Ukrainiečių vaikams darželiuose lengvatų netaikoma

Švietimas

Pagal oficialius duomenis Lietuvoje šiuo metu yra 69 tūkst. pabėgėlių iš Ukrainos ir daugumą jų sudaro mamos su vaikais. Klaipėdos vaikų darželiuose šiuo metu užregistruota 360 ukrainiečių vaikų.

Karo pradžioje palikus savo šalį, daugeliui ukrainiečių mamų teko susidurti su tuo, jog vietos darželiuose buvo užimtos iš anksto, nes daugelis mamų į eilę stoja vos tik kūdikiui gimus, o atvykėliai, atsidūrę svetimoje šalyje, nežino, ką daryti.

Palmiros Mart nuotr.

Nors kai kuriuose uostamiesčio darželiuose jaučiamas vietų trūkumas, iš esmės situacija nėra bloga.

Ukrainietė pabėgėlė Nataly Zmajeva lengvai gavo trokštamą vietą darželyje.

„Atvykome karo pradžioje ir į vaikų darželį patekome iš karto. Už tai esu dėkinga moteriai, pas kurią gyvenome – ji padėjo susigaudyti vietos procedūrose. Žinoma, tas darželis yra tolokai nuo mūsų namų, bet ne mūsų situacijoje reikalauti esančio arčiau. Manau, ir taip mums labai pasiekė. Ką tik gimė kitas mažylis ir jį aš jau užrašiau į eilę kitiems metams”, – pasakojo Nalaty.

Visuomenėje vyrauja nuomonė, kad vaikai iš Ukrainos esą turi daugiau privilegijų nei vietiniai, tad tarp tėvų kyla nepasitenkinimo bangos. Tačiau iš tiesų taip nėra. Visi, tiek ir vaikai ir Ukrainos, tiek ir lietuviai, vietos darželyje turi laukti bendroje eilėje.

Klaipėdietė Alina Toman papasakojo, jog spalio mėnesį ji spontaniškai nusprendė pakeisti vaiko darželį. Paskambino į Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyrių ir jos dukrai iškart pasiūlė vietą rusakalbių darželyje, kadangi kaip tik jame atsilaisvino dvi vietos, mat kelios ukrainiečių šeimos grįžo į tėvynę.

„Savivaldybė skiria vietas darželiuose pagal galimybes. Ukrainiečių pabėgėlių vaikams netaikomos jokios lengvatos, gaunant vietas darželiuose, nėra specialių laisvų vietų ar specialių vaikų darželių. Nors karo pradžioje mes stengėmės ukrainiečių vaikus patalpinti visuose laisvuose darželiuose, dabar taisyklės pasikeitė. Norint stoti į eilę vietai darželyje gauti, reikia turėti leidimą laikinai gyventi Lietuvoje”, – pakomentavo Klaipėdos švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Ramunė Grubliauskienė.

Pasak ukrainiečių mamų, pagrindinė problema yra ta, jog labai ilgai tenka laukti minėto leidimo. O be jo nei darbo susirasi, nei į darželį vaiką įtaisysi.

Pabėgėlė Anna Baidiuk labai patenkinta tuo, kaip Klaipėdos darželiuose rūpinamasi vaikais.

„Į Lietuvą mes atvažiavome balandžio 23-ąją ir tą pačia dieną padavėme dokumentus leidimui laikinai gyventi Lietuvoje gauti, bet jį gavome tik po 5 mėnesių. Vos jį gavę, atsistojome į eilę ir jau kitą dieną mums paskambino ir priėmė į „Bangelės” darželio rusakalbę grupę. Abu vaikai vienu metu pateko į tą patį darželį”, – džiaugėsi jauna mama.

Annai Baidiuk patinka, kaip Klaipėdos darželiuose prižiūrimi vaikai. Asmeninio archyvo nuotr.

Šiuo metu paklausiausios yra parengiamosios grupės. Tuose vaikų darželiuose, kuriuose iki galo nebuvo suformuotos lopšelinukų grupės, jos performuojamos į parengiamąsias grupes. Tokių šiuo metu yra trys.

Kai kurios pabėgėlių šeimos vaikus leidžia į lietuviškus darželius, nes planuoja ateity likti Lietuvoje ir nori, kad vaikai išmoktų lietuvių kalbą.

„Mes patekome į lietuvišką darželį, bet mums pasisekė, kadangi auklėtoja moka rusų kalbą ir grupėje yra dar keli ukrainiečių vaikai. Bet per tuos 7 mėnesius dukra taip įprato būti tik su mama, be tėčio ir kitų giminaičių, tad mums sunkiai sekėsi adaptuotis. Dabar mes grįžome į tėvynę, pažiūrėsim, ar ilgam”, – sakė Julija Vilčinskaja.

Kaip pastebi vaikų darželių darbuotojai bei pačios mamos, vaikai dažniausiai adaptuojasi greitai ir nesunkiai. Darželiuose jiems skiriamas didelis dėmesys, o jei būtina kokia nors pagalba, padeda psichologai.

„Stengiamės daugiau bendrauti su tėvais, auklėtojos atidžiai stebi vaikus, ar jie nėra karo traumuoti, jei reikia specialistų pagalbos, ją suteikiame. Kol kas jokių sunkumų nekilo, vaikai jaučiasi gerai”, – situaciją komentavo „Žiburėlio” darželio direktorė Tamara Čiulanova.

Beje, ne tik vaikai, tačiau ir kai kurie suaugusieji puikiai jaučiais miesto vaikų darželiuose. Pavyzdžiui, vaikų darželyje „Šermukšnėlė” jau dirba dvi auklėtojos iš Ukrainos.

1 Comment

  1. Vienos pusės nuomonė

    Ir vėl ukrainiečiai. O kur vietinių nuomonė? Faktas: mano kaimyno mergaitei vietos šalia namų (darželis “Atžalynas”)neatsirado, buvo pasiūlyta vieta Kauno gatvėje. Tėtis dirba pamainomis, mama su kūdikiu. Mergaitė liko namie. Tuo pat metu ukrainietė veda kasryt į “Atžalyną”. Tėčiui buvo pasakyta:”Na, suprantate…”

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

Savivaldybė planuoja darželių plėtrą

Klaipėdos valdžia ieško sprendimų, kaip padidinti ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo vietų skaičių mieste, ypač ten, kur jų labiausiai trūksta – ...
2023-12-15
Skaityti daugiau

Sveikata

Vadovo Klaipėdos miesto poliklinikai dar neieškoma

Spalio pabaigoje Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus atšaukė savivaldybės pavaldume esančių trijų įstaigų vadovų konkursus. Tarp jų – ir konkursą dėl ...
2023-11-25
Skaityti daugiau

Švietimas

Linkstama atsisakyti privalomojo vaikų popiečio miego darželiuose

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė, atsakydama į daugiau nei 1500 asmenų vienijančios iniciatyvos kreipimąsi į įvairias Lietuvos institucijas, teigia, ...
2023-07-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This