Planuojami „pagrindiniai vartai į Smiltynę”

Svarbu, Verslas

Kuršių nerijoje, prie Senosios perkėlos, rengiamasi rekonstruoti esamą sovietinio laikotarpio palikimą – paviljoną.

Projektuotojų vizualizacija

Neskelbiamo asmens (skelbiami tik inicialai V. S) užsakymu projektinius pasiūlymus parengė UAB „Aketuri architektai“.

Projektuotojų vizualizacija

Pateiktuose pasiūlymuose teigiama, jog siekiama sukurti naują kokybišką, darniai su vietove susiliejantį pastatą.

„Kadangi esamas pastatas tiek savo vieta, tiek savo tūriu yra naujų laikų darinys, rekonstrukcijos metu jo architektūrinę išraišką grindžiame šiuolaikinėmis formomis bei kompozicija, atkreipdami dėmesį į Smiltynei būdingą istorinį kontekstą, industrinį Klaipėdos krantą bei labai svarbų šiai vietovei gamtinį peizažą”, – rašoma viešai svarstyti pateiktuose dokumentuose. 

Projektuotojų vizualizacija

Projektuotojai teigia, kad  buvo atsižvelgta į Architektų rūmų, Kultūros paveldo departamento bei Kuršių nerijos nacionalinio parko rekomendacijas.

„Siekėme atrasti labiausiai tinkamą rekonstruojamo pastato architektūrinę išraišką: neimituoti senovės bei buvusių specifinių gyvenamiems namams bei smuklei būdingų architektūros bruožų”, – rašo projektuotojai.

Teigiama, kad kuriant naują kokybišką architektūrą, siekiama darniai įsilieti į krantinės peizažą, naudojant stogų plastiką, akcentuoti Smiltynės kopos liniją.

Dabartiniai „vartai”. Projektuotojų nuotr.

Pastate planuojamos maitinimo paslaugos ir penki apartamentai. Siekiama, kad šis objektas „taptų pagrindiniais vartais į Smiltynę, kurie užsimena apie kitame krante esančia industrinę Klaipėdos teritoriją, tačiau mandagiai pabrėžia saugomus gamtos elementus Smiltynėje”.

„Stogų formos žaidžia su esama gamtine aplinka primena vėjo plaikstančias laivo bures. Projektuojamas plyšis antrame aukšte keliaujant laivu ir keičiantis perspektyvoms pabrėžia ir tarsi „įrėmina“ saugomą Smuklės kopą”, – rašoma projektiniuose pasiūlymuose.

Galiojančio detalaus plano sprendiniuose yra nurodyta, kad čia galimas rekonstruojamo pastato aukštingumas yra 2- 2,5 aukšto. Sklypo plotas – 7,6 aro.

INFORMACIJA

Su projektiniais pasiūlymais galima susipažinti iki lapkričio 7 d. Turgaus g. 19-1, Klaipėdoje, darbo dienomis 9-17 val., iš anksto susitarus tel. 8 656 44600, arba internetinėje svetainėje internetinėje svetainėje https://www.klaipeda.lt/pp

Pasiūlymus galima teikti iki lapkričio 7 d. raštu UAB „Aketuri architektai”, adresu Raugyklos g. 3-1, Vilnius, el. p. rimante@aketuriarchitektai.lt

Viešas susirinkimas vyks lapkričio 7 d., 16 val., nuotoliniu būdu.

20 Comments

  1. Kraunšveigas

    Esamas kioskas geriau. Autentiška ir neviršija aukštingumo. Apkalkit pagaliukais, ir bus tas pats už žymiai pigiau.

    Reply
  2. Anonimas

    Kazkas negerai su architektais.. netinka sis vilnieciu pastataa prir aplinkos. Nesilaikomos proporcijos.

    Reply
    • Anonimas

      Ps. Spokinycia?

  3. Reda Normantienė

    Tame siaurame ruože būtinai KĄ NORS STATYTI. Vietoje sovietinio paveldo galima ir nestatyti šiolaikinio ažūro. Tą architektūrinę išmonę pasilaikyti sau. Norisi matyti gražų kalną su medžiais, gamtą.

    Reply
  4. Qr

    Gaila kad Klaipėdoje vyksta tokios nesamonės, sumasto restoruoti gerai bet sumasto nes galima padaryti apartamentus na bus „navaras” ir nesvarbu ar galima ar negalima jug aiškinsimės kaip pastatysim ir jau bus viskas priduota.

    O dabar rimtai dėl tų bariukų „Alyno” ir ” Hezer” prisistato terasų , o vasarą pilni keltai žmonių turi spaustis tarp kelto ir terasų visiška nesamonė, o dabar kalbame apie nesamoningus projektus.

    Reply
  5. Statys

    Dar vieną dušinę..

    Reply
  6. Čerlis

    Gražu modernu tematika neužgožia kraštovaizdžio

    Reply
  7. memel

    Neklausykit bambelkių ir statykit ko greičiau.

    Reply
    • statybinkui memelui.

      Kritika yra sveikintina ir ja reikia moketi priimti. Beto pastabos daugumoje atveju i tema.

  8. neringa

    pastato aukštingumas yra 2- 2,5 aukšto, o vizualizacijoje – 4-4,5 aukšto pastatas????
    Juk šioje zonoje pastatai negali didėti? Ar išrinktiesiems vis tik gali? Ir iš paviljonų virsti „apartamentais”???

    Reply
  9. Anonimas

    autoriai patys teigia, kad šioje vietoje gali atsirasti 2-2,5 aukščio pastatas, bet akivaizdžiai projektuoja 3,5 aukšto tai bandydami slopinti peršviečiamumais ir medinių pagaliukų apdaila – atseit „šiuolaikiška architektūra” 🙂 . Dar liūdniau su tais pagaliukais – paveiksliukuose gal ir patrauklu, o kas iš jų liks po 2-3 metų eksploatacijos? Ypač labai „šiuolaikiškos” laiptinės iš pagaliukų pastato galuose. Autoriai matyt puikiai supranta, kad ir „peršviečiamumo” triukas dirba tik tamsiu paros metu, bet kai reikia max parduodamo ploto

    Reply
    • LT

      Šaunu. Linkiu greičiau atsikratyti to sovietinio palikimo. Nes kritikuoti, stabdyti ir nieko nedaryti yra lengviausia.

  10. N. Puteikienė

    Pirmas įspūdis tikrai geras: pastatas ažūriškas, negožiantis gamtos, Smiltynei būdingo spalvinio sprendimo. Tačiau juk buvo idėja atkurti Smėlio (Sandkrug) karčemą. Tokiu atveju šis paviljono projektas taps dominante ir užgoš tą karčemą, kuri garsi savo istorija. Smėlio karčiamoje lankėsi daugybė žymių asmenybių, keliavusių maršrutu Berlynas–Karaliaučius–Klaipėda–Ryga/Mintauja–Sankt Peterburgas. XIX a. pabaigoje čia įkurtą kavinę pamėgo Klaipėdos miestiečiai ir svečiai. Laukdami ir plaukdami keltu jie stebėjo Klaipėdos ir Kuršių nerijos panoramą. Pasak istoriko, tikėtina, kad šioje karčiamoje laukė kelto ir karališkosios personos, ir kitos įžymybės: Prūsijos karalienė Luisė von Mecklenburg-Streltz, Prūsijos karalius Friedrichas Wilhelmas III, Vokietijos imperatorius Wilhelmas I, LDK karys, Varnių kanauninkas ir istorikas Motiejus Strijkovskis, gamtininkas, geografas, keliautojas Alexanderis von Humboldtas, Rusijos istorikas, publicistas Nikolajus Karamzinas, teisininkas, rašytojas Ernstas Wichertas.

    Reply
    • neringa

      pirmą kartą su jumis sutinku. Nedera nei su esamomis „saugomomis” vilomis, nei su Kurhauzu, nei su būsima planuojama atstatyti karčema. Tai labai matoma vieta, tikrai „Smiltynės veidas”, matomas iš visur ir formuojantis visą kraštovaizdį. Šiuo atveju griozdiškas, rėkiantis ir labai ryškus.
      Dar klausimas, kaip galima iš vieno mažo kiosko išspausti 4 aukštų pastatą (iš vizualiazacijos aišku, kad 1 auktšte numatytos komercinės atalpos, o virš jų – kotedžai per 2-3 aukštus. Ir viskas tik dėl tų kotedžų (jie vadina „apartamentais”) ir daroma.

    • Se

      100 proc. sutinku. Skaitant komentarą, nejučia prisiminiau buv. miesto vyr. architekto Mureikos prieš 20 metų postringavimus apie Vitės kvartalo atstatymą.

  11. C7

    Gražu. Vietoje.

    Reply
  12. Puiku

    Nuostabus statinys, daugiau tokių Smiltynėje, gal tada pradės panašėti į kurortonę teritoriją ?

    Reply
  13. plius minus

    Džiugu kad kitame krante prasideda judėjimas . Gal Parko saugotojai ir visi tikrintojai neužgesins iniciatyvos.
    P.S. Gaila kad Klaipėdiečiai architektai šio darbo nesiėmė arba kažko nežinau..

    Reply
    • Nida

      Greičiausiai kažko nežinai. Tikėkimės čia atsitiktinumas, kad projektą rengia Architektų rūmų pirmininko vadovaujama įmonė. Klaipėdoje yra puikių architektų, kurie net gal geriau „jaučia” vietovę, todėl keista, kad vilniečiams atiduotas toks darbas.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Jūrų muziejus pradeda naują sezoną

Nuo šio trečiadienio – balandžio 17 dienos – Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgalį, o nuo ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Miestas

Atidarys parodą, skirtą narytės NATO 20-mečiui

Balandžio 5-ąją, penktadienį, 16 val., šalia laivo-muziejaus M52 ,,Sūduvis“ Lietuvos jūrų muziejus atidarys lauko parodą ,,NATO jūroje saugo“, skirtą Lietuvos ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Švietimas

Jūrų muziejus kviečia mokytojus registruotis edukacinėms veikloms

Lietuvos jūrų muziejus, bendradarbiaudamas su Klaipėdos miesto pedagogų švietimo ir kultūros centru, balandžio 4 dieną rengia patyriminę-metodinę dieną, skirtą mokytojams. ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This