Žvejų rūmų rekonstrukcija: bus statoma „oro pilis”?

Kultūra, Svarbu

Už Žvejų rūmų rekonstrukciją ketvirtadienį balsavo 25 Klaipėdos miesto tarybos nariai, keturi susilaikė. Visgi politikai patys abejojo, ar toks sprendimas nėra tik „oro pilies” statymas.

Žvejų rūmų pertvarkymo vizija

Daugelis Tarybos narių, nors ir ragino pritarti sprendimo projektui, optimizmu netryško. Jie su skepsiu klausėsi Kultūros skyriaus vedėjos Eglės Deltuvaitės atsakymų į klausimus dėl rekonstrukcijos terminų, projekto finansavimo modelio.

Pasak E. Deltuvaitės, ateinančiais metais būtų baigtos procedūros dėl rūmų dalimi esančio privataus sporto komplekso išpirkimo ir, galbūt, pradėtas pastato rekonstrukcijos architektūrinis konkursas. Dalis finansavimo yra numatyta iš Europos Sąjungos (ES) lėšų. O visam procesui reikėtų 10 metų.

Dalinis projekto finansavimas ES lėšomis masino politikus palaikyti sprendimo projektą, tačiau juos atšaldė kolega Vytis Radvila, pranešdamas, kad teikti paraiškas numatytam ES fondui dėl Žvejų rūmų rekonstrukcijos jau yra iš esmės esą pavėluota. 

Vaida Raugelė būgštavo, kad be finansavimo Tarybos sprendimas bus tik deklaracija, „oro pilis”. Elida Mantulovė, pritardama sprendimo projektui, sakė: „Daug ko norim, daug pradedam, bet nieko nepadarome”. Ji abejojo, ar įgyvendinant šį projektą bus „kultūrinis proveržis”. 

Panašiai kalbėjo ir Judita Simonavičiūtė, sakydama, kad tiek rekonstrukcija, tiek naujo pastato statyba kainuos vienodai. Ir retoriškai klausė: „Ar mes tikrai esame teisingame kelyje?” 

Nina Puteikienė siūlė rengti naują sprendimą dėl naujo pastato statybos.

„Nusipelnėme ne sovietinio kultūrnamio”, – tvirtino politikė, Žvejų rūmus vadinusi „atgyvena architektūros”.

Ji aiškino, kad kvapas tų rūmų tualetuose „eina iš sovietmečio”, ragino statyti naują pastatą, kuris turi būti „neabejotinos architektūrinės vertės”. Tačiau Taryba jos pasiūlymui nepritarė.

Žvejų rūmų direktorius Alvydas Lenkauskas sakė, kad įstaigos bendruomenė pavargo, „perdegė” belaukdama sprendimo. Pasak jo, rekonstrukcija gali būti „iki pat pamatų”.

„Bendruomenė nori sprendimo kuo greičiau –  išgyventi iki rekonstrukcijos pabaigos reikia 10 metų. Mes raginame balsuoti už rekonstrukciją“, – sakė direktorius.

„Atviros Klaipėdos” duomenimis, po nesėkmių dėl šio klausimo svarstymo kai kuriuose Tarybos komitetuose, miesto vadovai nemažai padirbėjo politiniuose užkulisiuose, kad Žvejų rūmų atnaujinimo reikalai pajudėtų iš mirties taško.

Tarybai pritarus parengtam sprendimo projektui, Savivaldybės administracijos direktoriui pavesta parengti ir patvirtinti modernizavimo koncepcijos įgyvendinimo priemonių planą ir suplanuoti lėšas. Preliminarus pastato rekonstrukcijos lėšų poreikis per 2023-2030 m. siektų apie beveik 38 mln. eurų. Pusės milijono eurų dar reikės sportinės dalies išpirkimui – Lietuvos sporto draugija „Žalgiris” rugpjūčio 22 d. pranešė, kad priėmė sprendimą siūlyti savivaldybei įsigyti jai priklausantį kompleksą.

INFORMACIJA

Savivaldybės administracija kartu ir MB „Bauland“ 2021 m. II pusėje – 2022 m. I pusėje parengė Žvejų rūmų veiklos ir 1982 m. atidaryto pastato modernizavimo koncepciją. Koncepcijoje buvo išskirtos 4 alternatyvos, tačiau visos suinteresuotos institucijos pasisakė už 3A. alternatyvos įgyvendinimą.

Esminiai įvardijami 3A vadinamos alternatyvos pranašumai: pastato rekonstrukcija vykdoma taikant žaliosios ekonomikos ir tvarios miestų planavimo ir pastatų rekonstravimo politikos principus; naujos patrauklios erdvės – kultūros kiemo suformavimas pristatant modernios architektūros priestatą į vidinio kiemo pusę; priestatas naudojamas kaip šiuolaikinė šalia esančių, miesto ir regiono ugdymo įstaigų formaliojo ir neformaliojo švietimo edukacijų erdvė, mediateka, profesionaliosios kūrybos erdvės. Taip pat –  pastato rūsio atvėrimas ir pritaikymas visuomeninėms veikloms, nukasant viršutinį žemių sluoksnį;  maksimalus pastato tūrio naudojimas, taikant racionalaus erdvių planavimo principus;  išraiškingas ir patrauklus pagrindinis įėjimas;  įrengiama stogo terasa pritaikyta šiltojo sezono pasirodymams ir viešojo maitinimo paslaugų teikimui. 

Teigiama, kad šios alternatyvos pasirinkimas galėtų prisidėti ir prie Klaipėdos kultūros įstaigų infrastruktūros optimizavimo. Be to, rekonstruojant jau esamą pastatą, pirmiausia pristatant priestatą, darbus būtų galima suplanuoti taip, kad Žvejų rūmų veikla nenutrūktų.

4 Comments

  1. Puteikienei kvapas netinka:D)

    Stebėtinas noras viską apuostyti..Šaip jau jei nepatinka kvapas tai reikėtų medkaukę užsidėti ar iš viso ten neiti. Ir tiek reikalų

    Reply
  2. Žvejykai

    Puteikienės Klaipėdoje nė kvapo nebuvo, kai jos vadinamas “sovietinis” palikimas buvo perimtas iš sužlugdytos ir išvogtos “Jūros”- ar ji apskritai žino, kas tai buvo? Pastatyti už žvejybos laivyno ir ten dirbusių klaipėdiečių lėšas, buvę tuo metu geriausi Lietuvoje, 30 metų savivaldybės išnaudoti be ypatingų remontų iki nugyvento turto lygio, dabar Žvejukai tapo atgyvena, kuri taip Puteikienei bado akis.

    Reply
  3. mh

    geras pastebejimas, kas truputi pasidomi taip vadinamais pamastimais tarp atitinkamu NT svajotoju galima surasti racijos komentaro esmeje.

    Reply
  4. biznieriai

    kas paneigs tikimybę, kad visas šitas šaršalas – didis „susirūpinimas” užkurtas vien tik tam, kad sporto draugijai „Žalgiris” būtų greičiau už sporto salę sumokėta 0,5 mln. ? Pvz. stumikui sutarus pasidalinti 50:50. Jau nekalbant apie šalia draugijai dykai suteiktą sklypą daugiabučio statybai kuriam po langais lipdomas dar ir sakūrų parkas. Vėliau tuo viskas ilgam ir pasibaigs motyvuojant – nei kultūrnamio rekonstrukcijai nei naujai statybai miestas neturi finansinių galimybių.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Tarptautinei teatro dienai – premjera ir žiūrovų pamėgti spektakliai

Pasitinkant tarptautinę teatro dieną Klaipėdos Žvejų rūmuose kovas buvo paskelbtas teatro mėnesiu. Renginių afiša skelbia net dvylika spektaklių, kuriuos rodė ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Kultūra

Žvejų rūmuose - kitoks Nedos Malūnavičiūtės koncertas

Kovo 28 d. 18.30 val. Klaipėdos Žvejų rūmai kviečia praleisti vakarą su Neda Malūnavičiūte (vokalas, fleita) ir Richardu Baniu (fortepijonas). ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Į teismą keliauja finansinių nusikaltimų byla, kurioje - žinomų klaipėdiečių vardai

Europos prokuratūra kartu su Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) baigė ikiteisminį tyrimą dėl bandymo apgaule įgyti 200 tūkst. eurų Europos Sąjungos ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This