metų Klaipėdos greitosios medicininės pagalbos stotis paslaugų teikti nebegalės – toks esąs įstatymas. Tačiau kartu sakė, jog iš pradžių nė vienas darbuotojas nebus atleistas, etatų skaičius esą nebus mažinamas – „retinama” bus vėliau. Iš pradžių esą nesikeisiąs ir darbo užmokestis.

Į vietos politikų repliką, kad pagal paslaugos kokybės rodiklius Klaipėdai nedaug yra kur stiebtis, O. Vitkūnienė atrėžė: „Resursų tobulėti yra”. Ir tikino, kad prie to prisidės aplinkiniai rajonai – po reformos aptarnavimo ribų nebūsią. Ji tvirtino, kad šia reforma nesiekiama ekonominio efekto.

„Išvyks į rajoną miesto automobiliai – negaus paslaugos klaipėdiečiai”,- rūpinosi vietos politikai, abejodami, kad po reformos pagerės paslaugos kokybė mieste. Nes esą pagrindinė GMP pasiekiamumo problema – transporto eismo intensyvumas.

Savivaldybės valdoma Klaipėdos greitosios medicininės pagalbos stotis dotacijų iš valstybės negauna. Už suteiktas paslaugas ji iš Teritorinių ligonių kasų užsidirba apie 5-6 milijonus eurų per metus.

Klaipėdos politikai abejoja, ar dėl tokios naudos verta atiduoti turtą

Nuo 2023 m. liepos 1 d. visos šalies mastu veiksianti GMP tarnyba kuriama jau veikiančių savivaldybių GMP viešųjų įstaigų, kurių savininko teisės ir pareigos bus perduotos valstybei, pagrindu – SAM, perėmusi jų savininkų teises ir pareigas, šias visas viešąsias įstaigas reorganizuos į vieną viešąją įstaigą GMP tarnybą.

Parengtame Klaipėdos miesto tarybos sprendimo projekto aiškinamajame rašte teigiama: „Kyla grėsmė dėl Savivaldybei priklausančio turto išsaugojimo ar tinkamo ir teisingo atlygintinumo už jo galimą perdavimą valstybės nuosavybėn bei užtikrinimo, kad šis turtas bus naudojamas Savivaldybės gyventojų aptarnavimui”.

Baiminamasi, kad klaipėdiečių lėšomis įsigytas turtas gali išvažiuoti į skurdesnius Lietuvos regionus.

Tuo metu ministerija baiminasi, kad nuo kitų metų vidurio centralizuota greitosios pagalbos teikimo tvarka šalyje neįsigalios, kaip numatyta įstatymu. Siekdama paspartinti GMP reformos įgyvendinimą, ji siūlo savivaldybėms atskirti GMP viešųjų įstaigų savininko teisių ir pareigų perdavimo klausimą nuo turto perdavimo klausimo – pirmiausiai savivaldybės taryba turėtų priimti sprendimus dėl savininko teisių ir  pareigų perdavimo valstybei. O turtinius klausimus, pasak ministro Arūno Dulkio, „bus galima spręsti vėlesniuose savivaldybės tarybos posėdžiuose”.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Jono Sąlygos paieškos savivaldybei kainavo 4235 eurus*

Už tai, kad prisikviestų žinomą mediką Joną Sąlygą vadovauti Klaipėdos miesto poliklinikai, savivaldybė sumokėjo 4235 eurus. Tiek mokesčių mokėtojams kainavo UAB ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Dviračių takui į Melnragę remontuoti jau ieškoma rangovų

Klaipėdos savivaldybė paskelbė dviračių ir pėsčiųjų takų kapitalinio remonto Prano Lideikio gatvėje, nuo Liepojos iki Molo gatvių, rangos darbų konkursą. Nors ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Transportas

„Turbo žiedo” Baltijos ir Taikos prospektų sankryžoje nebus

Klaipėdos miesto vadovai, nutraukę konkursą dėl Baltijos ir Taikos prospektų sankryžos, svarstė ir kitą variantą – įrengti čia „turbo žiedą”. Tačiau ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This