Atgimimo aikštės projektavimas vis dar nesibaigia

Miestas, Svarbu

UAB „SRP Projektas“ rengiamas Atgimimo aikštės rekonstrukcijos techninis projektas jau turėjo būti baigtas, tačiau sutartį dėl šio objekto projektavimo Klaipėdos miesto savivaldybė pratęsė iki šių metų pabaigos. 

Martyno Vainoriaus nuotr.

Tai padaryta jau po to, kai buvo paskelbta rinkos konsultacija dėl statybos rangos darbų: savivaldybė panoro paklausti rinkos dalyvių, kiek gali kainuoti sumanymas po aikšte įrengti požeminį garažą. Ir kiek laiko tokia rekonstrukcija gali užtrukti. Be to, paskelbtoje konsultacijoje rinkos dalyvių buvo klausiama, kokias sąlygas jie papildomai siūlytų įtraukti į techninę specifikaciją arba kurių reikėtų atsisakyti.

Papildomas susitarimas dėl Atgimimo aikštės rekonstrukcijos su UAB „SRP Projektas“, kaip skelbiama viešųjų pirkimų portale, buvo pasirašytas spalio 10 dieną. O rinkos konsultacija buvo paskelbta porą dienų vėliau – spalio 12 d. Rinkos dalyvių pastabų laukta iki spalio 26 dienos. Tad sutartis pratęsta net nelaukiant rinkos dalyvių nuomonės.

Tai jau antrasis papildomas susitarimas su Atgimimo aikštės projektuotojais – pirmasis buvo pasirašytas šių metų gegužės 4 d. Juo savivaldybė įsipareigojo projektuotojams padidinti atlygį nuo 123,8 iki 150,8 tūkst. eurų. 

Klaipėdos miesto Atgimimo aikštės rekonstravimo techninio projekto parengimo ir projekto vykdymo priežiūros paslaugų sutartį su UAB „SRP Projektas“ savivaldybės pasirašė 2021 m. liepą. Ji galioja iki 2024 metų rugpjūčio – iki šio termino aikštės rekonstrukcija teoriškai turėtų būti pabaigta. 

ISTORIJA

Lenino paminklas iš šios aikštės buvo nukeltas po 1991-ųjų rugpjūtį nesėkmingai pasibaigusio Maskvos pučo. Tuometinis Klaipėdos meras Povilas Vasiliauskas, kalbintas Lenino paminklo nukėlimo proga, dienraščiui „Klaipėdai” tvirtino, kad „jau prieš metus projektuotojams duota užduotis išspręsti šitos aikštės architektūrines problemas”.

„Priklausomai nuo to, kokie bus patvirtinti projektai dėl aikštės sutvarkymo, galvosim apie jos pavadinimą”, – tada sakė P. Vasiliauskas.

Aikštei naujas pavadinimas buvo sugalvotas, tačiau judinti jos sutvarkymo klausimą imta tik 2014-ųjų pabaigoje, kai buvo patvirtintas Klaipėdos miesto viešo naudojimo erdvių miesto istorinėje dalyje detalusis planas, kuris leido dalyje aikštės atkurti kai kuriuos buvusius ar statyti naujus pastatus. Tada 2014 m. savivaldybės administracijos užsakymu UAB „Eurointegracijos projektai” pradėjo rengti aikštės ir gretimybių raidos galimybių studiją.

Tuomet vyko miesto gyventojų apklausa, aibė diskusijų ir prieita prie sutarimo, jog reikia atnaujinti tik aikštės paviršių. Preliminariais skaičiavimais, tuomet tai būtų kainavę apie 1,5 mln. eurų, tačiau vėliau, motyvuojant poreikiu sukurti parkavimo vietas rekonstruojamam Muzikiniam teatrui, buvo nuspręstą įrengti ir požeminę aikštelę. 

Šiuo metu parengtas Atgimimo aikštės techninis projektas – ne pirmas: 2019 metais vienas jau buvo parengtas, bet savivaldybė tuomet nusprendė, kad jo sprendiniai nėra racionalūs. Todėl užsakė jo auditą. Auditavo UAB „Hidrosfera“. Sutartį su projektuotojais, sumokėjusi ir už projektą, ir už auditą, savivaldybė 2020 metais nutraukė. 

Visų šių veiksmų tikslas, pasak Klaipėdos miesto savivaldybės vadovų, yra noras sumažinti Atgimimo aikštės rekonstrukcijos kaštus. Tačiau „Atvirą Klaipėdą” konsultuojantys ekspertai tvirtina, kad dėl visų šių procedūrų aikštės atnaujinimas dar labiau brangs. Rusijos sukelto karo pasekmės esą deda galutinį tašką: rekonstrukcijos kaštai esą gali išaugti beveik dvigubai nei buvo prognozuota 2020 metais.

Pasirenkant ekspertus techniniam Atgimimo aikštės projektui ekspertuoti, savivaldybė nurodė ir sąlyginę projekto vertę – 20 milijonų eurų.

5 Comments

  1. ...

    Garažėlio tiek metų negali pastatyti, jo…

    Reply
  2. plius minus

    Geras projektas ir gerai kad bent kažkas vyksta , nes Miestas jau tampa neįgaliuoju , palyginus su kitais Lietuvos miestais ir miesteliais, neturinčiais nei Uostų , nei Jūros , nei pliažų nei… Aklas pavydi regiui, o kurčias girdinčiam. Taip kad duok Dieve savivaldybei sėkmės. O jei nesugebame ar nenorime padėti, tai bent netrukdykime.
    Geros kloties.

    Reply
  3. Gera foto

    vieni savivaldybės korupcijos simboliai. 1.KD pastatai pavogtoje iš miesto buvusioje parkavimo aikštelėje – aukščiausi LT korupcijos simboliai. 2.Šalia statyti ir miesto reikmėm, taip buvo žadama, daugiaaukščiai parkingai. 3. Aikštė kurioje metų metais kuriami planai kaip sukišti miesto milijonus po žeme nors šventai buvo pažadėta požemių nerausti. 4. Ant tų parkingų stogų reikia tik nusitrinti raidę H ir nusipiešti ant stogo papildomas vietas muzikinio trūkstamą parkavimą. Viskas. 40 mln sutaupyta. Bet savivaldybės klerkam matyt labai svarbu, kad dvi personos su helikopteriais kartais galėtų, jei užniežės, atskristi?

    Reply
  4. Trumpai

    Toliau taškom pinigus.

    Reply
  5. T

    Savivaldybės neįgalumo triumfas!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Girulių milijonieriai šiepia dantis į Kūdikių namus?*

Jau kuris laikas sklinda gandai, kad Kūdikių namų Giruliuose žemė ir pastatai parūpo vietos milijonieriams. Ir jie kurpia gudrų planą, ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Svarbu, Švietimas

Pagaliau imsis naujo darželio statybų Tauralaukyje

Baigiant statyti beveik dukart nuo pirminės kainos pabrangusią naująją mokyklą Senvagės gatvėje Tauralaukio progimnazija planuoja persikraustymo į ją darbus. O ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This