Kaip priimami sprendimai vietos savivaldoje?

Politika

„Tarybos narys nėra visų galų meistras, specialistas, to nereikėtų vaidinti niekam”, – antradienį dalyvaudamas diskusijoje apie tai, kaip priiminėjami sprendimai vietos savivaldoje, sakė Klaipėdos miesto tarybos narys Edmundas Kvederis. Jo teigimu, darbingiausia vieta, kurioje tarp politikų vyksta aštriausios diskusijos dar iki atitinkamų sprendimų priėmimo, yra miesto tarybos komitetai.

E. Kvederis populiariai papasakojo apie pagrindines miesto Tarybos nario, kuris nėra savivaldybės etatinis darbuotojas, veiklą ir jo funkcijas. Tą jam padaryti padėjo ir kolegė Elida Mantulovė, o antroje diskusijoje, kurią organizavo asociacija „Mano miestas Klaipėda”, taip pat dalyvavo Klaipėdos savivaldybės administracijos vyriausiasis patarėjas Deividas Petrolevičius bei Klaipėdos rajono Dauparų-Kvietinių seniūnijos seniūnas Vytautas Tamašauskas. Diskusiją moderavo Klaipėdos universiteto politologė Gabrielė Burbulytė-Tsiskarishvili, pokalbis internetu buvo transliuojamas iš prekybos centro kavinės.

Diskusijos metu, kurioje išsamiai buvo aptartos vietos valdžios funkcijos, prieita prie išvados, jog arčiausiai žmogaus tarp visų padalinių yra seniūnas. Žinia, Klaipėdoje seniūnijų nėra, o štai Klaipėdos rajone, kuriame, ne paslaptis, gyvena ir nemažai save klaipėdiečiais laikančių bei uostamiestyje dirbančių žmonių, yra 11 seniūnijų.

Seniūnas, skirtingai nei miesto ar rajono tarybos narys, yra etatinis darbuotojas, valstybės tarnautojas, į pareigas skiriamas konkurso būdu.

„Seniūnas yra tarpininkas tarp žmogaus ir savivaldybės administracijos, jis yra arčiausiai žmonių, atstovauja visų teritorijos vieneto žmonių interesams”, – sakė Dauparų-Kvietinių seniūnas V. Tamašauskas.

Jo teigimu, seniūnas dirba 24 val. per parą, 7 dienas per savaitę.

„Važiuodamas automobiliu į darbą aš matau numestą šiukšlę, aš matau nenušienautą pakelę, aš matau galbūt nenuravėtą šaligatvį, nenupjautą pievos gabalėlį”, – vaizdžiai apie seniūno darbo dieną kalbėjo jis.

Atsakydamas į vedėjos klausimą, ar rajono seniūnai tarp savęs nekonkuruoja, stengdamiesi savo vadovaujamai seniūnijai išsikovoti didesnės finansinės paramos, V. Tamašauskas sakė, jog „taip, būna, bet tai yra sveikintinas ir sveikas dalykas”.

„Mes visi vienuolika esame ir konkurencingi, ir pakankamai draugiški, puikiai sugyvename, esame komanda, bendraujame su administracija, su meru, perduodame jiems visus žmonių skaudulius ir su administracijos pagalba stengiamės žmonių problemas išspręsti, kad žmogus galėtų pasididžiuoti, kad gyvena ir atitinkamoje seniūnijoje, ir Klaipėdos rajone”, – kalbėjo Dauparų-Kvietinių seniūnas.

Savo ruožtu D. Petrolevičius, apžvelgęs neseniai pasikeitusią uostamiesčio savivaldybės administracijos struktūrą bei kai kurių naujųjų padalinių funkcijas, informavo, jog netrukus Klaipėdoje, Taikos pr., duris atvers Gyventojų aptarnavimo centras.

2 Comments

  1. Kaip visada

    Sklendžia ponai paviršium..Tarybos narys TURI BŪTI visų galų meistru. Vien todėl kad jis Miesto Galva ir turi dirbti ,,Kad žmonėms būtų geriau”(pagrindinis kriterijus) Kodėl pvz. Klaipėdos administracija ar jos veikėjų veikėjai pakiša komitetams savo iniciatyvas ir aiškiai šališkus projektus, o ne Taryba inicijuoja miestui ir žmonėms reikalingus dalykus o paskui juos apsvarsčius numatyta tvarka, neatiduoda dministracijai vykdyti? Kodėl šis vykdomasis organas, Klaipėdos savivaldybės administracija, ,,griežia pirmu smuiku”? Jis -gi turi vykdyti tik tai ką jam nurodo Taryba? O ne atvirkščiai. Taip ,,priskaldė malkų” ir veltui ištaškė krūvas pinigų buvę administraciniai direktoriai (griozdiškiems , perkrautiems strateginiams planams, projektams, studijoms ir t.t..), taip iš dalies vyksta ir dabar. Gal reikėtų visiems peržiūrėt Tarybos nario darbo ir pareigų aprašus ir gerai į juos įsigilinti? Ir pagaliau neatsikalbinėti išgalvojant gražius pasiaiškinimus o realiai dirbt. P.S. Pranešu jums naujieną, kad ne nenupjauta žolė ar numesta šiukšlė yra problema, o esminės ir seniai gyventojus ,,pjaunančios problemos”(reikalingos infrastruktūros, vietų automobilių parkavimui prie namų nebuvimas, blogas komunalinių paslaugų įmonių aptarnavimo darbas ir jų įkainių brangumas ir t.t.)

    Reply
  2. palaikau

    Klaipėdos Liberalus!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Arūną Tumą etikos sargai išteisino: interesų nesupainiojo?

Pats pripažinęs, kad yra suinteresuotas ir aktyviai dalyvavęs diskusijose dėl pagalvės mokesčio įvedimo, viešbučių verslą turintis  Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Medžių kirtimas: sprendžia vykdomoji institucija - meras

Želdynų komisijos išvada nėra galutinis žodis, nes vykdančioji institucija gali priimti kitokį sprendimą – tai yra reglamentuota įstatymu. O Vietos ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This