LAT: dėl užsikimšusio vamzdžio ir aplieto buto kiti gyventojai nekalti

Konsultacijos

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) išnagrinėjo bylą, kurioje daugiabučio namo buto savininkė (ieškovė) pareiškė reikalavimą bendrijai ir kitiems šio namo butų savininkams atlyginti jos butui padarytą žalą, kuri kilo, kai užsikimšus bendram nuotekų vamzdžiui, butas buvo užlietas ir buvo sugadintas jame esantis turtas.

Išnagrinėję bylą pirmosios bei apeliacinės instancijos teismai ieškinį atmetė, be kita ko, nurodydami, kad ieškovė neįrodė, jog bendro nuotekų vamzdžio avariją nulėmė neteisėti bendraturčių veiksmai ar jų neveikimas.

Pateiktame kasaciniame skunde ieškovė kėlė klausimą, ar teismai pagrįstai konstatavo jos pareigą įrodyti visas atsakovų civilinės atsakomybės sąlygas ir nepripažino jos, kaip žalą patyrusio asmens, teisės reikšti reikalavimą bendrijai ir bendrojo naudojimo objektų bendraturčiams.

Kasacinis teismas pažymėjo, kad nėra teisinio pagrindo daugiabučio namo butų savininkų tarpusavio atsakomybei, kai žala padaryta dėl visiems butų savininkams priklausančio bendrojo naudojimo objekto netinkamos priežiūros ar naudojimo, taikyti griežtosios atsakomybės taisykles.

„Nagrinėjamu atveju žala ieškovės butui padaryta ne dėl bendrąja daline nuosavybės teise valdomo daikto sugriuvimo ar jo trūkumų, o dėl užsikimšusio vamzdžio, be to, ji padaryta ne trečiajam asmeniui, o vienam iš bendraturčių asmeninės nuosavybės teise priklausančiai turto daliai”- rašoma LAT pranešime.

LAT, išnagrinėjęs bylą, paliko galioti apeliacinės instancijos teismo sprendimą. Ši teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Aukščiausiasis Teismas dar kartą atsisakė stabdyti nuosprendžio vykdymą Eligijui Masiuliui

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) antrą kartą atmetė „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje kalėti pusšeštų metų nuteisto buvusio Liberalų sąjūdžio lyderio ...
2024-02-27
Skaityti daugiau

Konsultacijos

LAT: asmenys pagrįstai nuteisti dėl žiauraus elgesio su gyvūnais

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas antradienį priėmė nutartį baudžiamojoje byloje, kurioje asmenys apeliacinės instancijos teismo nuosprendžiu nuteisti baudomis už žiaurų elgesį su ...
2024-02-20
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Aukščiausiasis Teismas išaiškino, kada už stogo terasos remontą turi mokėti visi

Lietuvos Aukščiausiajame Teisme (LAT) išnagrinėta byla pagal daugiabučio namą administruojančios įmonės prašymą priteisti iš butų savininkų skolas, susidariusias už terasos, ...
2024-02-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This