Lietuviai per mažai geria mineralinio vandens

Sveikata

Lietuvos gyventojų apklausa parodė, kad beveik pusė apklaustųjų savo mėgstamiausiais gėrimais įvardijo arbatą ar kavą, o trečdalis pasirinko natūralų mineralinį vandenį. Medikų tokie rezultatai nedžiugina, o tendenciją, kad atvėsus orams lietuviai geria mažiau vandens, vadina nepalankia tiek fizinei, tiek psichologinei sveikatai.

Stipri arbata ar kava nepapildo organizmo skysčiais, o priešingai – pašalina vandenį iš organizmo, sutraukia kraujagysles. Asociatyvi nuotr.

Natūralaus mineralinio vandens „Uniqa“ užsakymu rugsėjo pabaigoje atlikta gyventojų nuomonės apklausa parodė, kad 46 proc. respondentų mėgstamiausi gėrimai yra kava arba arbata. 31 proc. Lietuvos gyventojų atsakė, kad jų mėgstamiausias gėrimas yra mineralinis vanduo, toliau rikiuojasi mėgstantys sultis – 9 proc., skoninį vandenį – 6 proc., kitus gėrimus – 9 proc. 
 
Arbatą arba kavą, kaip mėgstamiausią gėrimą, dažniau nurodo moterys, rajonų centrų ir kaimų respondentai.

Natūralų mineralinį vandenį dažniau įvardija 26-35 m., aukštesnio išsimokslinimo atstovai. Sultis  – vyrai.

Kava ir arbata neatstoja vandens

Pasak šeimos gydytojos Vidos Uzelienės, apklausos rezultatai akivaizdžiai rodo, kad kiek daugiau nei trečdalis gyventojų supranta vandens reikšmę organizmui, tačiau toks skaičius nėra džiuginantis.

„Deja, bet galiu tik sutikti su apklausos rezultatais apie tai, kad vyrai geria mažai vandens. Tai akivaizdu ir mano praktikoje. Jie labiau užimti, vandenį keičia skanesniais saldintais gėrimais, kurie suteikia sotumo jausmą. Sotumą ir troškulį reguliuojantys centrai smegenyse yra greta vienas kito, todėl kartais būna sunku atskirti, ar esame ištroškę, ar alkani“, – sako gydytoja. 

Jos nenustebino ir tai, kad remiantis gyventojų apklausos rezultatais, karštus gėrimus – kavą ir arbatą – labiau mėgsta moterys. Tai – ne vien gėrimas, o svarbi bendravimo ar net ritualo dalis. Tačiau gydytoja perspėja, kad kava ir arbata neatstoja vandens. 

„Stipri arbata ar kava nepapildo organizmo skysčiais, o priešingai – pašalina vandenį iš organizmo, sutraukia kraujagysles, todėl skysčių balansui palaikyti stiprių arbatų venkime. Taip skysčių balansui organizme palaikyti netinka ir saldinti, energiniai ar kiti koncentruoti gėrimai. Jie dar labiau sukelia troškulį, kurio mes neatpažįstame ir laiku nepapildome savo organizmo skysčiais, kurie būtini pilnavertėms fiziloginėms funkcijoms palaikyti“, – tikina V. Uzelienė.

Vanduo – ne tik skysčiai, bet ir mineralai

Natūralaus mineralinio vandens „Uniqa“ prekės ženklo atstovė Erika Šaltytė pastebi, kad gyventojų apklausa buvo atlikta jau įsibėgėjus rudeniui, todėl natūralu, kad žmonės dažniau rinkosi karštus gėrimus. 

„Įdomu, kokie rezultatai būtų, jei apklausa būtų atlikta šiltuoju metų laiku. Bet kuriuo atveju, visi žinome paprastą tiesą, kad vanduo yra gyvybės šaltinis, jo būtina pakankamai gerti visais metų laikais“, – primena E. Šaltytė. 

Mineralinis vanduo ne tik papildo organizmą skysčiais, bet ir naudingais mikroelementais. Natūralus mineralinis vanduo „Uniqa“ savo sudėtyje natūraliai turi jodo, kuris yra vienas iš 15 žmogaus organizmui būtinų mikroelementų. Jodas padeda palaikyti normalią pažinimo funkciją, normalią energijos apykaitą, normalią nervų sistemos veiklą, normalią odos būklę ir normalią skydliaukės hormonų gamybą bei normalią skydliaukės veiklą.

Gyventojų nuomonės tyrimą „Spinter“ atliko rugsėjo 20–30 dienomis. Jo metu buvo apklausti 1010 respondentų, kurių amžius nuo 18 iki 75 metų.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Lapkritį brango kava ir duona, pigo saldumynai ir šiluma

Statistikos departamentas skaičiuoja, kaip kito maisto bei pramoninių prekių kainos ir paslaugos lapkričio mėnesį. Lapkritį, palyginti su spaliu, vartojimo prekių ...
2022-12-08
Skaityti daugiau

Verslas

Keliaujant į pajūrį geriama kava, o po linksmybių Palangoje – apelsinų sultys

Degalinių tinklo „Circle K Lietuva“ duomenimis, vasaros savaitgaliais populiariausia yra degalinė Palangoje. Tarp keliautojų pasirinkimų vis dar dominuoja dešrainiai ir ...
2022-07-09
Skaityti daugiau

Transportas

Policininkai bendraus su vairuotojais, teiks kuponus kavai

Antradienį, minint Saugaus eismo dieną Lietuvoje, policija Klaipėdoje, kai ir kituose devyniuose didžiausiuose šalies miestuise, geranoriškai stabdys transporto priemonių vairuotojus, ...
2021-04-06
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This