Neįrengusi vyrų paplūdimio žemyne, uostamiesčio valdžia juos diskriminavo

Politika, Svarbu

Lygių galimybių kontrolierė Birutė Sabatauskaitė nustatė, kad Klaipėdos miesto savivaldybė, skirstydama paplūdimius vasarą, diskriminavo vyrus. Vyrai, norėję poilsiauti tik jiems skirtame paplūdimyje, turėjo mokėti už kelionę, o moterys į savąjį galėjo patekti ir nemokamai.  

Moterų paplūdimiai įrengti ir Smiltynėje, ir Melnragės–Girulių teritorijoje. Palmiros Mart nuotr.

Tyrimą kontrolierė pradėjo rugsėjį, gavusi gyventojo skundą. Pareiškėjas atkreipė dėmesį, kad Klaipėdoje moterų ir vyrų paplūdimiai yra išdėstyti netinkamai.

Moterų paplūdimiai įrengti ir Smiltynėje, ir Melnragės–Girulių teritorijoje. Kadangi pastaroji – žemyninėje miesto dalyje, į ją galima patekti pėstute, dviračiu, viešuoju ar privačiu transportu. Vyrų paplūdimiai išdėstyti tik Smiltynėje (Kuršių nerijos dalyje), taigi, į juos nuvykti galima tik mokamu keltu.

Teigiama, jog vyrai, norėdami poilsiauti tik jiems skirtame paplūdimyje, patyrė daugiau kliūčių nei moterys. Jie privalėjo mokėti už keltą, o į paplūdimius Melnragės–Girulių pakrantės ruože galima patekti ir nemokamai.

Savivaldybės atstovai teigė, kad Melnragės–Girulių pakrantės srityje neįrengė tik vyrams skirto paplūdimio, nes neįžvelgė tokio poreikio.

Paplūdimių ribos vasaros sezonui nustatinėjamos kasmet. Kiekis ir dydžiai nustatomi atsižvelgiant į ankstesnių metų patirtį ir tai, kaip intensyviai paplūdimai yra lankomi. Savivaldybės duomenimis, moterys tik joms skirtuose paplūdimiuose lankosi daug dažniau nei vyrai savuosiuose. Melnragės–Girulių teritorijoje privalu įrengti daug skirtingų zonų – moterims, nudistams bei žmonėms su negalia skirtus ruožus, aktyvaus, pasyvaus poilsio dalis ir pan. Vadovaujantis racionalumo principu, nutarta vyrų paplūdimius įrengti tik Smiltynėje.

Lygių galimybių kontrolierė pabrėžia, kad planuojant paplūdimių išsidėstymą, nėra būtina įrengti vienodo kiekio bei dydžio moterims ir vyrams skirų paplūdimių.

„Vis tik privalu atsižvelgti į skirtingų grupių poreikius. Vyrai, nors statistiškai pagal lytį išskirtuose paplūdimiuose lankosi rečiau, už patekimą prie jūros neturėtų mokėti daugiau nei moterys. Viena priežasčių, kodėl Smiltynės vyrų paplūdimiuose lankytojų mažai, gali būti ir tai, kad į juos patekti yra sudėtingiau“, – pranešime cituojama B. Sabatauskaitė.

Ji kreipėsi į Klaipėdos miesto savivaldybės administraciją siūlydama kitąmet paplūdimius planuoti proporcingiau, t.y. užtikrinant, jog vyrai į sau skirtus paplūdimius galėtų patekti taip pat lengvai kaip ir moterys.

INFORMACIJA

Moterų ir vyrų lygių galimybių įstatymas numato, kad savivaldybių dokumentuose abi lytis turi būti traktuojamos vienodai. Įstatymas taip pat įpareigoja paslaugas teikti nediskriminuojant asmenų dėl jų lyties. Tiesa, yra išimtis. Paslaugų teikimą tik ar visų pirma vienos lyties asmenims pateisina teisėtas tikslas, o to tikslo siekiama tinkamomis ir būtinomis priemonėmis.

3 Comments

  1. R.S.

    Na ir kas? Kas bus tai mūsų valdžiai už tokį nusižengimą? NIEKO. Valdžia bus susidiskriminavusi:D) Ir aš nematau tame svarbos. Greičiau jau stebina ta lengvai nenormali Lygių teisių tarnyba – tai jiems sijonai moksleiviams reikalingi, tai dabar vėl..Nei vienas vyras viešai neprotestavo prieš tokią ,,neteisybę”, nei vienas viešai neišsakė poreikio tokiai atskirai nuogalių zonai..Na gal tik galimai netokios pakraipos žmogams reikia šviežių medžioklės plotų..:D)

    Reply
    • rs'ui

      Valdžia- mūsų atspindys. Kokie mes- tokia ir valdžia. Lengviausia kaltinti valdžią, o savęs niekada nepastebėti…

    • R.S.

      Aš panašiai ir kalbu. Kad šiuo atveju kimbama prie valdžios tik kad kibti. Ir dar kas kimba – jau juokingai atrodanti tarnyba aiškiai užsiimanti ne tuo kuo iš tikrųjų turėtų užsiimti

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Spyglys

Girulių milijonieriai šiepia dantis į Kūdikių namus?*

Jau kuris laikas sklinda gandai, kad Kūdikių namų Giruliuose žemė ir pastatai parūpo vietos milijonieriams. Ir jie kurpia gudrų planą, ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Dviračių takui į Melnragę remontuoti jau ieškoma rangovų

Klaipėdos savivaldybė paskelbė dviračių ir pėsčiųjų takų kapitalinio remonto Prano Lideikio gatvėje, nuo Liepojos iki Molo gatvių, rangos darbų konkursą. Nors ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This