Klaipėdoje parduota 17 proc. mažiau butų: prognozuoja kainų mažėjimą

Verslas

Objektyvios ekonominės ir geopolitinės priežastys lemia, kad nekilnojamojo turto (NT) sandorių kiekis Lietuvoje šiemet yra mažesnis nei pernai. Vis dėlto, šių metų rezultatai yra labai artimi tiems, kurie buvo fiksuoti dar iki pandemijos, t.y. 2019 metais, skelbia įregistruotų NT sandorių dinamiką stebintys Registrų centro analitikai.

Šiais metais Lietuvoje iš viso įregistruota beveik 110 tūkst. NT pirkimo-pardavimo sandorių – 18 proc. mažiau nei praėjusių metų sausį-spalį (134,3 tūkst.). Vien tik šių metų spalį įregistruota 11,2 tūkst. NT sandorių, arba 20 proc. mažiau nei 2021 metų spalį (14,1 tūkst.), tačiau 3 proc. daugiau nei šių metų rugsėjį (10,9 tūkst.).

Šiemet visoje šalyje įregistruota 29,1 tūkst. butų pardavimų – 11 proc. mažiau nei 2021 metų sausį-spalį (29,3 tūkst.), o vien tik per šių metų spalio mėnesį – 3 tūkst., arba 13 proc. mažiau nei 2021 metų spalį, bet 2 proc. daugiau nei šių metų rugsėjį.

Klaipėdoje fiksuotas 17 proc. butų sandorių skaičiaus sumažėjimas – iš viso uostamiestyje įregistruota 2,5 tūkst. butų sandorių.

Šiemet visoje Lietuvoje taip pat įregistruota 11,3 tūkst. individualių gyvenamųjų namų pardavimų – 16 proc. mažiau nei 2021 metų atitinkamą laikotarpį (13,4 tūkst.). Vien tik per šių metų spalį įregistruota beveik 1,2 tūkst. gyvenamųjų namų pardavimų, arba 13 proc. mažiau nei praeitų metų spalį, tačiau beveik tiek pat kaip ir šių metų rugsėjį.

Visoje šalyje taip pat įregistruota 52,9 tūkst. žemės sklypų savininkų pasikeitimų – 22 proc. mažiau nei 2021 metų sausį-spalį (67,7tūkst.), o vien tik per spalio mėnesį – 5,3 tūkst., arba 23 proc. mažiau nei praeitų metų spalį, bet 3 proc. daugiau nei šių metų rugsėjį.

Tuo metu NT brokeriai artimiausią pusmetį tikisi iki 10 proc. kainų kritimo.

59 proc. apklausoje dalyvavusių NT brokerių mano, kad per artimiausią pusmetį būsto kainos Lietuvoje sumažės iki 10 proc., o manančių, kad kainos kils, nebuvo nei vieno.

Paprašyti įvertinti NT pirkėjų ir pardavėjų aktyvumą rinkoje, brokeriai situacijos labai tamsiomis spalvomis nepiešia ir dauguma atsakiusiųjų aktyvumą vertina kaip vidutinišką, nors pastebi, jog pirkėjai šiuo metu yra mažiau aktyvūs už pardavėjus.

1 Comment

  1. NT antibrokeris

    Kad tie patys NT brokeriai ir išpūtė tas kainas. Akredituoti, licenzijuoti ir visiškus kainų nesusipratimus organizuojantys. Visi pardavėjai perskambinti, pasirašytos sutartys su NT brokeriais, o jie jau savo kainų magija nustatinėja absurdiškas kvadratūros kainas…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Už brangiausią butą Klaipėdos priemiestyje suplojo 279 tūkst. eurų

Šių metų kovą Klaipėdoje įregistruota 3,7% mažiau butų pardavimo sandorių nei prieš mėnesį bei net 24,4% mažiau nei praėjusių metų ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

ELTA

Nors pernai butų ir namų parduota mažiau, jų kainos augo

2023 metais bendras nekilnojamojo turto (NT) sandorių skaičius rinkoje reikšmingai mažėjo. Nepaisant to, būsto kainos ir toliau augo, sako Registrų ...
2024-01-08
Skaityti daugiau

Verslas

NT sandorių rinka ir toliau lėtina apsukas

2023 metams artėjant į pabaigą šalies nekilnojamojo turto (NT) sandorių rinkoje dar labiau įsivyravo pasyvios nuotaikos. Įregistruotus NT sandorius analizuojančio ...
2023-12-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This