Operos diena Klaipėdoje: „išpakavo” bei prisijungė prie palaikymo Ukrainai

Kultūra

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras kartu su pasaulinės asociacijos „Opera Europa“ nariais ir žiūrovais klaipėdiečiais paminėjo Operos dieną. Koncerte-diskusijoje „Žvelk giliau!“ buvo aptarti šio žanro slėpiniai bei skambėjo žinomiausių operų ištraukos atliekamos KVMT solistų.  

Prokadras.lt nuotr.

Postūmį šiųmečiam teatro organizuotam renginiui davė asociacijos „Opera Europa“, kuriai priklauso ir KVMT, pasiūlyta tema „Išpakuokime operą“ (Unboxing Opera). Nors opera toli gražu nėra produktas, kurį galima išsitraukti iš dėžės ir vikriai sunarstyti, kad imtų veikti, vis dėlto galima mėginti ją „išpakuoti“ – pasigilinti į tikrąjį jos turinį, pasiaiškinti, iš kokių sudedamųjų dalių ji susideda ir kaip tos dalys funkcionuoja sąveikaudamos tarpusavyje.  

Atsiliepdamas į pasiūlytą temą, teatras pakvietė į diskusiją-koncertą „Žvelk giliau!“, kurioje aptarė tris svarbiausias operos dalis – muzikos kūrinį, libretą ir operos sceninį įgyvendinimą. Diskusijoje dalyvavo ir šiems trims kertiniams operos žanro objektams atstovavo kompozitorius, KVMT vyriausiasis chormeisteris Vladimiras Konstantinovas, filosofas ir rašytojas Arvydas Juozaitis, KVMT vyriausiasis dirigentas Tomas Ambrozaitis. Diskusiją moderavo muzikologė Dr. Danutė Petrauskaitė.  

Diskusijos metu pirmą kartą trumpai pristatytas ir artėjantis ypatingas teatro projektas, skirtas Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos 100-mečiui. Vienas iš projektų, skirtų šiai progai paminėti, yra istorijų operos „Klaipėda“ pasaulinė premjera.  

Šiemet, pirmaisiais šio projekto įgyvendinimo metais, kuriamas istorijų operos „Klaipėda“ libretas, muzikinė medžiaga bei režisūrinė koncepcija. Libreto autorius – klaipėdietis filosofas Arvydas Juozaitis. Atliepiant Klaipėdos krašto istoriškumą ir jo nevienalytę politinę priklausomybę, muzikinę medžiagą rašo klaipėdiečiai kompozitoriai Alvydas Remesa, Loreta Narvilaitė, Vladimiras Konstantinovas ir Kristijonas Lučinskas. Taip kiekviena istorijų operos dalis, sudarytos iš prologo, epilogo ir trijų dalių, turės savitą muzikinę kalbą, plėtos skirtingą, šiam kraštui būdingą tematiką ir bus atliekama skirtingos atlikėjų sudėties. 

Diskusiją „Žvelk giliau!” lydėjo Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro solistų koncertinė programa. Ištraukas iš gerai ir mažiau žinomų operų atliko Beata Ignatavičiūtė, Rita Petrauskaitė, Aurimas Raulinavičius, Mindaugas Rojus ir Vilius Trakys. Solistams akompanavo koncertmeisterė Loreta Piaseckienė.  

Pasaulinės operos dienos programa tapo dar viena svarbia proga palaikyti ir atkreipti dėmesį į šiuo metu karą išgyvenančios Ukrainos operą. „OperaVision“ kanalu buvo transliuojama šešių operos teatrų iš skirtingų pasaulio šalių atliekama ukrainiečių kompozitoriaus B. Liatošinskio operos „Auksinė karūna “ transliacija. Dalyvavo Suomijos nacionalinė opera ir baletas, Teatro dell’Opera di Roma, Karališkasis muzikos koledžas, Lenkijos nacionalinė opera, San Francisko opera ir Lvovo nacionalinė opera. Palaikydamas šią idėją ir jungdamasis prie kolegų, operos profesionalų iš Ukrainos palaikymo, Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras į diskusijos-koncerto programą įtraukė Miroslavos arijozo iš kompozitoriaus B. Liatošinskio operos „Auksinė karūna“, kurį atliko solistė Rita Petrauskaitė. 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Kultūra

Muzikinis teatras pagerbė geriausius savo kūrėjus

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras jau šeštą kartą Teatro dienos proga įteikė apdovanojimus „Pagauk bangą“, skirtus ambicingiausius kūrybinius iššūkius praėjusiais metais ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Kultūra

Naujasis Muzikinis teatras pristato repertuarą

Balandžio 20 d. naujojo pastato duris atversiantis moderniausias šalyje Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras (KVMT) pristato 2024-ųjų repertuarą. Nors teatro atidarymo ...
2024-03-01
Skaityti daugiau

Kultūra

Arvydas Juozaitis pristatys dvi savo knygas

Vasario 27 d., antradienį, 17 val., Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešojoje bibliotekoje (Turgaus g.8) įvyks pirmasis „Klaipėdos knyga 2023“ ...
2024-02-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This