„Ąžuolyno” gimnazistai turi ką pasiūlyti Europos Komisijai

Mums rašo

Karolina Barišauskienė
2022-10-28

Komentarų: 0

Klimato savaitę, skirtą atkreipti visuomenės, mokslo, verslo ir institucijų atstovų dėmesį į klimato kaitos keliamus iššūkius, aplinkosaugai neabejingi moksleiviai iš Klaipėdos pažymėjo vizitu į Briuselyje veikiančias Europos Parlamento bei Europos Komisijos institucijas.

Proga susitikti su Lietuvos ambasadoriumi Europos Sąjungoje (ES) Arnoldu Pranckevičiumi bei už aplinkosaugą atsakingu eurokomisaru Virginijumi Sinkevičiumi atiteko konkurso „Žalioji Odisėja“ pernai metų nugalėtojams – Klaipėdos „Ąžuolyno“ gimnazijos abiturientams, pasiūliusiems ne tik ekologinės problemos sprendimą savo bendruomenei, bet ir priemonę sveikatingumo skatinimui.

Susitikimas su V. Sinkevičiumi. Moksleivių nuotr.
Moksleivių įtraukimas reikalingas

Gimnazistų vizito Briuselyje metu V. Sinkevičius pastebėjo, jog į ekologines problemas, jų sprendimo būdus bei žiedinės ekonomikos įgyvendinimo principus dabartiniai moksleiviai žvelgia perspektyviai – jie geba rasti ilgalaikius sprendimus, todėl jaunimo įtraukimas kovojant su klimato kaitos keliamais iššūkiais šiandien yra itin reikalingas.

Eurokomisaro manymu, auga tikri ateities lyderiai, su kuriais jis aptarė galimybes stažuotis ar dirbti įvairiose ES institucijose bei jaunimo įsitraukimo galimybes aplikosaugos projektuose.

Kaip teigė vienas Briuselyje apsilankiusių „Ąžuolyno“ gimnazistų Ainaras Butkus, iniciatyvų, kviečiančių jaunimą įsitraukti į klimato kaitos problemų sprendimą yra nemažai, tačiau joms neretai pritrūksta sklaidos.

„Jei informaciją reikia rasti pačiam, tai gali atbaidyti, tačiau išties norint įsitraukti, tiek Lietuvoje, tiek Europoje tikrai galima rasti įvairių veiklų, gilintis į skirtingas ekologines problemas ir jas spręsti, o proceso metu atsiradusios naujos idėjos gali būti ir puikus signalas Europos Komisijos nariams, kokių pokyčių imtis“, – sakė jis.

Maži pokyčiai priartintų tikslą tapti klimatui neutraliu žemynu

Viena tokių iniciatyvų, įtraukiančių jaunimą į ekologinių problemų sprendimą, yra konkursas „Žalioji Odisėja“, kuris, anot Ainaro, jį asmeniškai paskatino ne tik domėtis aplinkosauga, bet ir imtis veiksmų.

„Kai pradedi mąstyti ekologiškai, kiekvienas nereikalingas maišelis pasidaro skaudus. Projekto, kurį įgyvendinome gimnazijoje, metu atsakingiau pradėjau žiūrėti ir į maisto švaistymą, stengiuosi visuomet suvartoti turimus produktus, o ne pirkti naujus“, – apie pozityvius pokyčius pasakojo moksleivis ir pastebėjo, jog jei toks mąstymo lūžis įvyktų daugelio žmonių galvose, tuomet, jo manymu, tikslas iki 2050 m. tapti neutraliu klimatui žemynu priartėtų žymiai greičiau.

„Tokiuose projektuose kaip „Žalioji Odisėja“ verta dalyvauti vien dėl tokių vizitų, – apie susitikimus su V. Sinkevičiumi ir A. Pranckevičiumi kalbėjo gimnazistė Smiltė Stasiulytė. – Jie suteikia neįkainojamos patirties, įkvėpimo ir skatina siekti daugiau.“ Abiturientė pridūrė, jog jai ši kelionė į Briuselį ne tik paliko didžiulį įspūdį, padėjo geriau susipažinti su ES bei jos institucijose dirbančių mūsų šalies atstovų darbu, bet kartu netgi privertė permąstyti ir savo ateities planus.

Prasti mitybos įpročiai – asmeninė ir ekologinė problema

V. Sinkevičiaus žodžius, jog jaunimas geba rasti ilgalaikius sprendimus, patvirtino ir 2021 m. „Žaliosios Odisėjos“ nugalėtojų – tuometinių „Ąžuolyno“ gimnazijos vienuoliktokų – įgyvendintas „Nesausų pusryčių“ projektas.

„Gimnazijoje atlikę tyrimą supratome, kad daugelis mūsų bendraamžių neturi susiformavusių sveikos mitybos įpročių bei valgo maistą, reikalaujantį daug gamtos išteklių, o vartodami gyvulinės kilmės produktus, palieka didelį CO2 pėdsaką žemėje. Dėl šios priežasties, sugalvojome prisidėti prie problemos sprendimo, suteikdami daugiau žinių ir receptų, kaip skaniai, greitai ir, svarbiausia, sveikai pasigaminti pusryčius. Taip pat nusprendėme skatinti augalinio maisto bei produktų, kurių įpakavimas nedaro žalos gamtai, vartojimą bei mažinti maisto švaistymą“, – temas vardija nugalėtojų komandos narė moksleivė Austė.

Ji pastebėjo, kad dar viena problema, susijusi su maisto pramone, yra trąšos. „Žinome, jog stambieji ūkininkai tręšia savo augalus įvairiais nitratais ir fosfatais, o jie patenka į vandenis ir sukelia vandens žydėjimą. Užsiauginti daržoves ar žalumynus namuose nėra taip sunku, be to, tokiu būdu kiekvienas žinotume, ką dedame į savo burnas“, – sako ji.

Nugalėtojai paaiškės Atliekų mažinimo savaitės metu

Konkurso organizatorė, „Žaliojo taško“ marketingo ir komunikacijos vadovė Simona Rasalė džiaugiasi, kad kasmet konkursas pritraukia vis daugiau iniciatyvių ateities lyderių, kurie nenori likti nuošalyje, bet patys imasi spręsti globalias problemas, tai darydami pirmiausiai savo bendruomenėse.

„Mūsų ateitis yra jaunimo rankose, o jų gebėjimas atsakingai žvelgti į aplinkos taršą ir asmeniniu pavyzdžiu prisidėti prie ekologinių problemų sprendimo savo bendruomenėse nuteikia itin pozityviai. Neabejoju, jog konkurse dalyvaujančios moksleivių grupės – mūsų ateities lyderiai – kasmet vis tvirčiau juda link globalių pokyčių, darydami reikšmingesnę įtaką savo bendraamžiams ir artimiesiems“, – tikina S. Rasalė.

Šiemet „Žalioji Odisėja“ vyksta jau 6-ąjį kartą. Spalio 27 d. vykusiame konkurso pusfinalyje susirungė 40 mokyklų komandų, iš kurių 13 pateko į finalą, tarp jų ir dvi gimnazijos iš Klaipėdos – „Ąžuolyno“ ir Klaipėdos Vydūno gimnazija.

Šeštus metus organizuojamoje „Žaliojoje odisėjoje“ jau dalyvavo apie 150 tūkst. moksleivių iš visos Lietuvos. 2022 metų konkurso nugalėtojai paaiškės lapkričio 23 d. Atliekų mažinimo savaitės metu gyvai „Vilnius Tech“ vyksiančiame renginyje.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

„Mėlynosios bibliotekos" projektas bus tęsiamas kitomis veiklomis

2022 metais Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešoji biblioteka inicijavo projektą „Mėlynosios bibliotekos: organizacijos ir inovacijos mėlynajai ekonomikai ir vandens ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Politika

Irena Šiaulienė nori į Europos Parlamentą

Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ pagarsino savo kandidatų į Europos Parlamentą sąrašą. Jo lyderiu yra eurokomisaras Virginijus Sinkevičius. Tarp kandidatų yra ...
2024-03-07
Skaityti daugiau

Verslas

Edgaras Riabko - hakatono „Portathon“ jaunimo ambasadorius

Dusyk pasaulio vandens formulių F2 čempionu tapęs ir ambicingai naujiems startams besiruošiantis Lietuvos pilotas Edgaras Riabko tapo Klaipėdoje rengiamo tarptautinio ...
2023-09-06
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This