Lina Brazdeikytė: moterys sporte neįvertinamos dėl visuomenėje tvyrančių stereotipų

Veidai

Emilija Būdvytytė
2022-11-04

Komentarų: 0

Šių metų vasaros pabaigoje prie LCC tarptautinio universiteto moterų krepšinio komandos vadovybės prisijungė ilgametė moterų krepšinio trenerė Lina Brazdeikytė. Dabar Lina dirba moterų komandos trenerio Viliaus Stanišausko asistente.

Ją į komandą pakvietė vyriausiasis universiteto vyrų krepšinio komandos treneris Marius Tamolis. Lina prisijungė prie komandos, nes ją sužavėjo M. Tamolio išdėstyta vizija moterų krepšinio klubui. Ta vizija – holistinis siekis skatinti žaidėjų profesionalumą tiek krepšinio aikštelėje, tiek siekiant aukštojo išsilavinimo.

Ši krepšinio komanda – išskirtinė, nes klubo siekis yra išlaikyti balansą tarp gabumų puoselėjimo krepšinio aikštelėje ir akademinių žinių, įgyjamų universitete. Anot Linos, šiais metais suburta komanda iš tiesų yra pajėgi ir konkurencinga. Visos komandos narės bei treneriai yra vienodai nusiteikę ir turi išsikėlę bendrus tikslus, atsakingai žiūri į savo darbus ir įsipareigojimus.

„Noras didžiausias yra, kad susikurtume reputaciją klubo, kuriame žaidėjos atsiskleidžia, kuriame žaidėjos gauna geriausias sąlygas tam, kuriame žaidėjos gauna išsilavinimą ir kuriame kreipiamas dėmesys į jų dvigubą karjerą”, – sako Lina Brazdeikytė. Arūnės Baronaitės nuotr.
Galbūt galite plačiau pasidalinti apie savo ankstesnio gyvenimo etapus?

Nuo tada, kai mane devynerių metų mama atvedė į pirmąją treniruotę, visas mano gyvenimas susijo su krepšiniu. Daugelį metų teko žaisti įvairiuose klubuose, o baigusi profesionalios sportininkės karjerą tapau trenere. Net nebuvo jokio svarstymo, ką daryti, nes tiesiog vienam gyvenimo etapui pasibaigus, prasidėdavo kitas.

Kurį laiką Lina gyveno užsienyje, kur pabaigė ir magistro studijas, bet vėliau nusprendė su dukra grįžti į Lietuvą. Čia tuometiniai federacijos prezidentas Arvydas Sabonis ir generalinis sekretorius Mindaugas Špokas pasiūlė užimti moterų ir merginų krepšinio projektų vadovės pareigas, kur ji išdirbo 5 metus. Šioje pozicijoje Lina džiaugiasi įgavusi patirties krepšinio užkulisių darbe bei organizaciniuose reikaluose. Vėliau pabaigė Lietuvos sveikatos ir sporto universitetą. Studijos Lietuvoje šiek tiek skyrėsi nuo studijų Prancūzijoje, nes čia buvo labiau pasinerta į teorinius dalykus nei ankstesnėse studijose užsienyje. Iš pradžių tai Linai sukėlė sunkumų, bet galiausiai atsineštas požiūris, kad statistikos ir tyrimai yra nieko verti, pasikeitė.

O kaip apskritai sekasi dirbti su Viliumi, moterų komandos treneriu, ir pačia komanda?

Kol kas viskas tikrai puiku. Su Viliumi mes esame pažįstami jau ne pirmi metai. Tad prisijungusi prie komandos jau žinojau ir jo darbo stilių, metodus, pačią asmenybę ir charakterį. Su Viliumi visada randame bendrą kalbą. Ir turime tikrai ne identišką požiūrį į krepšinį. Bet tai tikrai nėra blogai, nes jeigu būtų identiški, tai jam iš manęs naudos nebūtų. Ir galima sakyti, kad tie skirtumai, skirtingos patirtys vienas kitą papildo. Pavyzdžiui, jis stipresnis vienoje vietoje, aš galbūt kitoje ir visą tai mes atnešame merginoms į treniruotes, varžybas. Taigi, manau, kad tai yra mūsų stiprybė.

Smagu, kad tarp jūsų ir Viliaus yra sinergijos, kuri padeda tobulinti komandą. Bet ar pastebite kokių iššūkių dėl tarpkultūrinių aspektų, o galbūt tas moterų komandiškumas atsveria tuos iššūkius?

Jau po pirmos savaitės treniruočių mes, treneriai, praktiškai vienu metu pasakėme vos ne tą pačią frazę – kad tai yra komanda, kuri gerai jaučiasi kartu. Tiesiog sulipo. Galbūt tai buvo charakteriai, galbūt padėjo tai, kad jos kartu studijuoja tame pačiame universitete, vadinasi, jau turi kažką daugiau bendro nei tik krepšinio aikštelė ir dabar tai yra tikrų komandos draugių būrys. Ir pykčių iki šiol nebuvo. Gali nuskambėti keistai ir paradoksaliai, bet tai gali būti vienas iš neigiamų komandos bruožų. Na, negali būti, kad 17 žmonių iš skirtingų pasaulio šalių, kultūrų, su skirtinga istorija neturėtų jokių kabliukų ar aštrių kampų. Tikrai jų yra ir tai, kad jie neišlenda, kad jie nematomi, man kelia nerimą.

Lietuvoje turime žymių ir daug pelniusių sportininkių tiek krepšinyje, tiek kitose sporto šakos, bet visuomenės stigmos apie moteris sportininkes vis tiek egzistuoja. Jūsų nuomone, kas padėtų perlipti per tas stigmas ir kas galėtų padėti pakeisti visuomenės nuomonę apie tai?

Na, visiškai tų stigmų pašalinti neįmanoma. Tai padaryti būtų visiška utopija. Bet, žinoma, geri pavyzdžiai. Be to, atsargi, kryptinga, teisinga komunikacija labai pagelbėtų.

Savo pačios krepšininkės karjeros metu Lina pastebėjo, kad sportininkėms Lietuvoje yra sunku būti įvertintoms ir pripažintoms. Ji tai pastebėjo išvykusi į Prancūziją, kur ją dažnai pagirdavo. Pašnekovė juokauja, kad lietuvis, sulaukęs pagyrimo, dažnai pasidaro įtarus, tarsi iš jo kažko būtų tikimasi. Tad šioje srityje atsiranda ir savų sunkumų.

Ko norite pasiekti šiais metais su savo komanda ir kaip tikitės to pasiekti?

Vizija išlieka ta pati. Noras didžiausias yra, kad susikurtume reputaciją klubo, kuriame žaidėjos atsiskleidžia, kuriame žaidėjos gauna geriausias sąlygas tam, kuriame žaidėjos gauna išsilavinimą ir kuriame kreipiamas dėmesys į jų dvigubą karjerą. Ir noriu tiesiog, kad mes taptume būtent ta vieta, kuri to moko ir kuri parodo ir sudėlioja tas gaires, nuo kurios merginos gali atsispirti ir toliau eiti į platesnius vandenis profesinėje srityje ar tai būtų krepšinis, ar profesija įgyta universitete. Bet patirtis įgyta aikštelėje, manau, kiekvienai iš jų bus neįkainojama ir labai praturtinanti.

O ką labai norėčiau palinkėti visoms mūsų merginoms, sportuojančioms, stiprioms asmenybėms – mes kartais per daug išeikvojam energijos, bandydamos įrodyti savo tiesą aplinkiniams. Jeigu tu žinai, kad tu darai teisingai, esi teisingame kelyje, turi savo tikslą ir esi visiškai užtikrintas tuo tikslu, tai koks skirtumas ką kiti kalba. Nesiblaškai, darai savo darbą ir rezultatai bus.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Sportas

LCC pateko į „BioSil-Baltijos lygos“ finalo ketvertą

Linos Loceniece vedamas Klaipėdos LCC tarptautinis universitetas ketvirtadienio vakarą pasiekė triuškinamą pergalę. Uostamiesčio krepšininkės namie 95:44 (25:17, 17:12, 33:7, 20:8) ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Sportas, Svarbu

„Neptūnui“ - daugiau nei pusė reprezentacinės savivaldybės paramos

Nors teismas dar nepasisakė dėl to, ar Klaipėdos savivaldybė teisėtai rėmė vyrų krepšinio komandą „Neptūnas“ papildomomis finansinėmis injekcijomis, dabar jau ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Sportas, Svarbu

Klaipėdietiškame taurės finale triumfavo „Neptūno“ moterys

Pirmą kartą „SMART WAY Karalienės taurės” istorijoje čempionėmis tapo Klaipėdos „Neptūnas-Amberton”. Martyno Airošiaus auklėtinės finale Vilniuje sekmadienį rezultatu 84:62 (20:20, ...
2024-03-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This