Atidaroma Povilo Gaidžio atminimui skirta paroda

Kultūra

Lapkričio 4 d., penktadienį, 16 val. Klaipėdos dramos teatre vyks legendinio režisieriaus Povilo Gaidžio (1937–2021) atminimui skirtos archyvinių fotografijų parodos atidarymas. Ilgametis Klaipėdos dramos teatro meno vadovas, režisierius, kino ir teatro aktorius P. Gaidys visą savo gyvenimą susiejo su Klaipėda ir miesto kultūra.

Vieni paskutinių P. Gaidžio spektaklių „Elzės žemė“ (pagal J. Pulinovič) ir „Kalėdos Kupjelų namuose“ (pagal E. de Filippo) tebėra populiarūs Klaipėdos dramos teatro repertuare. Režisierius per savo gyvenimą iš viso sukūrė daugiau nei 80 spektaklių.

Vyriausiuoju teatro režisieriumi P. Gaidys tapo 1963 m., jis į vieningą kūrybinį ansamblį suvienijo dvi skirtingas tuo metu teatre buvusias trupes ir ėmė formuoti brandų repertuarą, per jį ir naują uostamiesčio žmonių požiūrį į teatro meną. Ne vienas P. Gaidžio režisuotas spektaklis sulaukė nemažo rezonanso, tarp jų ir spektakliai pagal Justino Marcinkevičiaus trilogiją: „Mindaugas“ (1969), „Mažvydas“ (1976), „Katedra“ (1980).

P. Gaidys ne tik režisavo, bet ir pats vaidino televizijoje bei kine. Be to, ilgus metus dėstytojavo dabartiniame Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Klaipėdos fakultete. Šiuo metu Klaipėdos dramos teatro trupėje dirba aktoriai iš keturių P. Gaidžio ruoštų laidų.

Už nuopelnus Lietuvos teatrui ir kultūrai P. Gaidžiui skirta Lietuvos valstybinė premija, jis taip pat apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Karininko kryžiumi. 2005 m. režisieriui buvo suteiktas Klaipėdos miesto kultūros magistro vardas.

Klaipėdos dramos teatro antro aukšto fojė parodoje režisieriaus atminimui bus galima pamatyti įvairių archyvinių fotografijų iš teatro gyvenimo, asmeninių kadrų. Šalia fotografijų taip pat bus eksponuojami ypatingi objektai – 15 pjesių tekstai, pagal kuriuos P. Gaidys režisavo spektaklius, juose liko režisieriaus pastabos, žymos, komentarai – maži didžiulės asmenybės kūrybinio proceso pėdsakai.

Parodos lankymas nemokamas. Ji veiks iki lapkričio 29 d. Aplankyti bus galima teatro skaityklos darbo valandomis ir prieš spektaklius.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Esminis „Auksinių scenos kryžių“ renginio motyvas – šviesa ir tamsa

Tarptautinę teatro dieną, kovo 27-ąją, Klaipėdos dramos teatre vyks „Auksinių scenos kryžių“ apdovanojimų ceremonija. Jos metu bus pagerbti per praėjusius ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

Kultūra

Skelbia atnaujintą „TheATRIUM“ simbolį ir šūkį

Artėjanti vasara pajūryje sutampa su vienu iš svarbiausių Vakarų Lietuvoje teatrinių įvykių. Jau aštuntą kartą vyksiantis tarptautinis teatro festivalis „TheATRIUM“ ...
2024-03-14
Skaityti daugiau

Kultūra

Teatras atveria duris paaugliams

Jau kelerius metus veikianti vaikų teatro studija Klaipėdos dramos teatre išgyvena augimo šuolį – plečiasi šiuo metu veikiančios grupės 1–5 ...
2024-02-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This