Vytauto Grubliausko šachmatų partija mero ir savivaldos rinkimuose

Nuomonės, Svarbu

Sakote, sakė, kad nedalyvaus? Dar ir kaip dalyvaus! Ir jau dalyvauja. Klysta tie, kurie nurašė Vytautą Grubliauską, šachmatų terminais kalbant, iš karaliaus į pėstininkus. Nepamirškime, kad kiekvieno pėstininko svaja – nužingsniuoti iki finišo ir tapti valdove. Nesirungti dėl mero posto Vytautui tėra gambitas – regalijų paaukojimas.

Evaldo Vėgėlės piešinys

Pabrėžtina, kad šachmatuose pėstininkas, nužingsniavęs į finišą, karaliumi netampa. Bet gali tapti bet kuria figūra, net ir valdove. Valdovė negauna karaliaus atributų ir net karališkos išvaizdos, bet įgauna realias tikrosios karalienės galias. Manot, tokių ambicijų dabartinis meras neturi?

Patikėti Vytauto žodžiais, kad jis nesivaržys dėl mero posto galima tik tiek, kiek tikima tūlo politiko pažadais. Net jei jis tesės žodį ir formaliai mero rinkimuose nedalyvaus (išskyrus balsavimo biuletenio įmetimą į urną), jo vaidmuo kovoje dėl mero posto ir vietų Klaipėdos miesto taryboje bus labai svarbus. Tiksliau, jau yra.

Vytautas Grubliauskas nesakė, kad nedalyvaus rinkimuose į Klaipėdos miesto tarybą. Klausimas – su kuo? Geras klausimas, žinant, kad įstatymai neleidžia į savivaldybių tarybas kandidatuoti pavieniams asmenis.

Atsakymą į šį klausimą bando sužinoti visi asmenys, jau pasiskelbę, kad kandidatuos į merus. Ir tie, kurie to dar nepadarė. Ir visos politinės partijos, ir visi už nieką neatsakantys visuomeniniai krutėjimai bei pavieniai svajokliai apie valdžią. Nes nuo dabartinio mero apsisprendimo „su kuo”, priklauso kandidatų į merus bei miesto Tarybą rinkiminiai pasjansai.

Gudrios galvos, kitaip nei neadekvatūs asmenys, suvokia, kad per 12 meravimo metų Vytautas Grubliauskas paspaudė kokį 100 tūkstančių rankų. Tos rankos mena tikrą ar suvaidintą simpatiją. Per tuos metus jis žodžiais (išskirtiniais atvejais – ir veiksmais) padėjo daugeliui žmonių. Štai tų žmonių balsai ir domina kitus kandidatus į merus bei miesto Tarybą. 

Visus rinkimų proceso subjektus, kaip ir biuletenių į rinkimų balsadėžės mėtytojus, kamuoja ir dar vienas klausimas: o kurį gi kandidatą į Klaipėdos merus Vytautas Grubliauskas rems?

Žinoma, jei pats nekandidatuos. Tikriausiai nekandidatuos, nes pavargo. Tačiau turi rimtų priežasčių išlikti politikoje, išlikti didžiai įtakingu asmeniu Klaipėdos reikaluose. Gal ir ne tik Klaipėdos.

Sektinas pavyzdys – Rimantas Taraškevičius, dvi kadencijas buvęs ne tik formaliu, bet ir realiu Klaipėdos miesto meru. Geros rinkimų kampanijos ir kompanijos padedamas V. Grubliauskas perėmė iš Rimanto valdžios regalijas, tačiau ilgai nesugebėjo perimti įtakos daugeliui svarbių procesų. Ir liko tik formaliuoju lyderiu. Priežastys – dvi: nenorėjimas dirbti juodo darbo ir stiprus R. Taraškevičiaus įdirbis.

Net nesmagu būdavo žiūrėti, kai net keletą metų Vytautas ir Rimantas drauge eidavo kokio nors naujo objekto (pvz., krepšinio arenos) atidarymo juostelės kirpti. Rimantas – santūrus ir išdidus, Vytautas – tarsi saga, ne vietoje prisiūta. Truputį sumišęs, balsą paploninęs…

Martyno Vainoriaus nuotr.

Nėra ko kikenti, mieli politikai: tokia dalia laukia ir būsimo mero. Net ir tuo atveju, jei Vytautas Grubliauskas žais jo komandoje.

Na, koks pasipūtėlis gali Vytauto ir nekviesti į naujo objekto atidarymo kaspino perkirpimo ceremoniją. Bet net pypliui vis tiek bus aišku, kad tas objektas pradėtas kurti Vytauto Lėtojo laikais. 

Vytautas Lėtasis paprastai yra lėtas ką nors veikti. Kai kurie sako, kad tai tinginystė. Nemanau. Greičiau tai yra muzikanto, artisto įprotis smurksoti užkulisiuose ir laukti, kol konferansjė pakvies į sceną: artistai pražysta scenoje, o ne kasdienybėje.

Todėl jis šiandien net pats sau dar, greičiausiai, neturi atsakymo, su kuo eis į rinkimus. Jo pasąmonė tikisi, kad viskas kažkaip savaime paaiškės, išsispręs, atsitiks. Juk ir anksčiau taip ne kartą būdavo… Tik reikia išlaukti…

Tačiau kiekviename herojuje slypinti paranoja miegoti ramiai neleidžia: ausys nuolat pastatytos, klausosi, kas vyksta aplink. Vytautas visada buvo linkęs tikėti, kad aplink jį pilna intrigų. Užuodęs kokią tikrą ar tariamą intrigą jis pagyvėja ir entuziastingai puola ją smulkmeniškai narplioti, ieškoti kaltų, juos ne savo rankomis persekioti. Švelniai kietai. 

O artimoje aplinkoje yra veikėjų, kurie sugalvoja intrigą, jei jos nėra. Ir taip išlaiko įtaką savo patronui.

Tad ir dabar mūsų meras puikiai uodžia politinių orų intrigas. O būsimieji merai jo prisibijo: ar girdėjote kokią nors jų atvirtą kritiką Vytauto Grubliausko adresu? Nelabai adekvatūs patvoriniai ir jų lyderiai kartais sugirksi kažką, bet labai abstrakčiai, labai. 

Nes tik kvailys nesupranta, kad netyčia jam tapus nauju meru teks dirbti kartu su senuoju. Naivu tikėtis, kad kuri nors politinė ar patvorių jėga surinks daugumą balsų savivaldos rinkimuose – visiems reikės ieškoti paramos, kompromisų, draugauti su ne visai draugais. Tokia yra politika.

Todėl intrigų žanro asas Vytautas Grubliauskas, tikėtina, sužais gerą rinkiminę šachmatų partiją. O jo buvę/esami/būsimi oponentai šlovins Vytautą už per 12 metų mieste nuveiktus darbus, o už nenuveiktus darbus kaltins kažką abstrakčiai. 

Gal mūsų merui Vytautui Lėtajam ir tingisi žaisti šį iš pirmo žvilgsnio sudėtingą žaidimą, kai pėstininkas tampa valdove. Ar bent jau rimta figūra. Tačiau trauktis nėra kur: už nugaros – šeimos verslas, kuris be politinio užnugario nebus lengvas pasivaikščiojimas. O svarbiausia – artistui reikia scenos, aplodismentų, ovacijų ir tariamos visų meilės bei pagarbos. 

20 Comments

  1. Tikrai

    trumpa žmonių atmintis, jei žada bal/suoti bent už 1, susijusį su Lt-vą baigiančia išparceliuoti par/tija.

    Reply
  2. Dovilė

    Šitas meras padėdavo nebent savo draugams. Papratiems žmonėms – kitaip negu Taraškevičius arba, sakykim, Čepas – tikrai NE. Niekas turbūt į jį net nesikreipdavo asmeniškai, žinodamas, kad sulauks tik pašaipų. Meras, kuriam vadovaujant buvo mieste iškirsta daugybė medžių, beveik sunaikintas žalias rūbas, pakeičiant jį brangiomis importinėmis ” rykštelėmis”. Neveltui turi pravardę Kongas – žmogus su minimum empatijos, stokojantis šilumos, atjautos, pirmiausiai orie tuotas į savo ar savo bičiulių naudą. Tipiškas liberalas.

    Reply
  3. Klaipediske

    Te saugo Dievulis mus nuo tokio ,,gero mero,, geriau jau pailsėtu.

    Reply
    • skaitytojas

      Būtinai rinktume,būtinai.Smagu,jei kandidatuotų.

  4. Pensininkas.

    Kalbėsiu trumpai, p. V. Grubliauską į merus, prabalsuosim, ir Klaipėda klestės toliau.

    Reply
    • Kostas

      Klestes??? Ar numirs visai? Jau 3 kadencijas agonijoj

    • Kas, kas

      klestės toliau?

  5. Variantai

    Dūdorius eis su Laisvės partija. Susisiekimo ministras – jos deleguotas, o čia kaip tik Uosto direkcija akcine bendrove tampa. Variantas? O ko ne- Gentvilas galėjo ir Grubliauskas galės. Kitas šachmatų variantas- Razbadauskas eina į ligoninę , sutvertą iš visų ligoninių ir vualia- laisvas postas! Tik jau nenuvertinkit Grubliauskienės poreikių!

    Reply
    • Juozas

      Prieš rašant reikėtų pasidomėti kas gali būti rektoriumi ponuli…

  6. Vanas

    Pats rašytojas ir kelia buvusį patroną ant šakių !

    Reply
  7. Inga

    Apgailėtinas : nulinė nauda iš jo Klaipėdai ir buvo , ir būtų.

    Reply
    • Anonimas

      taigi visi taip norėjo amžino džiazo, o dabar jau sunku šeimai keisti verslo kryptį

  8. Stebėtina ta mero kėdės

    fobija. Net 12 metų ir vis negauna?

    Reply
  9. tik nesuprantu vieno

    o kas tie tamstos minimi patvoriniai…

    Reply
    • Anonimas

      tai ar dar nežinote, kad gyvename visi prie uosto tvoros

    • Tai tie,

      kurie netiki jų kabinamais makaronais

  10. Andrius

    Nesu mero fanas, bet šitas politinis šlamštas ir nuoskaudų šiukšlės prieš rinkimus, tai labai ant ribos.

    Reply
    • Anonimas

      jei yra karūna turi būti ir klounas

  11. MArijus

    Sendamas „Rašytojas” galėtų suprasti, kad pencininkų ilgos kalbos- naftalinu dvelkia 🙂 Tai reiktų išmokti trumpinti ir apie esmę…

    Reply
    • Jūratė

      Šulcas nebūtų Šulcas.
      „Varo” ant kito, bet daug pats apie save atskleidė. Gal pats Šulcas kandidatuoti sugalvojo ir sau reklamą darosi? 😀

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija V 

„Atvira Klaipėda“ cikle „Urbanistiniai jubiliejai” baigia pasakoti apie Klaipėdos naftos terminalo raidą ir jo įtaką miestui. Paskutinėje tam skirto rašinių ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This